Valör de kurtaramadı! Dolar/TL 6.15’in üzerini gördü

Valör de kurtaramadı! Dolar/TL 6.15’in üzerini gördü

BDDK'nın 100 bin dolar üstü işlemlerde valör uygulamasına gitmesi de doları tutmaya yetmedi. Türkiye'nin risk primi 500'ün üstüne çıkınca dolar 6.15 lirayı geçti.

Valör de kurtaramadı! Dolar/TL 6.15’in üzerini gördü
16px
24px
23.05.2019 15:55
ABONE OLgoogle

Türk varlıklara dair risk algısı yüksek seyretmeye devam ediyor. Dolar/TL’de ekonomi yetkililerinin aksiyonlarına rağmen yaşanan geri çekilmeler kalıcı olamıyor.

Borsa cephesinde şu sıralarda %1’e yakın bir yükseliş görülse de bu hafta de 83.675 puana gerileyerek son 2,5 yılın en düşük seviyesine indiğini hatırlatalım.

Risk primi olan 5 yıllık CDS’lerin 500 bp üzerine çıkması da TL’ye dair negatif algının arttığına işaret ediyor.

ABD’nin S-400 konusunda Türkiye’ye bayrama kadar süre verdiği ve alımların yapılması durumunda da ağır yaptırımlar uygulayacağı haberleri TL’nin haftaya kayıpla başlamasına neden oldu. Bu konuda yetkililer anlaşmanın bittiğine dair açıklamalar yaptılar ve son olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, olası yaptırımlara karşı hazırlıklı olunduğunu ifade etti. İlişkilerde olası bir bozulma yaşanacağına dair kaygılar kuşkusuz Türk varlıklarını negatif etkiliyor.

Bugün yurt içinde açıklanan reel kesim güven endeksi, Mayıs’ta gerilerken sektör temsilcilerinin gelecek 3 aya dair beklentileri de negatif yönde. Sektörel güven endeksinde de gerileme yaşanması üreticilerin yakın vadedeki gelişmelere riskli baktığını gösteriyor.

Haftanın 4. İşlem gününde Dolar/TL kuru 6,1519 seviyesine Euro/TL 6,8565 seviyesine yükselirken dün son zamanların en düşük seviyesine gerileyen BIST ise güne yükselişle başladı ve ilk yarıda en yüksek 84.457 puanı gördü.

Analistler, teknik açıdan Dolar/TL’de 6,15 seviyesinin önemli direnç, 6,04’ün destek konumuna gelebileceğini ifade etti.

Uzmanlardan Dolar/TL ve BIST görüşleri

Dinamik Menkul Değerlerin paylaştığı nota göre “Güne yukarı yönlü bir seyirle giriş yapan dolar TL kuru, 6.1328 seviyesinin üzerine denemelerde bulundu. 6.1328 seviyesinin üzerinde saatlik bazda kapanışların gerçekleşmesi durumunda yukarı yönlü işlemler 6.2134 ve 6.2330 dirençlerine doğru genişleyebilir. Ancak kurun 6.1328 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayamaması durumunda ise son üç gündür yükseliş gösteren kurda kar satışları görülebilir. Böyle bir durumda ise 6.0268 ana destek seviyesi güncelliğini korumaya devam etmektedir.”

İntegral Menkul Kıymetler de Dolar/TL kuruna dair günlük notunda “Dolar/TL kurunda yeni bir gelişme bulunmuyor. Konu başlıklarımız aynı dolayısıyla bu tablo TL varlıklar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. USDTL kurunun 6.10 seviyesinin üzerindeki seyrine neden oluyor. Dolar endeksinin 98 puanın üzerinde kalması da gelişmekte olan ülke piyasalarını rahatsız ediyor. Bu durumda kurun yükselişini tetikliyor. Türkiye ile ilgili risk algısının bozulması ve Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamının 500 puanın üzerine geçen sene Ağustos ayındaki seviyenin de üzerine yükselmesi USDTL kurunu rahatsız eden bir başka unsur olarak da eklenebilir. Bugün için Türkiye’den kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksi, ABD’den PMI verileri takip edilecek. Verilerin kur üzerinde etkisi sınırlı kalabilir.” diyor ve ekliyor “Dolar/TL kuru ortalamalarının üzerinde seyrini koruyor. 14 günlük ortalama 6.0780 seviyesinden geçiyor. bu seviye destek konumunda. Bu destek noktasının üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimini korumaya devam edebilir. Yukarıda en yakın 6.1375 ardından 6.15 seviyesi izlenebilir. Genel görünümde geri çekilmelerin sınırlı kaldığı bir ortam gibi duruyor.”

Kurum borsaya dair beklentilerinde ise “Türkiye piyasalarında risk algısı giderek yükseliyor. Risk primini gösteren CDS oranları 503 seviyesine yükselirken, geçen yaz yaşanan türbülanstan daha yüksek bir risk algısını işaret ediyor. Buna paralel olarak Dolar/TL bu sabah 6.13 seviyelerini gösteriyor. S-400 füzeleri ile ilgili haber akışları zaten zayıf bir trend içerisinde olan Borsa Endeksinin 84600 desteğinin altına gönderdi. YSK’nın gerekçeli kararının piyasa üzerinde etkisinin olduğunu düşünmüyoruz. Endekste 84600 seviyesinin üzerine yeniden yükseliş gerçekleşmezse 81500 desteği önemli olacak.” dedi.

Anadolu Yatırım Menkul Değerler de borsaya dair teknik beklentilerini “87.000 altında görünüm negatif. 83.000 desteği korunabilecek mi?” başlığı ile paylaştı.

Kurum “BIST100’de satıcılı açılış bekliyoruz. 87.000 altında 100 Endeksi’nde teknik görünümü negatif iken geçen yılın Ağustos ayında görülen 84.600’ün altında kapanışı da negatif buluyoruz. Bu seviyenin altında 83.000 desteğini satışların derinleşmemesi için takip edeceğiz. 83.000’nin aşağı kırılması halinde 81.000-80.000 desteklerine doğru geri çekilmeler mümkün.” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde