İşte CarrefourSa'da istifa depreminin perde arkası

İşte CarrefourSa'da istifa depreminin perde arkası

CarrefourSA’da kötü giden işlere, Fransız ortağın Avrupa’da zora girmesi eklenince artan tansiyon dün Türk tarafından gelen 4 istifayla tavan yaptı.

İşte CarrefourSa'da istifa depreminin perde arkası
16px
24px
17.07.2012 08:14
ABONE OLgoogle

CarrefourSA’da kötü giden işlere, Fransız ortağın Avrupa’da zora girmesi eklenince artan tansiyon dün Türk tarafından gelen 4 istifayla tavan yaptı. Fransızların Türkiye’de Sabancı’nın yerine MAF’ı istemesinin ipleri kopardığı belirtiliyor

Başta Fransa, İtalya ve İspanya olmak üzere faaliyet gösterdiği ana pazarlarda krizin etkisiyle satışlarında ciddi düşüş yaşayan hatta Yunanistan’dan büyük zararla çekilen Carrefour, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı pazarlardaki durumunu masaya yatırdığı bir ortamda, grubun Türkiye’deki ortağı Sabancı’dan sürpriz istifalar geldi.

Başta Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2004’ten bu yana yürüten Haluk Dinçer olmak üzere yönetim kurulu üyeleri Faruk Bilen, Mehmet Nane ve Korhan Bilek CarrefourSA’nın yönetiminden istifa etti. 10 kişilik yönetim kurulunda 5 Fransız ile birlikte şirketin finans direktörü Kutay Kartallıoğlu kaldı.

İstifalar borsadaki analist cephesinde Sabancı’nın bu işten çekileceği şeklinde yorumlanırken, bazı kaynaklar, istifaların ‘Carrefour’un yeni yönetiminde bir protesto mesajı olarak algılanması’ adına yaşandığını bildirdi. Nisanda Georges Plassat’ın CEO olmasının ardından grubun startejisinde ‘Türkiye’nin (CarrefourSA) öne çıkmadığı bir ortamda bunun bir uyarı mesajı olduğunun altını çizen kaynaklar, Fransızların bir an önce Türkiye’deki durumlarını netleştirmeleri adına bu karara imza atıldığı bilgisini verdi.

Araplar nereden çıktı?

Carrefour’un istifalar sonrası izleyeceği stratejiler üzerinde yeni senaryolar da konuşulmaya başlandı. Buna göre Carrefour, Türkiye’de yoluna, 19 ülkede ortak hareket ettiği Majid Al Futtaim (MAF) Group ile devam edecek. Kaynaklar, masadaki olasılıklardan birinin bu olduğunu hatırlatarak, “Carrefour, hisselerini Sabancı’ya mı satacak, MAF’a mı devredecek ya da kendisi mi kalacak? Bu sorulara artık yanıt vermesi gerekiyor” şeklinde görüş bildirdi. Bundan bir süre önce Fransızlar yaptığı açıklamayla Türkiye pazarından çekilmeyi düşünmediklerini, ama ortaklarını değiştirebileceklerini söylemişti.

‘MAF’ 19 ülkede Carrefour’la ortak

1992’de kurulan Majid Al Futtaim (MAF) grubu gayrimenkul ve perakende işinde Arap ülkeleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Asya bölgesinde 10 milyar dolarlık varlığı yönetiyor. 2011 gelirleri 5.3 milyar dolar olan şirket Fransız Carrefour’un bölgede stratejik ortağı olan grubun patronu Majid Al Futtaim. MAF, Carrefour’la birlikte 19 farklı ülkede işbirliği yapıyor. 44’ü hipermarket, 35’i süpermarket olmak üzere sayısı 78’i bulan Carrefour mağazasının bölgedeki operasyonlarını yürütüyor. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Katar, İran, Mısır, Pakistan, Suriye MAF’ın iş yaptığı ülkeler arasında öne çıkıyor. MAF’ın 2012 yılı hedefi gruba 15 yeni hipermarket eklerken, birçok yeni süpermarketi de zincire eklemeyi planlıyor. BAE kökenli Futtaim, 1.1 milyar dolarlık servetiyle Forbes’ın milyarderler listesinde yer alıyor.

Hisseleri yükseldi

CarrefourSA yönetimindeki istifalar hisse senetlerine olumlu yansıdı. Carrefour hisseleri oldukça hareketli bir fiyat seyrinin ardından günü 16.25 TL seviyesinden tamamladı. Hisseler güne 15.60 TL’den başlamıştı. Hisse senetleri gün içerisinde 17.30 TL’ye kadar yükseldi. Hisseler en son Nisan 2012’de bu seviyeyi görmüştü. CarrefourSA hisseleri yıl içerisinde 13.80 seviyesine kadar gerilemişti.

Yeni üyeler geliyor

CarrefourSA’dan istifa eden Haluk Dinçer bu kararla ilgili yaptığı açıklamada, “Sabancı olarak CarrefourSA’da yüzde 38.8 hisseyle azınlık durumdayız. Çoğunluğa sahip Carrefour’dan gerekli destek ve katkıyı göremediğimizden faydalı olamayacağımızı anladık ve arkadaşlarımızla istifa kararı aldık” dedi. Carrefoursa’daki istifalar sonrasında boşalan görevlere yine Sabancı Grubu’ndan yeni atama yapılması bekleniyor.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, ortaklıktan memnun olmadıklarının altını çizerek bu işi bu yıl çözmeyi planladıklarını bildirmişti. Grup, bu iş için yatırım bankası Rothschild’e yetki vermişti.

Yönetimde Fransız var

* Haluk Dinçer (Başkan)
* Faruk Bilen
* Mehmet Tevfik Nane
* Zeynel Korhan Bilek
* Bernard Carrel Billiard
* Pierre Jean Sivignon
* Guillaume de Colonges
* Lars Goran Olofsson
* Franck Emile Tassan
* Kutay Kartallıoğlu*
*Şirketin finans direktörü

Türkiye’deki pazar payı % 4.5’i buluyor

* Carrefoursa’nın 2011 cirosu 2.45 milyar TL
* Organize perakende sektöründeki pazar payı yüzde 4.5’e işaret ediyor.
* Türkiye genelinde 216 süpermarket ve 28 hipermarketi bulunuyor.
* 2012’de Carrefoursa’ya yapılması planlanan yatırım tutarı 100 milyon TL.
* Şirketin 7 bin 500 çalışanı bulunuyor.

Çoğunluk Carrefour’un elinde

Hissedarlar Yüzde
Carrefour 58.2
Sabancı Holding 38.8
Halka açık 2.20
Diğer 0.80

Eylem Türk/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde