İşte Türkiye'nin en etkili koçları

İşte Türkiye'nin en etkili koçları

Şirketler, bireyler herkes bu hizmeti almaya başladı. İşte Türkiye'nin en etkili koçlarının listesi..

İşte Türkiye'nin en etkili koçları
16px
24px
24.02.2012 13:23
ABONE OLgoogle

Tuğçe Altınsoy/Para Dergisi

25-30 milyon TL’ye ulaşan Türkiye koçluk pazarında 500’ü aşkın profesyonel koç hizmet veriyor. Bir de danışman ya da mentor olup da kendini ‘koç’ ilan edenler var. Bireysel olarak seansı 100-600 TL’ye koçluk almak mümkün. Şirketlere yönelik koçlukta ise ücret bin TL’ye kadar çıkabiliyor...

TERFİ ettiniz, emekli oldunuz, üniversiteye hazırlanıyorsunuz ya da yurtdışından iş teklifi aldınız... Önünüzde ciddi bir değişim dönüşüm süreci var. Potansiyelinizi keşfetmeye hazırsınız. Ve en önemlisi bir amaç belirlemek istiyorsunuz. O zaman sizin acilen bir koça ihtiyacınız var diyebiliriz.

Hatırlatalım, şubat ayının ilk haftasında İstanbul’da Uluslararası Koçluk Haftası kutlandı. Adını her geçen gün daha sık duyduğumuz koçlara ilgi giderek büyüyor. Geçen yıl 4 bin 500-5 bin kişinin koçluk hizmeti aldığı tahmin ediliyor. Üstelik koçluk dallarına da her geçen bir yenisi ekleniyor.

Türkiye’de bugün itibariyle temel yetkinliklerin öğretildiği koçluk eğitimlerini tamamlamış 500-600 civarında “profesyonel koç” olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar, hiç eğitim almadan kendini koç ilan edenlerin sayısını kestirmeninse mümkün olmadığını belirtiyor. Burada önemli olan nokta, “koçluk yapıyorum” diyen herkesin “koç” olmadığı gerçeğinin farkında olmak. Bu açıdan danışmanlık ya da mentorluk yapanlarla koçları birbirinden ayırmak gerekiyor.

Koçluk, ülkemizde 2000’li yılların başlarından itibaren birkaç koç aracılığıyla uygulanmaya başladı. 10 yılda koçluk pazarının yıllık büyüklüğü 25-30 milyon TL’ye ulaştı. Özellikle geçen yıl pazarın 10-12 milyon TL büyüdüğü tahmin ediliyor...

Peki kimler, nasıl koç olabiliyor? Koçların uzmanlık alanları, eğitim altyapıları nedir? Türkiye’nin en usta koçları kimler? Koçunuzu nasıl seçebilirsiniz? Sizler için koçluk konusunu büyüteç altına aldık...

LİSE MEZUNLARI DA İLGİLENİYOR
Koçluk, eğitimi ve sertifikasyonu olan bir meslek. Türkiye’de profesyonel koçluk eğitimi veren pek çok sertifika programı var. Bunlardan bazıları ICF (International Coach Federation) ya da resmi adıyla “Uluslararası Profesyonel Koçluk Derneği”nin akredite ettiği okullar tarafından sunulurken bazıları da özel müteşebbis kişi ve kurumlar tarafından veriliyor.
ICF’in misyonu hem bu eğitimleri hem de koçları akredite edip mesleğin standartlarını belirlemek. Aynı zamanda etik ve uygulama kurallarını koyarak koçların bu kurallara uymasını sağlamak. Uymayanlara da yaptırım uygulamak. Uzmanlar, uluslararası geçerliliğe sahip bir eğitim için ICF’in akreditasyon verdiği programlara katılmanın önemine işaret ediyor.
Son zamanlarda spritüel çalışmalarla harmanlanan kişisel gelişim uygulamalarına da “koçluk” dendiği eleştirisinde bulunan Koçluk Platformu Derneği (KPD) Başkanı Çağlar Çabuk, profesyonel koç olmak için, amacı koç yetiştirmek olan ve müfredatı buna göre oluşturulmuş uzmanlık programlarına gitmenin önemine değiniyor. Çabuk, en az lise mezunu kişilerin bu alanda eğitim alma eğiliminde olduğunu da belirtiyor. Bununla beraber iş yaşamı deneyimi olan, farklı eğitim süreçlerinden geçmiş ve hepsinden önemlisi kendisi gelişim ve değişime açık kişilerin koç olmaya en uygun adaylar olduğunu ifade ediyor.
Koçluk henüz YÖK tarafından onaylı olarak okutulmuyor. Ancak üniversiteler koçluk eğitimlerini sertifika programları halinde sunabiliyor. Ek olarak üniversitelerin kariyer merkezlerinin öğrencilere koçluk hizmeti aldırmaya başladığını da belirtelim.

GELECEĞİ PARLAK BİR MESLEK
ICF Türkiye Başkanı Gürkan Sarıoğlu’na göre, Türkiye’de koçluk hizmetleri daha çok kurumsal ve uluslararası şirketlerde tanınıp kullanılıyor. Ve dünyada bilişim teknolojilerinden sonra en hızlı gelişen ikinci meslek olarak belirlenen koçluk Türkiye’de de parlak bir geleceğe yol alıyor.
Koçluğun birçok alt dalı var. Tıpkı psikolog ve terapistte olduğu gibi koçun da ihtisas alanları zaman içinde aldığı eğitimler ve deneyimlerle olgunlaşıyor.
ICF akrediteli Adler Central Europe, sertifikalı koçluk programı sunan okullardan biri. Adler’in yönetici ortağı ve yönetici koçu Ersin Günöy, bankacılıktan otomotive, teknolojiden turizme pek çok sektörden firmaya da yönetici ve takım koçluğu hizmeti sunduklarını belirtiyor. Türk iş dünyasının özellikle kariyer ve performans koçluğunu talep ettiğini belirten Günöy’e göre, Avrupa ve Amerika’da çok ilgi gören takım koçluğu, ilişki koçluğu, anne-baba koçluğu, yıldız koçluğu gibi alt başlıklar da önümüzdeki beş yıl içinde yaygınlaşmaya aday.
Ardı arkası kesilmeyen ekonomik krizler ve iş bulmanın giderek zorlaşması gibi nedenlerle şu sıralar “öğrenci koçluğu” ve “kariyer koçluğu” da bireysel olarak en çok talep gören alanlar olarak sıralanıyor. Yine ilişki koçluğunun da yavaş yavaş gelişen bir alan olduğunu belirten Günöy, bundan beş yıl önce evlilik terapistlerinin yaşadığı ilgi patlamasının önümüzdeki yıllarda bu alanda görüleceğini söylüyor.
Kurumsal alanda “takım koçluğu”nun geçen yıl özellikle ilgi gören alt dallardan biri olduğuna işaret eden Ersin Günöy, “Finansal koçluk ise özellikle ICF’in etkinliklerinde hakkında sıkça soru aldığımız dallardan biri” diyor.

DOĞUM KOÇU BİLE VAR
Profesyonel koçlar dendiğinde listenin başında Türkiye’de bu mesleği başlatan ve ilk Akredite Master Koç (MCC) unvanını alan Dost Can Deniz geliyor. Yine Gila Şeritçioğlu ve Gülsün Zeytinoğlu da öne çıkan isimlerden... Bunun dışında profesyonel koçlardan Yücel Kosal, Türkiye’ye getirdiği ilişki koçluğuyla, Vedat Erol da liderlik koçluğu teknikleriyle tanınıyor. Demet Uyar, Türkiye’ye ICF akredite koçluk eğitimlerini getiren ilk girişimcilerden biri olmasıyla, Zeynep Balcı psikologlar birliğindeki rolünü koçlukla birleştirmesiyle, Souzan Bachir ve Tana Eskinazi ise mesleğe verdikleri yıllarla ön plana çıkan akredite koçlar arasında...
ICF üyelerinden Nur Velidedeoğlu Kavuncu, Vivian Soryano gibi isimler de basında adını sıklıkla duyduğumuz koçlardan. ICF’e akredite olmadıkları halde popüler olan ve “yaşam koçu”, “doğum koçu” gibi unvanlar üstlenen isimlerden en popülerleriyse Ebru Şallı. Ve “oyuncu koçu” olarak öne çıkan Fikret Urağ, “gelin koçu” Kumru Telemez, “stil koçu” Eda Taşpınar, “doğum koçu” Ayşe Öner’i de ünlüler arasında saymak mümkün.

ÖĞRETMEN DE YAPAR MÜHENDİS DE
“Profesyonel koç” unvanı alabilmek için ICF’in akredite ettiği koçluk sertifika programlarından birini tamamlamak gerekiyor. Eğitim içerikleri ICF tarafından belirlenen alanları kapsıyor. Unvanların ilki olan ACC’ye (akredite üye koç) sahip olmak için 100 saatlik koçluk hizmeti vermek şart. Ayrıca PCC (akredite profesyonel koç) ya da MCC (akredite master koç) seviyesinde bir profesyonel koçtan 10 saatlik mentorluk hizmeti almak, iki MCC ya da PCC seviyesinde koçtan tavsiye mektubu ve bir yazılı, bir de sözlü sınavdan başarıyla geçmek gerekiyor.
Adler’den Ersin Günöy, profesyonel koç adaylarının bu aşamaları kendi başlarına yürütebilecekleri gibi öğrencilere sundukları “Practicum” programından da yararlanılabileceğini belirtiyor. Söz konusu programda öğrenciler, Adler fakülte liderlerinin süpervizyonu altında hem yetkinliklerini geliştiriyor hem de ICF sınavlarına hazırlanıyor.
Koç olmak için özel bir altyapı aranmıyor. Çünkü koçun kendi deneyim ve düşüncelerinden tamamen sıyrılarak danışanının düşünce sistemini harekete geçirmesi bekleniyor. Kendi deneyimlerinden çıkardığı dersleri ve tavsiyeleri danışanına aktaran meslek “mentorluk” ya da “danışmanlık” olarak adlandırılıyor. Öğretmen, psikolog, reklamcı, mühendis ya da muhasebeci, birçok meslekten insanın profesyonel koç olmak için eğitimlere katıldığını anlatan Ersin Günöy, “Hizmet alacağınız koçu seçerken sizinle aynı mesleğe ya da profesyonel geçmişe sahip olmasını isteyebilirsiniz. Ama bu tamamen danışanın seçimine bağlıdır” diyor.

DANIŞMANIN SAATİ BİN TL
Akredite koçların saat ücretleri için belirlenen bir “tarife” yok. Tamamen danışan ve koç arasında bire bir belirlenen bir durum söz konusu. Henüz sertifikasyonunu tamamlamamış koç adaylarının 100 saatlik önkoşul sürelerini doldurmak için sembolik de olsa danışanlarından ücret almaları ICF’in kurallarından biri. Dolayısıyla 50 liradan başlayan saat ücretlerine denk gelmek mümkün. Koçun profesyonel deneyimi ve ICF unvanının derecesi arttıkça danışma saat ücretleri de artış gösteriyor. Ersin Günöy, şu anda kurumsal dünyada saati 900-bin TL’ye uzman yönetici koçları görmenin mümkün olduğuna değiniyor. Akreditasyonu olmayan koçlar içinse tamamen “celebrity” olmanın değerini yansıtan bir ücretlendirme söz konusu.
Bireylerin aldığı koçluk hizmetleri için saati 100-600 TL arasında değişen rakamlardan söz eden Günöy, kurumlardaysa durumun biraz daha farklı olduğunu belirtiyor. Buna göre, şirketler için ICF akreditasyonu ve profesyonel geçmiş en önemli etkenler. Üst düzey yöneticilere ya da genel müdür seviyesindeki liderlere verilen hizmetlerde ince elenip sık dokunuyor. Ve burada 500-900 TL arası rakamlar konuşuluyor.

EN AZ ALTI SEANS
Koçların geliriyse deneyimlerine, müşteri portföylerine, kurum veya bireyle yapılan çalışmalara göre değişiyor. Ancak ICF Türkiye’nin koçlar arasında yaptığı bir ankete göre, katılımcıların yüzde 60’a yakını saatlik ücret olarak 100-300, yüzde 15’i aşkın bölümüyse 500 TL ve üzeri ücret aldığını belirtmiş.
Gürkan Sarıoğlu, kurumlara verilen koçluk hizmetlerinde, koçluğun kuruma getirisinin büyüklüğünün, hizmeti alan kişinin kurum içindeki düzeyiyle arttığına değiniyor. Bu da beraberinde farklı ücret uygulamalarını getiriyor. Bireysel olarak alınan koçluklardaysa ücretlerin bireyin bütçesine uygun hale getirildiğini söyleyen Sarıoğlu, bu konuda şöyle bir örnek veriyor:
“Genelde koçluk hizmeti 6 ila 12 seanstan oluşuyor. Seanslar 45 dakika ile 2 saat arasında olabiliyor. Ortalama olarak seansları 1 saatten 9 seanslık bir koçluğun saatlik ücretinin 250 TL olduğu bir durumu ele alalım. Bu durumda koçluk hizmetinin bedeli vergi hariç 2 bin 250 TL oluyor.”

KOÇLUK KÜLTÜRÜNE GEÇİŞ BAŞLADI
ICF akrediteli okullardan Erickson Coaching International da Türkiye dahil toplam 28 ülkede koçluk eğitimleri veriyor. Kurumun temsilciğini Denge Merkezi Eğitim ve Danışmanlık yapıyor. Erickson Coaching International Uluslararası Eğitmeni ve Türkiye Temsilcisi Dr. Zerrin Başer, koç olmak isteyenlere “Koçluğun Sanatı ve Bilimi Sertifika Programı-Çözüm Odaklı Koçluk Eğitimi“ sunduklarını anlatıyor. Bu progrem, dört günlük dört modül ve sertifikasyon sürecinden oluşuyor. Her modül aşama aşama koçluğun temel yaklaşımlarını, prensiplerini kapsıyor ve koçluk deneyimi kazandırarak kişilerin istedikleri alanda “koçluk” yapmalarına olanak tanıyor. Sertifika programı 7-8 ay arasında koçluk pratikleriyle tamamlanıyor. Sertifikasyon süreci ICF akreditasyonuna kadar aşama aşama devam ediyor ve yaklaşık iki yıl sürüyor.
Dr. Zerrin Başer, söz konusu programı bugüne kadar 400 kişinin tamamladığını, bunlardan 120’sinin Erickson Profesyonel Koç Sertifikası aldığını belirtiyor. Daha çok kurumsal taleple karşılaştıklarını anlatan Başer, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Kurumlar hem kendi çalışanlarını bu programa gönderiyor hem de daha fazla kurum çalışanlarına koçluk aldırmayı tercih ediyor. Ayrıca Türkiye’de koçluk kültürünü kurumuna kazandırmak üzere yöneticilerine koçluk bakış açısıyla liderlik, koçluk bakış açısıyla mentörlük, kurum içi koç yetiştirme, takım koçluğu ve yüksek performanslı takım oluşturma konularında talepler belirgin düzeyde artıyor. Yine üst yönetimden başlamak üzere kurum içinde yönetsel ve iş yapma biçimlerinin insan verimliliğini artırmasını destekleyen, bütünsel ve sistem yaklaşımını kapsayan koçluk yaklaşımıyla olması için kurumlar ‘koçluk kültürü’ne geçme çalışmalarına da başladı.”

Binlerce saatlik deneyim şartı aranıyor

ICF, dünyada kabul görmüş üç farklı koçluk unvanı sunuyor: ACC, PCC ve MCC. Tüm akredite koçların eğitimlerine devam etmeleri ve deneyimlerini artırmaları bekleniyor. Bunun sonucunda yetkinlikler ve profesyonelliklerini artırarak MCC unvanı alma yolunda ilerleyebiliyorlar.
* Akredite üye koç (ACC - Associate certified coach): 100 saatlik koçluk deneyimi olan ustalaşmış koçlara veriliyor. ACC başvurusu için iki yol var. İlki ACTP, ikincisi portfolyo başvurusu. ACTP başvurusunu sadece koçluk eğitimini ACTP olarak bitiren koçlar yapabiliyor. Portfolyo başvurusu diğer tüm başvuracak kişiler için.
* Akredite profesyonel koç (PCC - Professional certified coach): 750 saatlik koçluk deneyimi olan, başarısını kanıtlamış koçlara veriliyor. PCC başvurusu için de aynı şekilde ACTP ve portfolyo başvuruları yapılabiliyor.
* Akredite master koç (MCC - Master certified coach): 2 bin 500 saatlik koçluk deneyimi olan usta koçlara veriliyor. MCC için tek başvuru tipi var. *********HANGİSİ?*********

Koçlar yakın takipte
100’den fazla ülkede bireysel ve kurumsal alanda hizmet veren, 18 bini aşkın koçu bünyesinde toplayan ICF’i (International Coach Federation) aslında bir meslek odası olarak tanımlamak mümkün. Federasyon, koçluk alanında standartları oluşturuyor, koçları ve koçluk eğitimlerini akredite ediyor. Ayrıca etik ve uygulama kurallarını koyup üye koçların bu kurallara uymasını bekliyor, uymayanlara da yaptırım uyguluyor. Bu bağlamda koçların yetişmesi için gereken temel yetkinleri, etik kuralları tanımlıyor ve bunların okullar vasıtasıyla koç adaylarına öğretilmesini sağlıyor. Sonrasında da koçların yetkinliklerine ve yaptıkları koçluk saatine göre onlara üç kademede unvan veriyor. Bu unvanların alınabilmesi için sınavlar yapıyor, koçluk görüşmelerini değerlendiriyor. Yine koçların mesleki bilgi, becerilerini artırmaya ve koçluk yöntemlerinin tanınmasına yönelik eğitimler, konferanslar düzenliyor. Böylelikle koçlarda oluşan birikim ve deneyimin diğer koçlara aktarılmasına aracı oluyor.

Ersin GÜNOY / Adler Central Europe Yönetici Ortağı ve Yönetici Koçu

“Koçluğa ihtiyaç artacak”

Bu yıl şirketler içinde yöneticiliğe yükselen çalışanlara yönelik yönetici koçluğunun trendler arasında yer alacağını düşünüyorum. Yeni kurulan ekipler içinse takım koçluğu önem kazanacak. Özellikle yurtdışı görevlendirmeler nedeniyle expat’lerin Türkiye’ye ve Türk kültürüne uyum sağlamaları açısından da koçluğa ihtiyacın artacağına inanıyorum.
Burada kilit nokta, yurtdışından Türkiye’ye ve Türkiye’den yurtdışına çalışan değişimi yapabilecek çokuluslu şirketlerin alacakları tüm hizmetlerde profesyonellik ve tüm dünyada geçerli bir eğitim arıyor olmaları. Bu da popülist anlamdaki “yaşam koçluğu” ile koçluğu bir meslek olarak yaşayan ICF akredite okullardan mezun “profesyonel koçlar”a talebi yükseltecek. Danışanlar, aradıkları alt uzmanlık alanı ne olursa olsun, koçlarının ICF unvanlarına sahip olmalarını ve sertifikasyon sürecini tamamlamış olmalarını bir önkoşul olarak arayacak bilince erişecekler.

Çağlar ÇABUK / Koçluk Platformu Derneği (KPD) Başkanı

“Ciddi bir bilgi kirliliği var”

KOBİ’lerin koçluktan daha çok yararlanması gerektiğini düşünüyoruz. Potansiyelin ortaya çıkarılması ve verimliliğin artırılması için koçluk çok etkili sistemlerden biri. Firmalar genelde orta ve ortanın üstü yöneticilerine ya da odak gruplarına koçluk hizmeti aldırıyorlar. Bir yöneticinin koçluk sürecinde kendisinin profesyonel dinamiklerinin başarıyla yürümesi için, yöneticinin özyönetiminden ekip yönetimine, delegasyon becerilerinden zaman yönetimine pek çok yöneticilik becerisini geliştirmeye yönelik gelişim alanları üzerinde çalışılıyor. Elbette insan yaşamı sadece işten ibaret değil, özel yaşam dengesi de çalışılan alanlar arasında yer alıyor.
Koçlukla ilgili ciddi bir bilgi kirliliği var ne yazık ki. Kurumlar koçluğun ne olduğunu bilse de sokakta bu bilinç henüz oturmamış görünüyor. Psikolojik danışmanlıkla, öğretmenlikle, rehberlikle karıştırılıyor çoğunlukla. Bazen de falcılıkla, büyücülükle...

Zaman ayırmakta zorlanıyorlar

ICF onaylı koçluk okulu Coaches Training Institute (CTI) stratejik ortaklığıyla koçluk eğitimleri veren Elemental-Value’nun yönetici ortağı Serhan Kuseyrioğlu, koçla çalışan yöneticilerin operasyonel günlük işleri takip etmekten sıyrılıp gerçek liderliklerine adım atmaya başladıklarını belirtiyor. Türkiye’de yöneticiler için bu hizmette beklentinin danışmanlığa kaydığını ve yöneticilerin tavsiye almaya çalıştıklarını anlatan Kuseyrioğlu, yöneticilerin kendi gelişimleri için zaman ayırmakta yurtdışındaki meslektaşlarına göre daha çok zorlandıklarını söylüyor. 2012’nin temasının “operasyonel verimlilik” olduğunu ifade eden Serhan Kuseyrioğlu, bu nedenle çalışanlardan maksimum verimlilik elde edilecek yapıların oluşturulmasının öncelikli olacağını anlatıyor. Ayrıca son birkaç yıldır olduğu gibi şirket içi kuşak çatışmalarını (özellikle X ve Y kuşakları arasındaki) yapıcı bir şekilde yönetmenin de gündemde kalmaya devam edeceğini ekliyor.

Şeyma ÇAVUŞOĞLU ITRİ / Nadis Uzman Psikolog, Bilişsel-Davranışçı Koç

“Bilişsel davranışçı koçluk öne çıkıyor”

Yeniliklerin hızla tüketildiği, çabuk erişim ve esnek dönüşümün öneminin arttığı iş dünyasında hareketliliğe ayak uyduran, hızlı ve etkin sonuç sağlayan “bilişsel davranışçı koçluk” ön plana çıkıyor. Düşüncelerin dönüşümü ile davranışlarda deneyimlenen gelişim, bilişsel davranışçı tekniklerle kalıcı hale getiriliyor. Yetenek hareketliliği sonucunda yetenek kazanım ve yönetiminin önem kazanmasıyla şirket kültürüne ve ihtiyaçlarına uygun tasarlanmış koçluk programlarına da ilgi artıyor. Bunun yanı sıra performans yönetimini destekleyen stratejik liderlik programları da talep görüyor ve kariyer gelişimini destekleyici özel tasarlanmış kurumsal eğitimler öne çıkıyor. 2012 yılında özellikle dikkat çeken, gayri resmi öğrenme modellerinin içeriğe katılması ve sosyal araçlar ile mobil gereçlerin yetenek yönetim sürecine dahil edilmeleri.

Dr. Erkan TOZLUYURT / TEM Yönetim Yönetici Ortağı

“Aile şirketleri de koçluk hizmeti alıyor”

Koçluk hizmetlerimize olan talepte son iki yılda ciddi bir artış var. Bu durumun başlıca sebebi yaklaşık 10 yıldır ICF akrediteli olarak koçluk hizmeti veriyor olmamız... Sürece başladığımız dönemlerde insanlar koçluğu tanımadığı için kurum ya da kişilere koçluğu anlatmak durumunda kalıyorduk. Şu anda süreç tam tersine döndü; artık koçluk hizmeti almak için onlar bizi arıyorlar.
Danışanların maddi yönden daha rahat kaynak ayırabildiği yönetici koçluğunu diğerlerine kıyasla daha sık gerçekleştiriyoruz. Bununla beraber özellikle öğrenci düzeyinde ya da bireysel olarak başvuran danışanlar ile ticari bir kaygı göstermeksizin sosyal sorumluluk yaklaşımıyla bu hizmeti veriyoruz. Ancak iş hayatına odaklandığımızda, üst düzey yönetici koçluğu, aile şirketlerinde genç kuşağın iş hayatına hazırlanması için arzu edilen aile üyelerine verdiğimiz koçluk ile yetenek yönetimi kapsamında gelecek vadeden kişilere yönelik koçluk, pratikte daha yoğun verdiğimiz hizmetler arasında yer alıyor.

Ayşegül HOROZOĞLU ENKAVİ / DBE Kurumsal Gelişim Merkezi Yöneticisi, Psikolog

“Skype üzerinden online koçluk geliyor”

Önümüzdeki dönemde koçluk hizmeti almak için seçilecek koçla mutlaka yüz yüze görüşülmesi gerekmeyecek. Özellikle skype üzerinden online koçluk, telefonla koçluk gibi farklı yöntemler gündemde olacak. Kişilerin bu konuda bilinçlenmesiyle seçilecek koçların dünya çapında geçerliliği olan koçluk okullarının sertifikalı koçları olmasına daha çok dikkat edilecek. Pozitif psikoloji yaklaşımıyla verilen koçluk hizmetinin farkına varılacak ve bu yaklaşımın tüm iş süreçlerine dahil edilmesi sağlanacak. Psikoloji bilgisi ve altyapısı olan sertifikalı koçlar öne çıkacak.

Koçluk yaklaşımıyla yöneticilik yapmak, fark yaratan, aranan bir unsur olacak. Şirketlerde yönetici pozisyonlarında çalışanlar içinde koçluk eğitimi ya da birebir koçluk almayan kalmayacak gibi duruyor. Özellikle yeni kuşak çalışanları (Y kuşağını) etkin yönetmek söz konusu olduğunda, koçluk yaklaşımının gerekli olduğunu görüyoruz. Yeni kuşaklarla birlikte yönetim tarzları da ister istemez değişmek zorunda kalıyor. Bu kuşaklarla çalışacak yöneticiler (özellikle X kuşağı) çatışmalar yaşayabiliyor. Söz konusu yöneticilerin koçluk yaklaşımlarını benimsemeleri gerekiyor.

Performansta artış sağlıyor

Koçluk en genel ifadeyle “kişinin bulunduğu noktadan gitmek istediği noktaya ulaşmasında ona destek ve itici güç olmak” olarak tanımlanıyor. Bu anlamda koçluk hizmeti alan danışanın en büyük kazanımı istediği konuma kavuşmak... Özfarkındalık, kişinin kendi değerlerini daha iyi tanıması ve bu değerlere uygun yaşaması, seçeneklerin araştırılması ve artırılması, alınan kararların sorumluluğunun üstlenilmesi ve kişinin çevresiyle kişiliğini daha iyi yansıtan bir ilişki kurması da kazanımlar arasında.
Daha spesifik olarak hedeflenen kazanımlar da olabiliyor. Örneğin, performans koçluğuyla “yıllık iş performans göstergelerinde yüzde 50 artış” gibi sayısal ilerleme de elde edilebiliyor. Kısaca koçlar, kişinin kendisiyle yüzleşmesi, kişisel potansiyelini keşfetmesi, açık ve net hedefler belirlemesi, motivasyon kaynaklarını keşfederek daha mutlu yaşam alanları yaratması konusunda tarafsız ve destekleyici bir süreç işletiyor.

İyi bir koç nasıl olmalı?

* İyi bir dinleyici olmalı, güçlü sorular sormalı.
* Kişinin ulaşmak istediği hedeflere ulaşma sürecinde farklı bakış açısı ve seçenekler ile çözüm yolları, alternatif planlar ve detaylı eylem planları oluşturmasını sağlamalı.
* Bütünsel ve sistemik bir yaklaşım izlemeli.
* Kişiyi düşündürerek, beynin çalışma sistemlerinden hareketle sağ ve sol beyin fonksiyonlarını birlikte kullanmasını, geliştirmesini desteklemeli.
* Görsel beyini daha fazla harekete geçirip geleceği tasarlama ve gerçekleştirme sürecine katkıda bulunmalı...

Koçlukla ilgili merak edilen sorular ve yanıtları

Neden koçluk hizmeti alıyorlar?

* Kendine güven oluşturma
* İş-yaşam dengesi
* Kariyer oluşturma
* İş yönetimi
* İş performansı
* Kişilerarası ilişkiler
* İletişim becerileri
* Sağlıklı davranışlar geliştirme
* Takım etkililiği

Koç seçimi neye göre yapılıyor?

* Koçluk alanına yönelik eğitimi ve sertifikasyonu
* Koçun kendine güveni, kendini sürekli geliştiriyor olması ve öncelikle kendi üzerinde çalışıyor ve düzenli koçluk alıyor olması
* Uyum yetileri
* Bireysel yetkinlikleri
* Kişisel referansları
* Etkili koçluk yöntemleri kullanıyor olması
* Koçluğu iyi tanıtıyor olması

Koçluk alan kişiler en fazla hangi kazanımları sağlıyor?

* Özgüven ve özsaygı artışı
* Sağlıklı ilişkiler kurabilme
* Kişilerarası iletişim yetileri
* İş performansı artışı
* İş yaşam dengesi kurabilme
* Etkili yönetsel beceriler
* Kariyer fırsatlarını değerlendirebilme
* Zaman-başarı yönetimi yapabilme
* Etkili takım üyesi olabilme
* Yaratıcılık
* Geleceği sağlıklı tasarlayabilme
* Güçlü karar verebilme
* Kendi farkındalığında artış
* Pozitif odaklı düşünme yetileri
* Olay ve durumlara sitem penceresinden bakabilme

Türkiye’nin belli başlı usta koçları

Ahmet Süha Koçel - PCC
Arzum Akduran Köseoğlu - PCC
Aylin Kafalı Deniz - PCC
Ayşe Elerman Nemutlu - ACC
Ayşegül Yılmaz - ACC
Banu Parlar - ACC
Belkıs Benhabib - PCC
Burcu Yalman - ACC
Çiğdem Taş Yerli - ACC
Demet Ayşe Uyar - PCC
Deniz Noyan - ACC
Dilek Er - ACC
Dilek Yıldırım Akgün - PCC
Dost Can Deniz - MCC
Duygu Alptekin - ACC
Ebru Nurluoğlu - ACC
Eda Aydoğan - ACC
Enis Arslan - ACC
Ersin Günöy - ACC
Evrim Cabbaroğlu - ACC
Gamze Bayraktaroğlu - ACC
Gila Şeritçioğlu - MCC
Giuseppe Totino - ACC
Gülruh Turhan - ACC
Gülsün Zeytinoğlu - MCC
Hakan Arabacıoğlu - PCC
İpek Arcan - ACC
Janet Soyak - PCC
Kaan Sonat - ACC
Nuri Murat Avcı - ACC
Özlem Kıyat Berber - PCC
Özlem Sarıoğlu - ACC
Pinar Dölarslan - ACC
Selin Sertel - ACC
Sema Süvarioğlu - PCC
Serdar Lale - ACC
Souzan Bachir - PCC
Suzan Tana Alalu Eskinazi - ACC
Tuğba Tuğman - ACC
Tülin Kahvecioğlu - PCC
Tunçel Gülsoy - PCC
Uğur Zel - ACC
Umut Kısa - ACC
Vedat Erol - PCC
Yücel Kosal - PCC
Zerrin Başer - PCC
Zeynep Akalın - ACC
Zeynep Balcı - ACC
Zeynep Çakıroğlu - PCC
Zeynep Evgin Eryılmaz - PCC

Not: ICF Türkiye’den ACC, PCC ve MCC unvanlarına sahip koçlara yer verilmiştir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde