NATO toplantısına hangi lider yetişemedi?

NATO toplantısına hangi lider yetişemedi?

"NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları" toplantısı Brüksel'de toplandı.

NATO toplantısına hangi lider yetişemedi?
16px
24px
24.03.2022 15:06
ABONE OLgoogle

30 ülkenin liderlerinin katıldığı toplantı öncesinde liderler gelenekselleşen aile fotoğrafı çektirdi. Liderler fotoğraf çekimi öncesinde ayaküstü sohbet etti. Bunula birlikte, fotoğrafta bir ülkenin lideri eksikti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz o karede yer alamadı.

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında başladı.

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin liderleri katıldı.

Toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektiren liderlerin gündeminde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasındaki gelişmeler bulunuyor.

Fotoğraf çekimi öncesinde ise liderler ayaküstü sohbet ederek selamlaştı.

NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunun değerlendirileceği zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanları dün akşamdan bu yana Brüksel'de ikili görüşmeler yapmaya başlamıştı. Toplantının bitmesinden sonra da bazı liderlerin NATO karargahında ikili görüşmelerinin devam etmesi öngörülüyor.

Toplantıdan önce Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yoğun bir ikili görüşme trafiği bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dünkü açıklamasında "Yarınki zirvede daha fazla karar alacağız. Caydırıcılığımızı yeniden konumlandırmalıyız." diyerek, ittifakın doğu kanadındaki güçlerin sayısını kara, hava ve denizde artıracaklarını, ilk aşama olarak Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını bildirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fotoğraf çekimi öncesinde ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir ile tokalaştı.

Fotoğraf çekiminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağında İngiltere Başbakanı Johnson yer aldı.

Liderler, daha sonra "NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları" toplantısına geçti.

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ KAREDE YER ALMADI

Almanya Başbakanı Olaf Scholz  aile fotoğrafında yer almadı.  Bild gazetesinin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Scholz, koalisyon ortaklarıyla gece geç saate kadar görüşme yaptığı için zirveye geç kaldı. "Trafik ışığı" olarak da anılan üç partili koalisyonun dün geceki toplantısının gündeminde enerji krizi vardı.

Bild'e göre hükümet içinde enerji krizini çözmek için verilen mesai, Başbakan'ı uykusuz bıraktı. Scholz bu nedenle Brüksel randevusuna geç kaldı.

Gazete, toplantının, Scholz'u zirveye geç bırakacak kadar uzun sürmesini, enerji krizine çözüm bulmanın ne kadar zor olduğunun göstergesi olarak yorumladı.

Fotoğrafta Almanya'nın yeri boş kalmadı. Scohlz yerine Almanya'nın NATO Büyükelçisi Rüdiger König yer aldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde