RTÜK'te kriz; Taşçı toplantıdan çıkarıldı, TV'lere ceza yağdı!

RTÜK'te kriz; Taşçı toplantıdan çıkarıldı, TV'lere ceza yağdı!

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, sosyal medya hesaplarında "ihsas-ı rey"de bulunduğu gerekçesiyle İlhan Taşçı'yı üst kurul toplantısından çıkardı. CHP'li üyelerden Okan Konuralp yaşananları 'hezeyan' olarak niteledi. Yangın ve sansür haberleri gerekçesiyle TV'lere ceza yağdı. 

RTÜK'te kriz; Taşçı toplantıdan çıkarıldı, TV'lere ceza yağdı!
16px
24px
11.08.2021 16:02
ABONE OLgoogle

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, bugünkü üst kurul toplantısına alınmadı. Taşçı, "Bugün Üst Kurul toplantısında “ihsas-ı reyde” bulunmakla suçlayan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in teklifi, AKP ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla toplantıya katılmam engellendi ve salondan ayrılmak zorunda kaldım. Bunun gerekçesi ise yangın haberlerine “özel hat” üzerinden sansür girişimini deşifre etmem ve yangın haberleriyle ilgili bugünkü Üst Kurul toplantısında ceza isteminin görüşüleceğini kamuoyuyla paylaşmam. Bu iktidarın ülkedeki antidemokratik ve hukuka aykırı uygulamalarıyla uyumlu bir karardır." açıklamasını yaptı. 

TV'lere ceza yağdı

RTÜK Üyesi Okan Konuralp, RTÜK'ün bugünkü toplantısında verilen cezaları açıkladı. Konuralp, muhabirin “O kadar hızlı geliyor ki alevler, kabus gibi…” ifadelerini kullandığı FOX TV'ye, gazeteci Fatih Altaylı'nın aşı karşıtlarına yönelik tepkisinden dolayı HaberTürk'e de ceza verildiğini belirtti. 

Konuralp'in açıklamalarına göre, orman yangınlarıyla ilgili yayınları nedeniyle 6 kanala, toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza verildi. 

Konuralp'in açıklaması şöyle:

"RTÜK’ün bugünkü toplantısı, çökmekte olan bir siyasi iradenin hezeyanlarına sahne oldu. Meraklısı için not: “Hezeyan” saçmalama, demek.

Kurul üyemiz İlhan Taşçı, ishas-ı rey yaptığı gerekçesiyle, -Ebubekir Şahin’in talebiyle- oy çokluğuyla toplantıdan çıkartıldı. Bu karar kurulun hukuk tanımaz hezeyanlarının ilk örneğiydi.

Devamında, muhabirinin “O kadar hızlı geliyor ki alevler, kabus gibi…” ifadesini de kullandığı canlı yayını nedeniyle FOXTv’ye para cezası verdi. RTÜK, Ebubekir Şahin’in “Yangın haberlerine sansür” talimatına yönelik -aralarında CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Ağır sansür altındayız” tepkisinin de olduğu- açıklamaları, yorumlarıyla haberleştiren kanalları da cezalandırdı; yani doğrudan siyasilere de sansür uyguladı.

RTÜK, Fatih Altaylı’nın aşı karşıtlığını hiçbir bilimsel veriye dayanmaksızın sürdürenlere yönelik tepkisi nedeniyle Habertürk’ü de cezalandırdı. Aşı karşıtları eminim “RTÜK’ün bu akıl/ bilim dışı desteğini” unutmayacaktır!!! CHP Milletvekili Atila Sertel’in Mehmet Barlas hakkındaki sözlerine de siper olan RTÜK, sansür talimatına tepkiler de dahil orman yangınlarıyla ilgili yayınları nedeniyle 6 kanala, toplam 17 dosyadan oy çokluğuyla ceza verdi.

Son sözüm şu olsun: Doğru durduğumuz için eğriler belasını bulmaktadır ki bela da “İçinden çıkılması güç durum” demektir. Biten bir dönemin hezeyanlarına kapılmadan hep birlikte yolumuza devam edeceğiz; “Herkes için adalet” diyerek. Kimsenin şüphesi olmasın, başaracağız…"

RTÜK Başkanı'ndan açıklama

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Üst Kurul toplantısı öncesinde yaptığı sosyal medya paylaşımlarıyla ihsas-ı rey yapan Üyemiz Sn. İlhan Taşçı’nın sadece ilgili dosyaların görüşülmesi sırasında toplantıdan çıkarılmasını müzakere ettik. İlgili mevzuat çerçevesinde Üst Kurul’da yapılan oylama sonucunda RTÜK Üyesi Sn. Taşçı’nın sadece bahse konu dosyaların müzakerelerine katılmaması kararı alınmıştır. Gerçek budur. Olayın çarpıtılmamasını rica ediyorum." ifadesini kullandı. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde