Suudilerin Türk Malı ambargosu bitecek mi?

Suudilerin Türk Malı ambargosu bitecek mi?

Ambargo ile Türkiye’den ev alanlara evlerini satma baskısı yapılırken Türk ürünü satan marketlere tepkiler artmıştı. Bazı marketler ise Türk malı damgalı ürünlere afişlerle karşı çıkmıştı.

Suudilerin Türk Malı ambargosu bitecek mi?
16px
24px
21.01.2022 08:45
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerginlik yaşadığı ülkelerden Suudi Arabistan’la da ilişkileri düzeltmek için harekete geçti. Şubat ayında bu ülkeyi ziyaret edeceği açıklandı.

Aslında AKP’nin 2002 yılında iktidar olmasının ardından Türkiye’nin ilişkileri en hızlı canlandığı ülkelerden biri olmuştu Suudi Arabistan. Önce 1966’dan beri Türkiye’ye gelmeyen Kral Abdullah, 2006’da Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 2009’dan 2011’e kadar dört defa bu ülkeyi ziyaret etti.  İhracatta iade şoku! Arabistan ve Almanya detayı

Ancak ilişkiler 2018’den sonra bozulmaya başladı. Gazeteci Cemal Kaçıkçı cinayeti, Türkiye’nin Körfez politikaları ile iki ülke ters düştü.

Gerginlik resmi olmayan “ticari bir ambargoya” neden oldu. 

“Ülkemi seviyorum Türk malı kullanmıyorum.” Geçen yıl Suudi Arabistan’da en yetkili ağızlardan bile duyulan bir slogandı bu.

Türkiye’den ev alanlara evlerini satma baskısı, Türk ürünü satan marketlere tepkiler, gümrüklerde Türk malı damgalı ürünlere uygulanan engellemeler gerilimin en önemli yansımasıydı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre Suudi Arabistan’ın Türkiye’den yaptığı 2020’de 2.3 milyar dolar olan ihracat, 2021’de 186 milyon dolara kadar düştü.

Ambargo ilişkilerimiz iyi olmasa da Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sayesinde delindi. BAE’ye ihracat 2020’de 1.9 milyar dolar iken 2021’de bu rakam 3.2 milyar dolara çıktı.

O dönemde sohbet ettiğim ihracatçılara ziyareti sordum. Bu gelişmeler umut vermiş. Türk mallarına boykot uygulayan Suudi Arabistan'dan Türkiye’ye rekor satış

İhracatının ağırlığı Avrupa olduğu halde umudunu yeniden Körfez ülkelerine bağlayan Türkiye’ye ise bu yakınlaşmalar ne getirecek, göreceğiz! 

Jale Özgentürk/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde