MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'dan TOBB üyelerine: Bankalara baskı yapın

MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'dan TOBB üyelerine: Bankalara baskı yapın

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği üyeleriyle gerçekleştirdiği bir toplantıda "Daha düşük faiz için bankalara baskı yapın" ifadelerini kullandığı belirtildi.

MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'dan TOBB üyelerine: Bankalara baskı yapın
16px
24px
24.02.2022 07:38
ABONE OLgoogle

Geçen haftalarda TOBB tarafından Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ile oda başkanlarının katıldığı istişare toplantısı düzenlenmişti. TCMB Başkanı Kavcıoğlu: İhracatçı firmalar yüzde 9 faizle kredi kullanma imkanına sahip

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nureddin Özdebir, Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özegen’in katılımıyla gerçekleştirilen ASO şubat ayı meclis toplantısında bu görüşmeyi gündeme getirdi. 

"BASKI YAPIN"

Cumhuriyet'te yeralan habere göre Özdebir, “MB Başkanı, daha düşük faiz için bankalara baskı yapın ifadesini kullandı. Bizlerin herhangi bir baskı yapması ya da bu şekilde sonuç alması mümkün değil.

Mevduat toplama yetkisi devletin olup belirli kanun ve düzenlemelerle bu yetki bankalara ve özel kurumlara devredilmiştir” dedi.

Devletten alınan bu yetkinin mevduat toplayan kurumlar tarafından suiistimal edildiğine işaret eden Özdebir, “Devletin ilgili kurumlarının bu durumu istismar edenlere gerekli yaptırımları uygulaması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Özdebir, Rusya-Ukrayna krizinin derinleşmesi halinde emtia fiyatlarında yaşanacak artışın enflasyonu yükselteceğini dile getirdi.

Özdebir, firmaların döviz kuru ve faiz oranı şoklarına karşı pandemiden önceki döneme göre daha yüksek düzeyde “kırılgan” olduklarını belirtirken yüksek enflasyona en fazla etki yapanlar arasında “politika tercihinin” de bulunduğunu vurguladı.

‘UCUZ KREDİYİ MERKEZ VERSİN'

– Nurettin Özdebir, Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesinin diğer faizlerin yükselmesine engel olamadığını, enflasyon kontrol altına alınmadan faizlerin düşmeyeceğini söyledi. Merkez Bankası'nın üreten sanayicilere ‘yatırım taahhütlü avans kredisi' adı altında %14'lük politika faizinin 1.5 puan altında ucuz kredi verebileceğini belirten Özdebir, “Yatırımcıya %12.5 faizle kredi sağlanma imkanı var. Üretimin devamı için bu kullanılsın” dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde