TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Enflasyon muhasebesi zorunlu hale geldi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Enflasyon muhasebesi zorunlu hale geldi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Enflasyon muhasebesi firmalarımız için zorunlu bir ihtiyaç haline geldi" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Enflasyon muhasebesi zorunlu hale geldi
16px
24px
07.11.2022 14:58
ABONE OLgoogle

Yüksek enflasyona milyonlarca dar gelirlinin yanı sıra iş dünyasından da ciddi şikâyetler gelmeye devam ediyor. Ticaret ve sanayi odalarından sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da "Enflasyon muhasebesi firmalarımız için zorunlu bir ihtiyaç haline geldi" açıklamasında bulundu.

Enflasyonun yol açtığı tahribatı önlemek için enflasyon muhasebesine bir an önce geçilmesi çağrısına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, “Enflasyon muhasebesi firmalarımız için zorunlu bir ihtiyaç haline geldi. İş dünyası olarak bu konuda gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” dedi.

SANAYİ VE TİCARET ODALARI DA TALEP EDİYOR

Enflasyon muhasebesine geçilmesine yönelik ülke genelindeki sanayi ve ticaret odalarından da talepler geliyor.

Önceki aylarda Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de yüksek enflasyonun kârları ve sermayeyi erittiğini, bunun firmalarda ciddi tahribata yol açabileceğini söylemişti.

Özdebir, kurdaki artışın ithalatı pahalı hale getirdiği, bu nedenle ihracatta yeterince rekabet avantajı sağlanamadığı uyarısında da bulunmuştu.

Ağustos ayında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yi ziyaret eden Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da “İşletmeler için enflasyon muhasebesi zorunluluk halini almıştır” demişti.

Baran, enflasyon nedeniyle işletmelerin sermayeleri eridiği halde sürekli kâr ediyor gibi göründüğünü söylemişti.

Sabancı Holding CFO'su Orhun Köstem ise yaz aylarında yaptığı açıklamada “Enflasyon muhasebesi konusunda hazırlıklar yapıyoruz” demişti.

ENFLASYON MUHASEBESİ NEDİR?

Vergi usul kanuna göre, son 3 yılda Yurt İçi ÜFE endeksinde toplamda yüzde 100 artış olursa, içinde bulunulan yılda da yüzde 10'nu aşan bir artış varsa, enflasyon muhasebesi uygulanması gerekiyor.

TÜİK’in son açıkladığı veriler, ÜFE’nin yeni rekorlar kırdığını ortaya koyuyor.

Buna göre, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ekimde aylık yüzde 7,83, yıllık ise yüzde 157,69 oranında arttı.

Eylülde yüzde 83,45 olan yıllık tüketici enflasyonu (TÜFE) ise ekimde yüzde 85,51 yükseldi. Bu enflasyon oranı, 24 yılın yeni zirvesi oldu.

Enflasyon muhasebesi diğer yandan, parasal olmayan değerlerin (stoklar, maddi ve maddi olmayan duran varlıklar ve benzerleri), enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı (enflasyon oranı-ÜFE gibi) ile çarpılması sonucunda, finansal tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsine en yakın şekilde hesaplanması olarak tanımlanabilir.

Yüksek enflasyon dönemlerinde, enflasyonun mali tablolar üzerindeki etkilerinin giderilmesine yönelik düzeltici işlemler yapılması gerekir ve bu yapılan teknik düzeltmeler “Enflasyon Muhasebesi” olarak sınıflandırılır.

?ref_src=twsrc%5Etfw">November 7, 2022

Enflasyon muhasebesi nedir?

Enflasyon muhasebesi, parasal olmayan değerlerin, enflasyon düzeltmesinde dikkate alınacak tutarlarının düzeltme katsayısı ile çarpılması sonucunda, finansal tablonun ait olduğu tarihteki satın alma gücü cinsinden hesaplanması olarak tanımlanıyor.

Aktifte yer alan düzeltmeye tabi parasal olmayan kalemler:

-Mali duran varlıklar ve menkul kıymetler
-Maddi duran varlıklar
-Özel tükenmeye tabi varlıklar
-Stoklar, ilk madde ve malzeme, ticari mallar
-Verilen avanslar, depozito ve teminatlar
-Reel olmayan finansman maliyetleri
-Birikmiş amortismanlar
-Maddi olmayan duran varlıklar, haklar ve şerefiyeler

Pasifte yer alan düzeltmeye tabi parasal olmayan kalemler:
-Özsermaye kalemleri
-Borçlar
-Düzeltilmiş kâr/zarar
-Pasifte yer alan fonlar
-Karşılıklar

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde