Yöntem değişmiş! Maske, eldiven içinde uyuşturucu kaçakçılığı

Yöntem değişmiş! Maske, eldiven içinde uyuşturucu kaçakçılığı

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen uyuşturucu trafiğinin, iki ay önceki BM raporuna da yansıdı

Yöntem değişmiş! Maske, eldiven içinde uyuşturucu kaçakçılığı
16px
24px
27.05.2021 17:41
ABONE OLgoogle

Rapora göre, salgınla birlikte sevkıyat yöntemleri farklılaştı. Maske, eldiven, dezenfektan içine konarak, sanki maske ithal ediyor ya da ihraç ediyormuş gibi, dezenfektan içinde uyuşturucu kaçakçılığının yapıldığı kaydedildi.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla tartışma konusu olan uyuşturucu trafiği, Birleşmiş Milletler’in (BM) Uyuşturucu Kontrol Kurulu (INBC) 2020 Raporu’nda da yer alıyor.

Cumhuriyet’ten İpek Özbey’in haberine göre, INBC 2020 Raporu’nu bir kez daha gözden geçirme zorunluluğu doğdu. Rapor, 25 Mart 2021’de dünyayla aynı anda Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, 2005-2010 ile 2015-2022 dönemleri Birleşmiş Milletler Uyuşturucu Kontrol Kurulu Üyesi ve önceki Başkanı Prof. Dr. Sevil Atasoy tarafından açıklanmış, o toplantıda Atasoy ilginç bir noktaya temas etmişti.

Atasoy, dünya genelinde en fazla eroin yakalayan ülkelerde Türkiye’nin İran ve Afganistan’dan sonra üçüncü sırada olduğunu vurguluyor, pandemi sırasında da Balkan yolunun yani Afganistan’dan çıkan, Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçen Balkan yolunun kullanılmaya devam ettiğini kaydediyordu.

Ancak orada dikkat çeken bir açıklama daha yer alıyor. Pandemide yasadışı sevkıyat yöntemlerinin de farklılaştığını bildiren Atasoy’a göre, maske, eldiven ve dezenfektan kaçakçılıkta kullanılıyordu.

Atasoy’un konuşmasından satır başları şu şekilde:

“MASKE, ELDİVEN, DEZENFEKTAN…”

“Uluslararası yasal ticarette düşme ve bazı yasadışı maddelerin kaçakçılığında azalma görülmekle birlikte hava ve deniz- yoluyla kaçakçılık alabildiğine sürdü. Karayoluyla kaçakçılık gözlemlenmekteyse de farklı taşımacılık yolları ve yasal ticaret kisvesi altında uyuşturucu kaçakçılığına tanık olduk.

Kaçakçılık yöntemleri farklılaştı. Postayla ya da paket hizmetleriyle ya da eve yemek servisleriyle hatta maske, eldiven, dezenfektan içine konarak sanki maske ithal ediyor ya da ihraç ediyormuş gibi dezenfektan içinde uyuşturucu kaçakçılığına tanık olduk.

Sosyal medya uyuşturucuya erişimde ve satıcılarla alıcıları bulmakta bir önemli mecra oluşturdu. Tabii ki internetin gördüğümüz kısmının çok daha büyük bir kısmı dark net, karanlık web diye adlandırdığımız bölümünde hem uyuşturucu imalatındaki hammaddelerin alış satışının hem de bağımlıların maddeye erişiminin çok daha yaygın bir biçimde yürütüldüğünü saptadık.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde