Kur Korumalı Mevduatta yeni dönem

Kur Korumalı Mevduatta yeni dönem

Kur Korumalı Mevduatlarda (KKM) uygulanan faiz üst sınırı kaldırıldı. Bu durumun yaratacağı sonuçları Ekonomist Evren Zelyurt Patronlar Dünyasına anlattı

Kur Korumalı Mevduatta yeni dönem
16px
24px
31.03.2023 17:15
ABONE OLgoogle

Eneshan SOLMAZ

Türk Lirası mevduat hesaplarında faizler son dönemde artarken yeni düzenleme ile birlikte yatırımcılar da KKM hesaplarının faizlerini de merak ediyor. Eski düzenlemede en fazla Merkez Bankası’nın politika faizinden 3 puan daha fazla olabilen ve son oranların ardından yüzde 11,5 olan faizlerin üst sınırı kaldırıldı.

Bu aşamadan sonra neler olacak? Faizler nerelere varır? Bu durumun ülkenin genel ekonomisine ve tüketicinin cebine yansıması nasıl olur? Bu soruların cevaplarıyla ilgili Ekonomist Evren Zelyurt şöyle konuştu;

YETER Kİ PARALAR LİRADA KALSIN

Kur elden kaçıyor, tutulamıyor. 2 ayda 27 Milyar dolarlık dış ticaret açığımız var Rusya ve Körfez’den gelen para artık yetmiyor. Piyasada dolar açlığı var ve dolar - TL 24-25 liralara gidecek. Bunu seçimden önce engellemek adına insanlar dolara üşüşmesin diye faiz sınırını kaldırdılar.  Yeter ki bu liralar dolara dönmesin dediler.

YENİ ENFLASYON DALGASI GELECEK

Yüksek miktarda parası olanlar zaten gidip bankalara faiz pazarlığı yapıyorlardı, şimdi de bunu yapacaklar.

Bankalar bir taraftan yüksek faiz verirken diğer taraftan sanayiciye, esnafa yüksek fiyatla kredi verecek. Yüksek faizli krediyi alan şirket üretimi yapar fakat bu malı zamlı şekilde piyasaya sokar ve yeni enflasyon dalgası gelir. Kısacası kredi maliyetlerinin artması zam demektir.

İki ayda 202 Milyar bütçe açığımız var. Bu yılda 1 trilyona denk gelir. Bu açığı da kapatmak için yine vatandaşa elektrik su doğalgaz zamlarıyla karşılaşacağız.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde