Karadeniz'in altındaki nehir, petrol işareti

Karadeniz'in altındaki nehir, petrol işareti

Bilim dünyasında heyecan yaratan Karadeniz'in altından akan nehri keşfeden İngiliz bilim adamı Dr. Daniel Parsons, keşfiyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Karadeniz'in altındaki nehir, petrol işareti
16px
24px
03.08.2010 14:33
ABONE OLgoogle

Türk jeofizik profesörleri ise Karadeniz'in altındaki dünyanın ilk ve en büyük denizaltı nehrinin 'Petrol' işareti olabileceğini söyledi. Sabah gazetesinin haberine göre; daha önce deniz tabanında Nijer ve İndus nehirlerinin okyanus tabanında yarattığı tarzda birçok aktif olmayan kanal bulunduğunu söyleyen Dr. Parsons, ilk defa aktif bir nehir keşfettiklerini anlattı. Keşif, uzmanların birbirinden farklı teoriler ortaya atmasına neden oldu. İşte o teoriler...

REZERV, 1 MİLYON YIL SONRA

Dr. Daniel Parsons (Leeds Üniversitesi Çevre ve Yer Bilimleri Fakültesi): Kanadalı Türk Profesör Ali Aksu ve Richard Hiscott, Boğaz'dan Karadeniz'in batısına doğru kıvrılan kanalın 8 bin yıl önceki oluşumunu zaten birkaç sene önce ortaya çıkarmıştı. Ben ve ekibim ise bu kanalda aktif bir akış olduğunun ve kıvrımın oluştuğu bölgedeki ters akımı keşfettik. Şu anda tortu biriktiren nehrin önemli bir petrol rezervine dönüşmesi yaklaşık 1 milyon yıl sürecek.

KARADENİZ'E AKTİF AKAN BİR NEHİR SÖZ KONUSU DEĞİL

Prof. Dr. Ahmet Ercan (İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi): Marmara bugünkü halini almadan, 3 milyon sene öncesine bile dahi Bandırma ve Bursa'ya doğru akan nehir izleriyle karşılaştık. Bunlardan biri de bu bahsedilen nehirdir.

Ancak Boğaz'dan geçen ve Karadeniz'e aktif olarak akan bir nehir söz konusu olamaz! Karadeniz kıyımızda petrol bulunma konusuna gelirsek bu görüşe ben de katılıyorum. Deniz altında jeofizik ölçümlere göre bölgede Akçakoca, Trakya'nın Karadeniz kıyıları ve ayrıca Rize ve Giresun önlerinde, "yanan buz" adını verdiğimiz madde deniz üstüne çıkınca metan gazına dönüşüp uçmaktadır. Marmara'da da Çınarcık çukurunun kuzeyinde bizim tam kuzey Anadolu kırığının üzerinde yanar buz yataklarıyla karşılaştık. Şu anki teknolojiyle petrole dönüştürülemediği için atmosfere karışan bu hidrokarbon karışımıdır.

SUSURLUK ÇAYI'NIN DEVAMI

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy (İstanbul Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği): Yeni gelen verileri açıklamak için muhtemel 2 teori var. Birincisi, yaklaşık 10 bin sene önce İmralı'nın kuzeyinden geçen orta sırttaki eski bir akarsuyu sistemi olan Susurluk çayının devamı olarak açıklanabilir. Mikro batimetre verilerine göre varlığından haberdar olduğumuz bu çayın son durumu tam olarak bilinmiyordu. Dr. Parsons, Marmara'nın altında devam eden Susurluk Çayı'nın şu anki durumunu su yüzüne çıkarmış bulunuyor.

PETROL OLUŞTURMUŞ OLABİLİR

Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu (Ankara Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği): Karadeniz'in tatlı suyu yukarıdan Akdeniz'e, Akdeniz'in tuzlu suyu aşağıdan Karadeniz'e doğru akar. Bu daha yoğun tuzlu su 35 metre derinliğinde bir nehir yatağı yaratacak kadar deniz tabanını aşındırmış. Nehrin taşıdığı bu yoğun organik madde ve hidrokarbon içeren çökelti zamanla toprakla örtülerek deniz tabanı altında Karadeniz kıyılarımızda petrol rezervleri oluşturmuş olabilir. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde