Avrupa'nın en uzun çalışma süresi Türkiye'de

Avrupa'nın en uzun çalışma süresi Türkiye'de

AB İstatistik Ofisi tarafından açıklanan 2022 verilerine göre haftalık çalışılan saat açısından en uzun çalışma süresi Türkiye'de çıktı. 42.9 saatle en uzun süre rekoru Türkiye'de, ikinci sırada 42.8 saat ile Karadağ, 42.3 saat ile Sırbistan geliyor.

Avrupa'nın en uzun çalışma süresi Türkiye'de
16px
24px
27.07.2023 20:43
ABONE OLgoogle

Çoğu Avrupa ülkesi çalışma saatlerini daha aza çekmeye çalışırken Avrupa Birliği İstatistik Ofisi 2022 verilerine göre ülkelerdeki çalışma saatlerini sıraladı.

Independent Türkçe’den Canan Duman’ın yazısına göre haftada 42.9 saat çalışma süresiyle Türkiye birinci oldu. AB İstatistik Ofisi’nin 2022 yılı verilerine göre çalışılan saat açısından (haftalık) Türkiye ortalama 42,9 ile en uzun çalışma süresine sahip ülkedir. AB ülkelerinde bu süre haftalık ortalama 36,4 saattir. Türkiye’nin en güncel verisi 2020 yılına ait olduğu için 42,9 saat ile 35 ülke içinde ilk sıradadır. Türkiye’de istihdamdakilerin yüzde 28,1’i uzun çalışma saatlerine sahiptir. Bu oran AB genelinde yüzde 7,4’tür.

HAFTADA EN AZ HOLLANDA ÇALIŞIYOR

Türkiye’yi Karadağ (42,8 saat), Sırbistan (42,3 saat), Yunanistan (39,7 saat) ve Romanya (39,7 saat) takip etmektedir. Hollanda 32,4 saat ile haftalık çalışma saatinin en düşük olduğu ülkedir. Hollandalılar iş ve özel hayatlarını ayrı tutmayı severler ve genellikle iş kanunları ve yönetmelikleri ile iyi korunurlar.

İspanya 36,5; İngiltere 36,4; Fransa 36,2; Almanya 34,6 ve Norveç ise 34,1 saat çalışmaktadır. Almanya’da haftalık ortalama çalışma saati Türkiye’den 8 saat 20 dakika daha azdır. AB ortalaması da Türkiye’den 6,5 saat daha düşüktür. Belçika gibi bazı Avrupa ülkelerinde, yasal çalışma haftası 38 saatle sınırlanmış olsa da, işçilere fazla mesai için uygun ücret verildiği sürece şirketlerin kendi özel gereksinimleri doğrultusunda çalışma saatlerini değiştirmelerine izin verilir.

HAFTADA MAKSİMUM 48 SAAT

Pek çok ülkenin haftalık maksimum çalışma saatleri için evrensel bir ulusal sınırı yoktur. Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) çalışma süresine ilişkin uluslararası çalışma standartları 1919'dan beri yürürlüktedir ve çalışma haftası için maksimum eşik 48 saat olarak belirlemiştir.

Ülkelere göre ortalama çalışma saatlerinin belirlenmesinde sosyo-ekonomik, tarihi ve kültürel faktörler önemli rol oynar. İşsizlik, artan enflasyon ve yavaşlayan ekonomik büyüme ile ilgili uzun süredir devam eden korkular da insanların haftada daha uzun saatler çalışması anlamına gelir.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde