KOVID-19 nedeniyle insanlar 337 milyon yıl kaybetti

KOVID-19 nedeniyle insanlar 337 milyon yıl kaybetti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün milyonlarca insanın erken ölümüne neden olması nedeniyle pandeminin ilk iki yılının yaklaşık 337 milyon yıllık hayata mal olduğunu açıkladı.

KOVID-19 nedeniyle insanlar 337 milyon yıl kaybetti
16px
24px
23.05.2023 16:52
ABONE OLgoogle

DSÖ, yalnızca 2020 ve 2021'de dünya çapında 336,8 milyon yıllık yaşam kaybına neden olan pandeminin neden olduğu sağlık krizinin yıkıcı etkisini vurguladı. Örgütün veri ve analizden sorumlu müdür yardımcısı Samira Esma gazetecilere verdiği demeçte şunu belirtti:

"HER ÖLÜM 22 YILLIK YAŞAM KAYBINA TEKABÜL EDİYOR"

Bu hesaplama 2022'de mevcut olan verilere dayanmaktadır. O zamandan beri, ölü sayısı daha yavaş da olsa artmaya devam etti ve DSÖ'nün en yüksek sağlık uyarı seviyesini düşürmesine neden olarak KOVID-19'un hala yayılmakta olduğu uyarısında bulunmasına neden oldu.

DSÖ tarafından düzenli olarak güncellenen hastalığa atfedilen resmi ölü sayısı 17 Mayıs itibarıyla 6,9 milyon oldu.

Bununla birlikte, birkaç ülke, pandeminin üç yılda kaydedilen kurban sayısının yaklaşık üç katına veya en az 20 milyon ölüme yol açtığını tahmin eden kuruluşa güvenilir veriler sağlamadı."

DSÖ bu sayıyı, gerçek ölüm sayısı ile bir pandemi olmadığında tahmini ölüm sayısı arasındaki fark olarak tanımlanan fazla ölümleri hesaplamaya dayandırıyor. 20 milyonluk rakam, KOVID-19 kaynaklı doğrudan ölümlerin yanı sıra pandeminin sağlık üzerindeki etkisine bağlı ölümleri de içeriyor.

Cuma günü yayınlanan rapor, "Koronavirüs enfeksiyonlarının ve ölümlerinin dağılımının yanı sıra aşılara erişimin ardındaki önemli eşitsizliklerin" altını çizdi.

GÖSTERGELER AŞAĞIYA DOĞRU GİDİYOR

DSÖ, pandeminin yıllar içinde azaldıktan sonra sağlıkla ilgili birçok göstergenin eğilimlerini değiştirdiği konusunda uyarıda bulundu. Bu faktörler hep birlikte, ortalama yaşam süresinin 2000'de 67 yıldan 2019'da 73 yıla çıkmasına yardımcı oldu. Ancak pandeminin patlak vermesinden sonra mevcut aralık genişledi ve diğer hastalıkların yanı sıra sıtma ve tüberküloz gibi hastalıklarda gözlemlenen olumlu eğilim, tersine çevrildi.

Rapor, dünya genel olarak sağlık alanında ilerleme kaydederken, bulaşıcı olmayan hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin yüzdesinin yıldan yıla arttığını gösterdi.

2000 yılında, yıllık küresel ölümlerin yaklaşık yüzde 61'i bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgiliydi ve 2019'da bu oran yaklaşık yüzde 74'e yükseldi.

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde