MB'den gelen yedek akçe kamu bankalarına gitti!

MB'den gelen yedek akçe kamu bankalarına gitti!

Vakıfbank, Halkbank ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası bankası Türkiye Varlık Fonu'ndan 28,3 milyar TL sermaye desteği alacak

MB'den gelen yedek akçe kamu bankalarına gitti!
16px
24px
10.02.2022 11:09
ABONE OLgoogle

Vakıfbank, Halkbank ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) Türkiye Varlık Fonu’ndan (TVF) toplam 28,3 milyar lira sermaye desteği alacaklarını açıkladı.

Halkbank sermaye artırımını reel sektöre kredi temini için, Vakıfbank ise uluslararası piyasalarda oluşabilecek dalgalanma veya öngörülemeyen aktif bozulmalarına karşı finansal gücünü artırmak ve büyüme için ilave kapasite yaratmak için kullanacağını belirtti.

Vakıfbank ve Halkbank’ın dün akşam KAP’a yaptıkları açıklamalara göre bedelli sermaye artırımı TVF’ye tahsisli yapılacak, yani diğer ortaklar sermaye artırımına katılamayacak.

İKİ BANKAYA 13,4 MİLYAR DOLAR…

İki banka, banka başına 13,4 milyar lira kaynak sağlayacak şekilde sermaye artışı yapacaklarını belirtti.

TKYB tarafından yine KAP’a yapılan açıklamaya göre banka, TVF’nin Piyasa İstikrar ve Denge Alt Fonu’ndan (PİDF) 1,5 milyar lira tutarında sermaye benzeri kredi sağlamak için girişimde bulunmaya karar verdi.

Vakıfbank ve Halkbank’ın açıklamalarında sermaye artırımında hisse fiyatı yer almadı ancak “Borsa İstanbul A.Ş’nin Toptan Alış Satış İşlemlerine İlişkin Prosedürü çerçevesinde” belirleneceği ifade edildi.

Sermaye artırımları düzenleyici kurumların onayından sonra Halk Yatırım ve Vakıf Yatırım aracılığıyla yapılacak.

AKÇE GEÇEN HAFTA HAZİNE'YE AKTARILMIŞTI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Olağanüstü Genel Kurul toplantısı Ankara'da gerçekleşmişti. Bu toplantıdan İhtiyat Akçesi dağıtımına onay çıkmıştı. 

Genel Kurul toplantısında, Merkez Bankası'nın 2021 yılı dönem kârı üzerinden kâr payı avansı ödenmesine ve 2020 yılı karından ayrılan ihtiyat akçesinin dağıtılmasına karar verildiği aktarılan duyuruda, "Bu kapsamda ve ilgili mevzuat çerçevesinde 45 milyar lira kâr payı avans tutarı ve 4,3 milyar lira ihtiyat akçesinin hissedarlara dağıtımına başlanmıştır" bilgisi verilmişti.

İhtiyat Akçesi ne demek?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın saf karının yüzde 20 'lik kesiminin zor zamanlarda kullanmak üzere ayırması sonucu oluşan paraya ihtiyat akçesi deniyor. İhtiyat akçesi, olağanüstü durumlarda, savaş durumlarında, doğal felaketlerde kullanılması için Merkez Bankası 'nın bir kenara ayırdığı para olmuş oluyor. İhtiyat akçesi halk arasında kefen parası olarak da biliniyor. Halkın ihtiyaten zor durumlarda kaldığı vakit kullandıkları nakdi değerlere binaen "İhtiyat Akçesi" olarak isimlendirilmiştir.

Ancak Temmuz 2019’da kabul edilen bir yasa ile bu durum az değişti. Buna göre Merkez Bankası’nın yıllık safi kârının yüzde 20'sini ihtiyat akçesine ayıracağı hükmü kaldırıldı ve ihtiyat akçesinin tamamının Hazine ve Maliye Bakanlığı’na aktarılmasına karar verildi.

İzlenecek yol ise şu şekilde değişti:

TCMB’nin hisse değerlerinden yüzde 6 oranında ilk kâr payı, hissedarlara dağıtılacak. Bu ödemeden sonra kalan miktarın yüzde 10'u, "fevkalade ihtiyat akçesi" yerine, ihtiyat akçesine aktarılacak.

Son yıl kârından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri her yıl kâra katılarak dağıtılabilecek. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ayrılmış bulunan ihtiyat akçelerinin tamamı, birikmiş fevkalade ihtiyat akçelerinin ise son yılın kârından ayrılan kısmı hariç tamamı Genel Kurul kararı aranmaksızın Hazineye verilebilecek.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde