Sanayiciler enflasyon şikayetine başladı

Sanayiciler enflasyon şikayetine başladı

İhracatçılar, alınan bu kararlar ve kur artışından memnun olabilir ama sanayicilerin yüksek enflasyonla ilgili şikâyetlerinin başladığını söyleyebiliriz.

Sanayiciler enflasyon şikayetine başladı
16px
24px
30.09.2021 07:35
ABONE OLgoogle

Sanayiciler, yüksek enflasyonun tüm kazanımları alıp götürdüğünü, Merkez Bankası ve hükümetin faiz indirmek yerine enflasyonu indirmeye ağırlık vermesini istediler.

İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, enflasyonun, “büyüme pahasına bile” kabul edilebilir olmadığını söylerken enflasyonun kısa vadede büyümeyi nasıl alıp götürdüğünün örneğini geçmişte gördüğümüzü söyledi

. “Merkez Bankası’nın faizi indirip çıkarmasıyla keşke sorunlar çözülecek olsa” diyen Bahçıvan, “TL’nin hızlı değer kaybı nedeniyle oluşan sorunlar yumağını geçmiş son iki senede de gördük. Bizim en büyük kazancımız, finansal istikrar ve ortaya koymuş olduğu düşük enflasyon süreciydi. Bundan vazgeçemeyiz. Karşılığı büyüme pahasına olsa bile enflasyonu kabul etmiyorum” şeklinde konuştu.

Bahçıvan, “Önümüzdeki üç ayın sanayide biraz daha soğumaya dönüşmesini bekliyorum. Türkiye’ye fon akımlarının güçlü şekilde gelebilmesi ve düşük bir CDS gerek. TL faizlerini sürdürülebilir ve etkili bir kaynak girişiyle toparlamalıyız” şeklinde konuştu.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ise Merkez Bankası’nın faiz indirimine odaklanmaktan ziyade enflasyona odaklanmasının “ekonomi açısından daha sağlıklı olacağına inandığını” dile getirdi. Yaptığı yazılı açıklamada, TL’ye güven algısını oluşturacak ortam ve politikaların ivedi şekilde devreye girmesi gerektiğine işaret eden Özdebir, “Enflasyon eğilimlerinin bozulduğu ve enflasyon beklentilerinin kötü olduğu bir ortamda, faiz seviyesi düşse dahi üretim ve yatırım açısından hızlı bir etki yaratmaz” dedi.

İktidar daha önce deneyimlemesine rağmen, yanlış politikalarda ısrar ediyor. 

İş kesimi, özellikle sanayiciler ise yanlıştan artık vazgeçilmesini istemek zorunda kalıyor. Bu yakınmaların önümüzdeki dönem artmasını bekliyorum.

Erdal Sağlam/Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde