Maraş’ın açılması için önemli bir hamle daha

Maraş’ın açılması için önemli bir hamle daha

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hükümeti, 1974’ten beri kapalı olan ve ‘hayalet şehir’ olarak bilinen Maraş’ın açılması yönündeki çalışmaları hızlandırdı. Envanter çalışması için hazırlık yapan ekip yarın bölgeye girecek. 

Maraş’ın açılması için önemli bir hamle daha
16px
24px
24.07.2019 18:00
ABONE OLgoogle

1974’ten sonra bölgeye ilk kez girecek olan ekip uluslararası alanda faaliyet gösteren isimlerden de yararlanılarak oluşturuldu. Ekip, Kapalı Maraş’taki tapu kayıtları, taşınır ve taşınmaz mülklerin durumu, vakıf mallarının saptanması, altyapının durumu, çevre açısından risk taşıyan unsurlar gibi hususları içerecek kapsamlı bir envanter çalışması yapacak. 

Envanter çalışmalarının ardından, Kapalı Maraş’ın ‘askeri’bölgeden ‘sivil’ bölgeye dönüştürülmesi için yasa tasarısı hazırlanarak Meclis’ten geçirilecek. 10 milyar dolarlık yatırım... Kıbrıs'ta Bakanlar Kurulu, Maraş'ın açılması kararı aldı

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, “Mesele idari statü değil. Mantık yanlış. Kapalı Maraş KKTC’nin parçasıdır. Farz edelim ki yeni bir yol geçsin diye Girne otoyolunun bir noktasındaki askeri bir bölgenin statüsünü değiştirdim. Dünya kamuoyu böyle bir şeyi ne sebeple protesto edecek” diyerek Maraş’ın askeri statüsünün değiştirileceği yönünde mesaj verdi.

Özersay, Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’in, Kapalı Maraş konusunda iki taraf arasında teknik komite kurulmasını talep etmesine ise tepki göstererek, “Kapalı Maraş’ta Rum liderliği muhatabımız değil” dedi.  Maraş açılımının detayları belli oldu

Dün de KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan ve Özersay bölgede incelemelerde bulundu.

‘Daha fazla kapalı kalması mantıksız’

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş’ın Rumlara iadesinin söz konusu olmayacağını açıklayarak şunları söylemişti: “Maraş’ın Türk ulusuna ait olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu süreci iyi yönetebilirsek Maraş’ta çok iyi, hayırlı şeylerin olabileceği düşüncesindeyiz. Maraş’ın daha fazla kapalı kalması artık mantıksızlıktır; çünkü bir görüşme süreci yok, anlaşma noktası yok. Anlaşma vaadi hiç görünmüyor. Dolayısıyla bu şekilde açılması yasal hak sahiplerine hak sağlayacak. Oranın da tekrar yerleşime açılması ile hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, hem de eski yasal sahipleri için faydalı olacak.”

Maraş, 1974’te Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karar uyarınca hem yerleşime hem de iskana kapatılmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde