Mustafa için savcılığa suç duyurusu

Mustafa için savcılığa suç duyurusu

Profesörler, 'Mustafa' filmini savcılığa şikâyet etti. İşte şikayet gerekçesi...

Mustafa için savcılığa suç duyurusu
16px
24px
10.11.2008 16:57
ABONE OLgoogle

Sigara ile Savaş Derneği Kurucu üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Sigara ile Savaşanlar Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural, Can Dündar'ın senaryosunu yazıp yönettiği "Mustafa" filmine ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Şişli Adliyesine gelen Prof. Dr. Ercan ve Prof. Dr. Kural, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmek üzere Şişli Cumhuriyet Başsavcı lığına hitaben yazılan suç duyurusu dilekçesini basın mensuplarına okudu.

Dilekçede, "Atatürk'ün Türk devriminin kurucusu ve Cumhuriyet ülküs ünün yaratıcısı olduğu" ifade edilerek, "Bu özellikleriyle Atatürk, Türk ulusunun yapışkanıdır, önderidir, örnek kişisidir. O, her Türk genci için olunması gereken bir simge kişidir" denildi.
"Türkleri bir arada tutan özelliklerin; Atatürk ülküsü, Türkçe, Türk Bayrağı, Türk yurdu, Türk ordusu ve Türk toprağının birlik ile bütü nlüğü olduğu" ifade edilen dilekçede, şu görüşlere yer verildi:

"(Mustafa) filmi içeriği, ayrıca konulara yorumu ile Cumhuriyet ile Atatürk'ün saygınlığını aşındırmaktadır. Anılan ulusal değ erlerin yıpratılması, Türkiye'nin parçalanmasına, ulusal güvenin yitirilmesine neden olacaktır.
Bunlar yetmezmiş gibi 'Mustafa' filminde Türklerin simgesel atasına pofur pofur sigara, ayrıca düşkün bir biçimde içki içirterek, Mustafa Kemal Atatürk' ün saygınlığı düşürülürken, Türk gençliğinin örnek aldığı kişi de manevi olarak öldürülmekte, buna ek olarak Türkiye tarihinin en büyük sigara reklamı, Atatürk kullanılarak yapılmaktadır."

Dilekçede, bu şekilde, "Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünleri kullanılamaz, görüntüsüne yer verilemez" hükmünü içeren, "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun'un 3. maddesinin 6. bendine aykırı hareket edildiği savunuldu.

"Yakınan" olarak Prof. Dr. Ahmet Ercan ve Prof. Dr. Orhan Kural'ın, "sanık" olarak "Mustafa" filminin yapımcısı Can Dündar'ın gösterildiği dilekçede, "Sanığın tutum ile eylemine uyan yasa hükümlerinin uygulanmasını, yargılama süresince bu filmin gösterimden kaldırılmasını saygılarımızla dileriz" ifadesine yer verildi. 

AA

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde