Powell konuştu altın yükseldi

Powell konuştu altın yükseldi

Fed Başkanı Powell'ın daha sıkı kredi koşulları nedeniyle faizlerin çok fazla artmak zorunda kalmayabileceğini söylemesiyle altın fiyatlarını yükseltti. Ons altının fiyatı akşam saatlerinde 1980 dolara tırmandı

Powell konuştu altın yükseldi
16px
24px
19.05.2023 21:09
ABONE OLgoogle

Altın piyasası, Fed Jerome Powell'ın bankacılık sektöründeki çalkantıların ardından kredi koşullarının sıkılaşması nedeniyle faizlerin çok fazla yükselmek zorunda kalmayabileceğini söylemesinin ardından toparlandı.

Powell, Thomas Laubach Araştırma Konferansı'nda yaptığı açıklamada, bankacılık sektöründeki sorunların artçı etkilerinin Fed'in faiz artırımına devam etmesi yönündeki baskıyı bir miktar azalttığını söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Finansal istikrar araçları bankacılık sektöründeki koşulların sakinleşmesine yardımcı oldu. Öte yandan, buradaki gelişmeler daha sıkı kredi koşullarına katkıda bulunuyor ve muhtemelen ekonomik büyüme, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı yaratacak. Sonuç olarak, hedeflerimize ulaşmak için politika faizimizin normalde olması gerektiği kadar yükselmesi gerekmeyebilir. Tabii ki bunun kapsamı son derece belirsiz"

Bu durum Powell'ın Haziran ayında faiz artırımına ara verebileceğinin bir işareti. Haber, yatırımcıların gelecek ay 25 baz puanlık bir artış daha fiyatlamaya başlamasının ardından altın piyasasını sakinleştirdi.

Powell ayrıca "Politika sıkılaştırmasında uzun bir yol kat ettik ve politikanın duruşu kısıtlayıcı ve şimdiye kadarki sıkılaştırmamızın gecikmeli etkileri ve son bankacılık streslerinden kaynaklanan kredi sıkılaştırmasının kapsamı konusunda belirsizlikle karşı karşıyayız" dedi ve ekledi:

"Buraya kadar geldikten sonra dikkatli değerlendirmeler yapmak için verilere ve gelişen görünüme bakabiliriz"

BİR SONRAKİ TOPLANTI 13-14 HAZİRANDA

Mayıs toplantısında Fed art arda onuncu faiz artışını gerçekleştirerek federal fon oranını 2007 ortasından bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5-5,25 aralığına yükseltti. Fed, bir yıldan biraz daha uzun bir süre içinde faiz oranlarını yüzde 5 oranında artırmış oldu. Bir sonraki para politikası toplantısı 13-14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

CME FedWatch aracına göre, Powell'ın konuşmasının ardından Haziran ayında faiz artırımına ilişkin piyasa beklentileri yaklaşık yüzde 50'den sadece yüzde 18,5'e düştü.

Powell, bankacılık sisteminin "güçlü ve dirençli" olduğunu ve zorluklarla başa çıkmak için iyi bir konumda bulunduğunu yineledi. Piyasalar tarafından fiyatlanan faiz patikasının Fed tarafından öngörülenden farklı olduğuna dikkat çekti.

"ENFLASYONUN İNMESİ ZAMAN ALACAK"

Gelecekteki potansiyel arz şokları sorulduğunda Powell, bunların mümkün olduğunu söyledi ancak tahmin etmenin zor olduğunu belirtti. Düşük enflasyona katkıda bulunan pozitif küreselleşme arz şoklarının tekrarlanmasının muhtemel görünmediğini açıkladı.

Enflasyon verilerine ilişkin olarak Powell, fiyat baskılarının işgücü piyasasındaki değişikliklere daha duyarlı olabileceği yorumunda bulundu ve "Şu ana kadar veriler, enflasyonu aşağı çekmenin biraz zaman alacağı görüşünü desteklemeye devam ediyor" şeklinde konuştu.

Altın seansın başlarında 1.956,30 doları gördükten sonra akşam saatlerinde yaklaşık 20 dolar yükseldi. Haziran vadeli Comex altın kontratları gün içinde yüzde 0,95 artışla 1.978,40 dolarda kaldı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde