Sabancı milyar dolarlık şirket doğuracak

Sabancı milyar dolarlık şirket doğuracak

Sabancı'nın üst düzey yöneticisi Pekarun: 2014 bize krema oldu

Sabancı milyar dolarlık şirket doğuracak
16px
24px
28.04.2014 18:13
ABONE OLgoogle
Sabancı Holding Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, savunmadan enerjiye pek çok sektöre dokunan kompozit alanında yeni ürünler yaratacaklarını belirterek “Bu yeni ürünlerle bir Kordsa daha doğuracağız” dedi.

Sabancı Holding’in sanayideki iddiasının azalmadığını söyleyen Sanayi Grubu Başkanı Mehmet Pekarun, belli bir olgunluğa erişmiş bir alanda iş döngüsü gereği yenilikçilik kaslarının geliştirilerek yol alınabileceğinin altını çizdi. Pekarun ile sohbetimizde hem yenilikçilik stratejisinin altını doldurduk hem de holdingin sanayideki yol haritasını konuştuk: 

Sanayi grubu yatırım bütçe ve planlarından bahseder misiniz? 

2013’te 200 milyon TL’lik yatırım yaptık. Bu yıl 500 milyon TL’lik yatırımı geçeceğiz. 

Sabancı Holding için bankacılık holdingin yarısı, yeni yatırımlar da enerjiye gidiyor diye bir algı var. Sanayicilikten doğmuş bir holding artık sanayinin yıldızı değil gibi gözüküyor. Bu algıya karşılık söyleyeceğiniz bir şey var mı?

Biz öyle görmüyoruz. Yatırım olarak baktığınızda dediğiniz doğru. Banka dışında yatırımların önemli kısmı gelişen bir iş olduğu için enerjide. Sanayi Grubu Şirketleri köklü, neredeyse 40 yıldır sektörlerinde etkin şirketler. Uzun vadede hedefimiz sanayi grubunun oyun alanını genişleterek büyümede de daha etkili olabilmek. 

Bu yeni alanlar neler? 

Mesela Kordsa Global cirosu 1 milyar dolara yaklaşan bir şirket. Pazar tanımınızı ‘teknik elyaflar’ olarak büyütünce, 80 milyar dolarlık pazara hitap eder hale geliyorsunuz. Lastik dışı uygulamalara yönelik girişimlerimiz var. Mesela kompozit sektörü, kompozite yönelik elyaf ve bez deneme ürünlerini yapıyoruz. Savunma sanayiine yönelik fırsatlar var orada, bazı şirketlerle dirsek teması halindeyiz. Savunmaya girmek için adım olabilir. 

Savunma mı o yeni alanı taşıyacak olan ana alan? 

Birçok şey olabilir. Kompozit konusu çok geniş, birçok sektöre değiyor. Enerjiden otomotiv sektörüne kadar ürün sağlayabilir hale gelebilirsiniz. Savunma sanayii de bunların içinde. Takviye yetkinliğimizi daha geniş bir alanda kullanmak istiyoruz. Kordsa’dan ciro anlamında da bir Kordsa daha sadece bu yeni alanlardan doğurmak, çıkarmak istiyoruz.

BRISA’YI ‘ALTIN ÜÇGEN’ BÜYÜTÜYOR 

Türkiye’de binek otomotiv sektöründe yüzde 30 daralma bekleniyor, bu Brisa’yı nasıl etkileyecek? 

Lastik sektöründe hafif yavaşlama oldu. Sektör son 2 senede rekor oranlarda büyümüştü. Bu, araçların lastiklerinin yenileme dönemi geliyor demek. Kış lastiğine rağbetin artması, otomobil parkının büyümesi gibi sektörel avantajların yanı sıra üst segment ürün sattığımız için avantajlarımız çok. Büyük jantlı lastik segmenti, güçlü olduğumuz yer. Bu altın üçgen, otomotiv sektörü yavaşlasa bile bizi büyütüyor. Bu yıl adetsel olarak çift haneli büyüyeceğiz. 

Otobüs pazarında durum nedir?

Şehir içi otobüs pazarı geçen sene rekor kırdı. Belediyelerdeki otobüs alımları, regülasyonlarla gelen yeni otobüs talepleri bu rekorda etkili oldu. Bizim şehir içi otobüs pazar payımız yüzde 30’un üzerinde. Otobüs işimiz tek başına kârlı hale geldi, bu sene de bu kârlılık artacak.

"2014 BİZE KREMA OLDU"

2014’ü nasıl hatırlayacağız?

TL’nin rekabetçi olduğu bu yıl bizim gibi ihracatçı şirketler için çok iyi olacak. ABD ve AB geri geliyor. Pazarları çeşitlendirdik. Pastanın üzerindeki krema ve meyve oldu. 2013’te kombinede 5.7 milyar TL ciro gerçekleştirdik, kârımız 250 milyon TL oldu. Bu yıl cironun yüzde 15 büyümesini net kârın yüzde 30 artmasını bekliyoruz. 

‘Temsa gibi iyi bir işi satmak için çok iyi sebep lazım!’

Temsa Global’in satışı defalarca haber oldu, defalarca yalanlandı, bu haberin aslı hiç yok mu? 

Şu anda düşünün, siz bir işi yeniden yapılandırmışsınız, konumlamışsınız, iyi gidiyor. Şu anda çok iyi giden bir iş var. Böyle iyi giden bir işi satmak için çok iyi bir sebep lazım! Öte yandan biz neticede bir portföyler şirketiyiz; bir işte uzun vade rekabetçi planımızı en iyi şekilde destekleriz, ama uzun vadede en iyi rekabetçi olmayacaksak, daha iyi yapacak biri varsa o zaman şirket için de portföy için de en iyi seçenek satıştır. O yüzden kesinlikle kapıları kapatmamak lazım. Otobüs sektörüne baktığınızda çok az tek başına çalışan şirket var. Ortaklık kelimesi bir zaaf değil, bir güç aslında. Şu anda işimize odaklanmış devam ediyoruz.

‘MISIR’DA ORTA VADEDE ÜRETIM IHTIMALI YOK’

Temsa, Mısır’da üretimden vaz mı geçti? 

Şirketimiz orada atıl duruyor, çalışmıyor. Servis veriyoruz ama üretim yapmıyoruz. Kısa ve orta vadede Mısır’da bir üretim ihtimali görmüyoruz. Çok büyük bir pazar ama şu anki görüntü çok olumlu değil. Temsa Otobüs’teki güzel hikâyemiz şu: 5 sene önce konuşsaydık, belki Avrupa pazarını konuşacaktık, belki başka pazarlar, ama hiç ABD duymayacaktınız. Şimdi ABD başarı hikâyemiz var, ciromuzun yüzde 20’si haline geldi 5 senede. En kârlı olduğumuz pazar ABD. Lüks otobüs segmentinde hızlı bir giriş yaptık. Google’da Temsa’nın otobüsü kullanılıyor. Orada çok niş bir segment gördük. 400’ün üzerinde otobüsü ABD’ye yolladık. Adana’da üretilip ABD’ye gidiyor.

Meltem Ersoy/Habertürk
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde