Suudi Prens Selman'dan Biden'a "ekonomik" tehdit

Suudi Prens Selman'dan Biden'a "ekonomik" tehdit

Washington Post gazetesinin servis ettiği habere göre, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Biden'ı ABD ekonomisini mahvetmekle tehdit etti.

Suudi Prens Selman'dan Biden'a "ekonomik" tehdit
16px
24px
09.06.2023 21:40
ABONE OLgoogle

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ABD Başkanı Joe Biden'ı ABD ekonomisine zarar vermekle tehdit ettiğini yazdı. Dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın, ABD'nin muhalefetine rağmen düşen petrol fiyatlarını artırma hedefiyle arzı sınırlamak için harekete geçmesi iki ülke arasındaki gerilimi artırmıştı.

Gazete, bir Discord sunucusuna sızan gizli belgeye dayandırdığı haberinde, 'petrol arzı' anlaşmazlığı nedeniyle Biden'ın Suudi Arabistan'ı cezalandırmaya girişmesi hâlinde "Veliaht Prens'in ABD yönetimiyle muhatap olmayı bırakacağını" yazdı. Habere göre, Veliaht Prens, ayrıca böylesi bir durumun 'Washington için önemli ekonomik sonuçları olacağı' tehdidinde de bulundu. Haberde tehdidin ele geçirilen bir iletişimden mi alındığı yoksa Riyad'dan Washington'a özel olarak gönderilen bir mesaj mı olduğu belirtilmedi.

Bin Selman ile Biden arasındaki gerilim, ABD Başkanı'nın 2020 seçimi kampanyasında Cemal Kaşıkçı cinayetinden Veliaht Prensi sorumlu tutup 'parya' muamelesiyle cezalandırmaktan söz etmesine kadar dayanıyor. Biden ile Bin Selman ile geçen temmuzdan beri görüşmezken son dönemde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ilişkileri düzeltmek için Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. Blinken'ın ziyaretinde Riyad yönetiminin İsrail ile ilişkileri de gündeme gelmiş, Veliaht Prens İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi için 'nükleer teknoloji transferini' şart koşmuştu.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde