Macron, Türkiye karşıtı ittifak arıyor

Macron, Türkiye karşıtı ittifak arıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, güney Avrupa ülkelerinden oluşan Akdeniz Yedilisi (MED7) zirvesinin açılışında Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltti.

Macron, Türkiye karşıtı ittifak arıyor
16px
24px
10.09.2020 10:58
ABONE OLgoogle

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın bir bütün olarak daha açık olması ve Türkiye’ye karşı daha birleşik bir tutum benimsemesi gerektiğini söyledi.

Doğu Akdeniz nedeniyle yaşanan gerilim sürerken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği'ne "Türkiye'ye karşı birleşik ve net bir sese ihtiyacımız var" diye seslendi. Ancak Macron, AB'nin Türkiye ile gerilimi artırmak istemediğini vurguladı.

Akdeniz'e kıyısı olan AB üyelerinin Korsika'da yapacağı toplantı öncesi konuşan Macron, "Niyetini netleştirmek Türkiye'ye kalmış" dedi.

Doğu Akdeniz ve Libya'daki faaliyetleri ışığında 'Türkiye'nin artık bir ortak olmadığını ilan etmek' gerektiğini savunan Macron, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve onun kabul edilemez davranışlarına karşı Avrupa’nın kararlı olması gerektiğini' söyledi.

"DERDİMİZ TÜRK HALKIYLA DEĞİL, ERDOĞAN'LA"

Macron ayrıca, Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu ancak Doğu Akdeniz'de NATO müttefiki gibi hareket etmediğini söyleyerek, "Sorunumuz Türk halkıyla değil Erdoğan'la" dedi.

MED7 ÜLKELERİ

MED7 ülkeleri olarak bilinen Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Malta, Kıbrıs ve Yunanistan’ın katıldığı toplantıda ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ele alınacak.

Toplantının, Avrupa Konseyi’nin yaşanan gelişmeler ışığında Türkiye ile ilişkiler konusunda 24-25 Eylül’de alacağı kararlara etki etmesi bekleniyor.

Fransa, Yunanistan, Portekiz, İspanya, İtalya, Kıbrıs ve Malta’nın yer aldığı MED7 zirvesi, bugün Fransa’nın Korsika adasında düzenleniyor. Macron’un zirvede Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile ikili bir görüşme yapması da bekleniyor.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada "Macron 'sorunumuz Türk halkıyla değil Erdoğan'la' demiş. Sömürgecilerin eski ve ahlaksız bir oyunudur bu. Halkları sömürmek içi sahte sevgi gösterisi sunar ama vatansever liderleri hedef alırlardı. Sömürgeci kafanın Cumhurbaşkanımızı hedef alması bizim için gururdur. Bizim sizin gibi sömürgeci kafalarla sorunumuz var Bay Macron. Acı çektirdiğiniz haklarla ve sömürmek istediğiniz halklarla insani ve kardeşlik bağımız var. O yüzden sizinle karşı karşıyayız. Tehdit dili kullandığınız ülke Türkiye'dir. Türkiye size en uygun cevapları verecektir. Siz Bay Macron burayı kolayca kandırabileceğiniz kabile devletleri ile karıştırmayın. Bu ülkenin seçilmiş Cumhurbaşkanı ile halkını ayırmaya kimsenin gücü yetmez. "Erdoğan ayrı, Türk halkı ayrı" diyerek oynadığınız oyunu defalarca Afrika’da oynadığınızı biliyoruz" ifadelerini kullandı.

MİÇOTAKİS DE THE TIMES'A YAZDI

The Times'a makale yazan Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ise, Türkiye'nin önündeki seçeneğin çok açık olduğunu öne sürerek Avrupa'nın yanı başındaki "saldırgan" tutumunu sürdürmesi halinde, bunun ekonomik bedelini ödeyeceğini belirtti. Ankara'nın geçmişten gelen "eski bir üslup" kullandığını kaydeden Miçotakis, "Türkiye'ye karşı koyacak askeri gücümüz var" ifadesini kullandı.

KRİTİK GÜN, KRİTİK TOPLANTI

Miçotakis'in makalesi, tam da Fransız lideri Emmanuel Macron'la buluşacağı gün yayımlandı. Yunanistan'ın günlerdir beklediği randevu, bugün akşam üzeri saat 17.00'de gerçekleşecek. Akdeniz'e kıyısı olan AB üyeleri, resmi adıyla "EuroMed 7" bugün Fransa'nın Korsika adasında bir araya gelecek. Zirveye ev sahibi Fransa'nın yanı sıra İtalya, Malta, Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs katılacak.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde