Putin, Ukrayna'ya neden saldırıyor? Gerçek ne?

Putin, Ukrayna'ya neden saldırıyor? Gerçek ne?

Kerim Ülker: Putin her ne kadar Ukrayna’nın NATO üyeliğini bahane gösterse de gerçeğin böyle olmadığını düşünenlerdenim

Putin, Ukrayna'ya neden saldırıyor? Gerçek ne?
16px
24px
01.03.2022 22:08
ABONE OLgoogle

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, "Rusya, Ukrayna’ya NATO üyeliği için mi savaş açtı?" diye sosyal medyadan yazı paylaştı. Ülker'e göre Putin'in Ukrayna'ya saldırmasının altında yatan olaylar şöyle: 

"Rusya Başkanı Putin, Ukrayna’nın yıllardır ülke olmadığını dile getiriyor. ABD Başkanı Bush’a “Batısı Polonya’nın, doğusu bizim” diyerek de aklındaki haritayı çoktan çizmiş. Putin her ne kadar Ukrayna’nın NATO üyeliğini bahane gösterse de gerçeğin böyle olmadığını düşünenlerdenim.

Neden mi?

Ukrayna, iki savunma paktının tam ortasında: NATO ve KGAÖ’nün. NATO’yu biliyoruz ama KGAÖ hakkında fazla bilgi sahibi değiliz. 

1955 yılında kurulan Varşova Paktı, 1991’de sona erdi. 1992 yılında ise KGAÖ kuruldu. Rusya dışında Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan’ın üye olduğu bu savunma örgütünün, tıpkı NATO’daki 5’inci madde benzeri bir işleyişi var. 4’ncü madde olarak geçen bu işleyişe göre bir üyeye yapılan saldırı, tüm üyelere yapılmış sayılır.

Örneğin Karabağ’ın kurtarılması için verilen savaşta Azerbaycan’a Ermenistan üzerinden saldıran Erivan Yönetimi’ne Bakü’nün yanıt vermemesi de işte bu yüzden. Hatta Erivan Yönetimi, o savaşta KGAÖ’yü müdahaleye davet etmişti.

KGAÖ, NATO’nun sınırında, NATO da KGAÖ’nün. Ukrayna sınırlarının ise 4’te 3’ü, KGAÖ tarafından çevrelenmiş durumda. Yani öncesinde Belarus’la bir savaş yapsaydı, işte bu yukarıda saydığım devletler tarafından işgal edilecekti. Ya da Azerbaycan Ermenistan’dan yapılan saldırılara yanıt verseydi Bakü de şimdi muhtemelen işgal edilmişti.

Ya da şöyle düşünelim; Türkiye NATO üyesi olmasaydı, Erivan ile  yaşanan olası bir krizde Rusya’nın yanı sıra Kazakistan, Kırgızistan gibi kardeş ülkelerle karşı karşıya kalabilecekti.

Özetle; Putin, KGAÖ ile çevresini sardığı Ukrayna’nın NATO’ya girmesini istemiyor. Ukrayna halkı da bu devasa güce kendini korumak istiyor.

Sizce kim haklı?

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde