Yanıltıcı resim ve bilgi kullanana ceza var!

Yanıltıcı resim ve bilgi kullanana ceza var!

Milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren kararla gıda etiket yönetmeliği değişiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda etiketlerinde değişiklik öngören taslağı görüşe açtı. Bakanlığın, tüketicilerin üst düzeyde korunması ve tüketici hassasiyetlerini esas alarak taslağı hazırladığı ifade edildi.

Yanıltıcı resim ve bilgi kullanana ceza var!
16px
24px
26.11.2021 12:58
ABONE OLgoogle

Tarım ve Orman Bakanlığı aldığı kararla milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren gıda etiket yönetmeliğini değiştirecek. Tüketim tercihleri açısından temel bilgi kaynağının gıda etiketleri olduğunu belirten Bakanlık, tüketici sağlığını korumak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Gıda Etiketlerinde Değişiklik Öngören Taslak görüşe açıldı.

Açıklamada milyonlarca tüketiciyi ilgilendiren 10 maddeye ver verilirken şu ifadeler kullanıldı:

"Gıda etiketleri temel ürün bilgileri ile birlikte sağlık, güvenlik ve beslenme bilgilerini tüketicilere doğrudan iletmenin en önemli ve en etkin yoludur. Tüketicilerin beslenme alışkanlıkları, hassasiyetleri ve tüketim tercihleri açısından temel bilgi kaynağı gıda etiketleridir.

BAKANLIK TÜKETİCİ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN ADIMLAR ATIYOR

Gıda konusunda temel hedefi tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak olan Tarım ve Orman Bakanlığı, 3. Tarım Orman Şurasında alınan gıda okuryazarlığının arttırılması ve tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi kararları doğrultusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda tüketicilerin üst düzeyde korunması ve tüketici hassasiyetleri esas alınarak Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde doğru bilgilendirmeye yönelik taslak düzenleme hazırlandı.

YÖNETMELİK TASLAĞINA BİR AY BOYUNCA GÖRÜŞ BİLDİRİLEBİLECEK

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğinde değişiklik öngören taslak, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün web sayfasında görüşe açıldı.

Yönetmelik değişikliğine ilişkin ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, tüketici temsilcileri, sektör vb. bütün paydaşlar görüşünü bir ay içinde bildirebilecek. Taslak, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili diğer bakanlıklar, üniversiteler, STK'lar ve sektörden gelen fikir ve önerilerin alınmasının ardından oluşturulan alt komisyonda değerlendirilecek ve daha sonra Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda ele alınacak.

Komisyonda son şekli verilecek olan Yönetmelik, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin onayının ardından Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Hazırlanan taslak düzenlemeye göre gıda etiketlerinde;

1. Yanıltıcı ifadeler, yanıltıcı isimler, yanıltıcı görseller kullanılamayacak.

2. Gıdanın adı ve içindekiler bilgisi (bileşenler listesi) mevcut düzenlemeye göre ambalajın boyutuna bağlı olarak 2.5 kat daha büyük yazılacak.

3. Bir ambalajın en geniş yüzeyinde markanın en büyük yazıldığı alan "Temel Görüş Alanı" olarak belirlendi.

4. Gıdanın adının temel görüş alanında da yazılması zorunlu olacak.

5. Birbirine benzeyen ve tüketiciler tarafından benzer gıdalarla karıştırılabilecek gıdalarda yanıltıcı görseller, isimler ve ifadeler kullanılmayacak.

6. Tüketiciler tarafından karıştırılabilecek birbirine benzeyen gıdalarda gıdanın adı; etiket üzerinde markanın geçtiği her yerde, gıdanın markasının hemen yanında veya altında gıdanın markası ile aynı punto büyüklüğünde yazılacak.

7. Üretiminde meyve veya sebze yerine sadece aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde aroma verici ile ilgili görsel bulunamayacak. Gıdanın adında aromalı olduğu "…. Aromalı" ifadesi kullanılarak ve gıdanın adının geçtiği her yerde en az 3 mm olacak şekilde yer alacak.

8. Tüketiciler tarafından karıştırılabilecek birbirine benzeyen gıdalarda, özelliklerini taşımadığı bir gıdanın adı kullanılarak, "….tadında", "… lezzeti", ….keyfi vb. ifadeler kullanılamayacak.

9. Bir gıda bileşeninin görselinin etikette veya ürün adında yer alması durumunda görselin olduğu her yerde veya ürün adının yanında veya altında o bileşenin miktarı en az 3 mm olacak şekilde yer alacak.

10. Tatlandırıcı içeren gıdalarda "Tatlandırıcı içerir" veya "Tatlandırıcılı" ifadesi temel görüş alanında gıdanın adının yanında veya altında en az 3 mm olacak şekilde yer alacak."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde