Yatırımcılar Doğu Avrupa'yı tercih ediyor

Yatırımcılar Doğu Avrupa'yı tercih ediyor

Maraş depremlerinden en çok etkilenen kesimin başında ise Alışveriş Merkezleri geldi. Türkiye'nin negatif imajı nedeniyle yatırımcıların Doğu Avrupa ülkelerini tercih ettiğini söyleyen Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Nuri Şapkacı "Ticari gayrimenkul yasası çıkmalı" dedi.

Yatırımcılar Doğu Avrupa'yı tercih ediyor
16px
24px
24.03.2023 07:08
ABONE OLgoogle

Alışveriş Merkzleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Nuri Şapkacı, AVM’lerin 2022’de yaklaşık 88 milyar TL’lik ciro sağladığını belirtti.

Türkiye’de bulunan yaklaşık 450 AVM’nin yüzde 95’inin 2000 yılından sonra yapıldığını söyleyen Şapkacı, “Bu yüzden birçoğu depreme dayanıklı ve deprem bölgesinde de AVM’ler hemen açılabildi. Depremin ilk haftasında ülke genelinde ziyaretçi girişleri yaklaşık 30-35 oranında düştü. Mart ayında deprem öncesine göre yaklaşık yüzde 10 oranında bir düşüş söz konusu. Bu da bize bir toparlanma izlenimi veriyor” dedi.

"AVM'LERİMİZ STK'LARLA ETKİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK"

Şapkacı, “Yıkım nedeniyle esnaf da yer talep etmeye başladı. Bazı AVM’lerde konteynerler koyarak kendilerine yerel yönetimlerin de desteğiyle yer tesis ettik” dedi. Deprem bölgesinde 27 AVM’nin bulunduğunu belirten Şapkacı, bölgede 35-40 bin istihdam ve 8 milyar TL’lik ciroya aracılık ettiklerini de söyledi.

27 AVM’den 17’sinin bu süreçte faaliyetlerine başladığını 10’unda ise küçük çaplı ve mekanik tadilatların devam ettiğini kaydeden Şapkacı, şunları söyledi:

“Yurtdışından beklenen yedek parçalar gibi çeşitli nedenlerden ötürü bu AVM’lerimizin önümüzdeki aylarda yeniden açılmalarını bekliyoruz. Normalleşme sürecinde şartları uygun olan AVM’lerimiz STK’larla etkin çalışmaya devam edecek”

YATIRIMLAR DOĞU AVRUPAYA KAÇIYOR

Uluslararası standartlara uygun ticari gayrimenkul kira rejiminin sektörün önündeki temek sorunların başında geldiğini de aktaran Şapkacı, yönetiminde yer aldığı Almanya Merkezli Ece’yi örnek göstererek “Türkiye’de AVM yatırımlarımız var ama yurtdışında konut, ofis, otel gibi farklı yatırımlarımı da bulunuyor. Türkiye’de bu tarz yatırımların gelmesi için öngörülebilirlik ve ticari gayrimenkul yasasının çıkması gerekiyor” dedi.

Söz konusu düzenlemelerle yabancı yatırımcıyı ve yeni yatırımları çekmenin mümkün olduğunu söyleyen Türkiye’nin negatif imajı nedeniyle yatırımcının tedirgin olduğunu ve son dönemde yatırımların Doğu Avrupa’ya gittiğini vurguladı. Şapkacı, “İngiltere, Polonya, İtalya, İspanya… Bu ülkeler stabil ülkeler ve yatırım yapmak da daha kolay” dedi.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde