Kılıçdaroğlu BBC'ye konuştu: Önceliğimiz Rusya değil Batı

Kılıçdaroğlu BBC'ye konuştu: Önceliğimiz Rusya değil Batı

Britanya kamu yayıncısı BBC’ye konuşan millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya’yla değil Batı’yla ilişkilere öncelik vereceklerini söyledi.

Kılıçdaroğlu BBC'ye konuştu: Önceliğimiz Rusya değil Batı
16px
24px
04.05.2023 14:16
ABONE OLgoogle

Millet ittifakının 30 Nisan’daki İzmir mitingi öncesi BBC World’e konuşan CHP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçildiğinde Rusya yerine Batı ile ilişkileri önceleyeceğini söyledi:

"ERDOĞAN'LA SİYAH BEYAZ GİBİYİZ"

“Modern dünyanın bir parçası olmak istiyoruz. Bağımsız medya ve tam yargı bağımsızlığı istiyoruz. Erdoğan böyle düşünmüyor. Daha otoriter olmak istiyor. Bizimle Erdoğan arasındaki fark, siyah ve beyaz arasındaki fark gibidir.”

"ERDOĞAN SESSİZCE İKTİDARI BIRAKACAK"

Kılıçdaroğlu, ayrıca kazanmaları halinde Erdoğan’ın sessizce iktidarı bırakacağını da söyledi.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ 

Türkiye ve Rusya son yıllarda pek çok alanda yakınlaştı. Türkiye’den onlarca ihracatçı, geçen yıl mart ve ekim arasında Rusya’ya 300 milyon doları sanayi ve 80 milyon doları elektronik olmak üzere yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal göndermişti.

Rusya-Türkiye ortaklığında Mersin’de inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali için, Rusya, Türkiye’ye üç haftada 15 milyar dolar göndermeyi planlamıştı. Bunun 8,9 milyarını gönderebilmişti. Santralin ‘nükleer yakıt’ tahsisi sonrası törenine videokonferansa katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, santralin ‘Erdoğan’ın kişisel başarısı nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına yetiştiğini’ söylemişti.

Mayıs 2023 itibariyle Rusya’nın Türkiye’ye motorin ihracatı yedi yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Türkiye’nin bir numaralı kömür tedarikçisi de Rusya.

Ukrayna işgali nedeniyle Batı’ya gidemeyen varlıklı Ruslar’ın gelmesiyle Türkiye’nin yabancı ziyaretçi sayısı Temmuz 2022’de 6,67 milyonla pandemi öncesi seviyeyi geride bırakmıştı.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde