İşte en gizemli işadamı

İşte en gizemli işadamı

Kamuoyunda hemen hiç tanınmıyor. Ancak o bir petrol devi. Enerji, lojistik ve kimya yatırımları da var. Şimdi de talih kuşunun peşinde...

İşte en gizemli işadamı
16px
24px
08.02.2013 15:14
ABONE OLgoogle

Rahime Baş Uçar'ın röportajı

Fenerbahçe’nin asbaşkanı İsfendiyar Zülfikari, iş hayatında iddialı bir isim. Dedesinin temelini attığı Zülfikarlar Şirketler Grubu’nun ‘kaptanı’ şimdi de talih kuşunun peşinde…

İSFENDİYAR Zülfikari adını tüm Türkiye bundan dokuz ay önce Fenerbahçe’ye ‘asbaşkan’ olunca duydu. 37 yaşındaki işadamı için ‘petrol kralı’ da dendi, ‘gizli zengin’de… İsfendiyar Zülfikari, Zülfikarlar Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı. Dedesinin temelini attığı grupta, üçüncü kuşak patron olarak bayrağı 2001 yılında devraldı. Babası İskender Zülfikari’nin vakitsiz vefatı üzerine grubun başına geçti. Şimdi grubun işlerini daha da büyütme planları yapıyor.

Zülfikarlar Şirketler Grubu’nun yedi şirketinde 300 kişi çalışıyor. Akdeniz Faktoring ile finans sektöründe yer alan Zülfikarlar, önümüzdeki dönemde mevduat bankacılığı yapmak istiyor. Bu yıl içinde BDDK’ya (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) bankacılık izni başvurusu yapacak. Turkuaz akaryakıt istasyonlarıyla enerji sektöründe varlığını yıllardır sürdüren grup, elektrik üretimine de adım attı. Beş yıl içinde 1000 megavatlık elektrik üretim gücüne erişmek isteyen Zülfikarlar, yalnızca bu alanda 1 milyar 200 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Özelleştirmelere de ilgi gösteren grup Milli Piyango’ya da talip olacak. Zülfikarlar Şirketler Grubu’nun genç patronu İsfendiyar Zülfikari ile işlerini ve Fenerbahçe’yi konuştuk.

Milli Piyango özelleştirmesiyle ilgilendiğinizi duyduk. Bu doğru mu?

Evet… Özelleştirmeler içinde en uygun gördüğümüz şirket, Milli Piyango. Gruba çok ciddi katkı yapacağını düşünüyoruz.

Bir konsorsiyum ile mi hareket ediyorsunuz?

Şu an tek başımıza hareket ediyoruz. Fikir birlikteliğini paylaştığımız gruplar olursa neden bir konsorsiyum olmasın…

Neden Milli Piyango?

Tekel konumu önemli. Yeni bir şirket kurulsa bile Milli Piyango seviyesine gelmesi zor. Grubumuz da gücünü ve varlıklarını bu projede değerlendirebilir.

Finans sektöründeki hedefleriniz neler?

Akdeniz Faktoring ile banka faktoringleri hariç sektörde ilk 10’dayız. Türkiye’nin büyümesi için daha çok bankaya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu noktadan hareketle biz de bir mevduat bankası sahibi olmak istiyoruz. BDDK’ya bankacılık izni için bu yıl başvurmayı düşünüyoruz.

Akaryakıt sektöründeki konumunuzu güçlendirecek misiniz?

Enerjideki ilk işimiz akaryakıt dağıtımı. Turkuaz Petrol, 1994’te kurulan ilk 12 şirketten biridir. 400 bayiye ulaşmış durumdayız. Bayilerimizin yarısı Marmara Bölgesi’nde. Ayrıca dört dolum, sekiz ikmal tesisimiz var. Organik büyümemiz devam ediyor, ama büyümemizi inorganik yani şirket satın alarak da hızlandırmayı düşünüyoruz. Şehir merkezlerinde yoğunlaşan, ölçeği bizden daha küçük bir akaryakıt dağıtım şirketine teklif götürdük. Bu satın alma gerçekleşirse kısa sürede ilk beş içinde yer almak istiyoruz. Şu anda ilk 10 içindeyiz.

Enerji üretiminde hangi noktaya geldiniz?

Bugüne kadar 1000 megavatlık üretim için izinleri aldık ve yatırıma başladık. Projelerin hepsini kendimiz geliştirdik. Trakya’da 700 megavatlık bir doğalgaz çevrim santrali kuracağız. Karadeniz’de toplamda 300 megavatlık üç HES projemiz var. Beş yıl içinde enerjide 1000 megavat güce erişmeyi ve 1 milyar 250 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz.

Genç bir işadamı olarak Türkiye ekonomisini nasıl görüyorsunuz? Yüzde 3.8’lik büyüme hedefi bu yıl Türkiye’ye yeter mi?

Türkiye yatırım açısından son derece güvenilir bir ülke. Bunu ben söylemiyorum; kredi derecelendirme kuruluşlarının notları söylüyor. Yerli ya da yabancı yatırımcılar bir ülkeye yatırım yapmadan önce istikrarlı politik ortam ister. Bu şu an mevcut. Politik iktidar son derece icraatçı ve teşvik edici. Türkiye geçmiş yıllarda rekor büyüme rakamlarına imza attı. Tabii her zaman rekor büyüme olacak diye bir kanun yok. Türkiye önümüzdeki yıllarda gelişmiş ekonomiler arasında yer alacak. Biz de bunu gördüğümüz için elimizi taşın altına koyduk ve daha fazla yatırım yapma kararı aldık.

Grubunuzun cirosu nedir?

Şu an rakam telaffuz etmek istemiyorum. Ne de olsa halka açık bir şirket değiliz.

Fenerbahçeliliğiniz nereden geliyor?

Ben Fenerbahçe’de minik takımda lisanslı basketbol oynadım. Kendimi bildim bileli Fenerbahçeliyim. Şampiyonluklarda taraftarlarla coşkuyu yaşarım. Fenerbahçe bir tutku benim için. Sağolsunlar büyüklerimiz layık görüp beni yönetime aldılar.

Siz yönetime girince birçok insan ‘Nereden çıktı bu Zülfikari’ dediler. Yeni zenginlerden misiniz?

Ben 70 yıllık bir şirketin üçüncü kuşak temsilcisiyim. Biz bugüne kadar Türkiye’nin birçok krizini atlatmış ve ayakta kalmış bir grubuz. 

Fenerbahçe’nin maddi zorluğu ne boyutta?

Kulübün mali konularından sorumlu değilim, ama Fenerbahçe yöneticisi olduğum için gururluyum.

Yeni aldığınız CEO’nun maaşı bile polemik konusu oldu!..

Bir yanlış anlaşılma oldu. Söz konusu rakam CEO’nun maaşı değil, kurumsallaşma için ayırdığımız toplam bütçe…

Bu yıl sportif başarıdan ümitli misiniz?

Fenerbahçe’nin her branşta tek hedefi şampiyonluktur. Bu hedeften sapma yok. Ligler bittiği zaman taraftarımızın mutlu olacağı bir başarıyı birlikte kutlayacağımıza inanıyorum.

Azeri kökenli bir aile

İsfendiyar Zülfikari 37 yaşında. Boston College’de ‘finans ve uluslararası ilişkiler’ okumuş. Ardından da Bahçeşehir Üniversitesinde ‘sermaye piyasaları’ ve ‘küresel işletme’ konularında iki mastır yapmış.  Zülfikari, iş hayatına fiilen 23 yaşında ailenin kimya şirketlerinin ithalat bölümünde başlamış.

Azeri kökenli bir aileye mensup olan Zülfikari’nin dedesi 1900’lü yılların başında Azerbaycan’dan İstanbul’a göçmüş ve Tahtakale’de kimyevi madde ticareti yapmaya başlamış. Babası İskender Zülfikari Türkiye’de doğmuş. Baba 2001 yılında vefat edince grubun başına geçen İsfendiyar Zülfikari’nin Şeyda adında bir de ablası var. Ancak kendisi şirketlerde yalnızca hissedar konumunda. İsfendiyar Zülfikari’nin İskender adında bir yaşında bir oğlu var. 

Sportif işadamı

İsfendiyar Zülfikari, genç olduğu kadar dinamik de bir işadamı. Dinamizmi hayatında spora önemli bir yer vermesinden kaynaklanıyor. Fenerbahçe miniklerde lisanslı basketbol oynayan Zülfikari, halen her hafta arkadaşlarıyla basket oynuyor. Kickbox, aikido gibi adrenalin seviyesi yüksek sporları da yapan Zülfikari, haftada dört gün salonda spor yapıyor. “Çok spor yaptım ve her türlü sakatlığı yaşadım” diyen Zülfikari, Fenerbahçe’de yönetici olarak örnek bir kişilik olmaya çalıştığını söylüyor.

Zülfikarlar Şirketler Grubu
Akdeniz Factoring
Turkuaz Petrol Ürünleri
Trend Lojistik
Tesla Enerji
Tesla Toptan Elektrik
Akça Kimya
Zülfikarlar Kimyevi Maddeler

Para Dergisi 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde