İstanbul'da enflasyon yüzde 100'e yaklaştı! Zamlar yağmur gibi

İstanbul'da enflasyon yüzde 100'e yaklaştı! Zamlar yağmur gibi

İTO verilerine göre İstanbul’da aralık ayı enflasyonu 3 puana yakın arttı. Yıllık enflasyon yüzde 92,97 olurken yeni yılla birlikte araç bakımından taksi indi-bindi ücretine kadar pek çok kalemde zam yağmuru yaşandı.

İstanbul'da enflasyon yüzde 100'e yaklaştı! Zamlar yağmur gibi
16px
24px
02.01.2023 08:24
ABONE OLgoogle

Türkiye yeni yıla zamlarla uyandı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul’da aralık ayı enflasyonu yüzde 2,94 arttı. Kentin yıllık enflasyonu ise yüzde 92,97 oldu.

Taksilerin kısa mesafe ücretinin 28 liradan 40 liraya çıkarılmasının ardından taksiciler de taksimetrelerini güncellemeye başladı. Tüm araçlarda yapılması zorunlu olan araç muayenesi fiyatları da yeni yılla birlikte zamlandı. Araç muayene ücretleri yeniden değerleme oranı yüzde 122 oranında artırıldı.

İstanbul’da aralıkta önceki aya göre, perakende fiyatlar yüzde 2,94, toptan fiyatlar yüzde 3,71 arttı. İTO’dan yapılan açıklamaya göre, aralıkta perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,94, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 3,71 yükseldi.

HER KALEMDE YÜKSEK ENFLASYON

Aralık 2021’e göre geçen ay yaşanan fiyat değişimlerini gösteren "bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı" İTO 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi’nde yüzde 92,97, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi’nde ise yüzde 81,31 olarak gerçekleşti.

Aralıkta perakende fiyatlarda bir önceki aya göre, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 7,04, ev eşyası harcamalarında yüzde 3,89, konut harcamalarında yüzde 3,82, diğer harcamalarda yüzde 3,07, gıda harcamalarında yüzde 3,06, giyim harcamalarında yüzde 1,18, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0,50 artış, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yüzde 3,09 azalış izlendi.

Aralık 2022’de toptan fiyatlarda bir önceki aya göre, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 10,65, kimyevi maddeler grubunda yüzde 6,15, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 4,31, gıda maddeleri grubunda yüzde 3,43, madenler grubunda yüzde 3,23, mensucat grubunda yüzde 1,10 artış, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 2,44 azalış kaydedildi.

Yapılan zamla birlikte yeni yılda araçlarını (Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork) muayene ettirecek vatandaşlar, bin 130,40 TL ücret ödeyecek. 2022 yılında muayene ücreti 507 TL olarak uygulanıyordu. Böylece otomobil muayene ücretleri yüzde 122 zamlanmış oldu. Traktör (römorklu, römorksuz), motosiklet ve motorlu bisiklet sahipleri ise 575,84 TL ücret ödeyerek muayene yaptıracak. Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için muayene ücreti de 1528,10 TL’ye yükseldi.

BAĞCILAR’DA ARAÇ KUYRUKLARI OLUŞTU

İstanbul’da taksi ücretlerine gelen zammın ardından dün Bağcılar’da taksimetrelerin fiyat güncellemesini düzenleyen firmanın önünde araç kuyrukları oluştu. Taksicilerden Cenker Çokatar, sabahın erken saatinde sıraya girdiğini belirterek, gelen zam kararıyla taksicilerin bir nebze de olsa rahat nefes alabileceğini söyledi. Daha önce para kazanamadıklarını savunan Erhan Yapıcı ise gelen zamlarla kazanç durumlarının daha iyi olabileceğini ifade etti.

UKOME 27 Aralık 2022’de aldığı kararla taksimetre açılış ücreti 9,80 liradan 12,65 liraya, taksi mesafe ücreti kilometre başına 6,30 liradan 8,51 liraya, zaman tarifesi ücreti saatlik 67,20 liradan 100,80 liraya, kısa mesafe ücreti ise 28 liradan 40 liraya çıkarılmıştı.

BİN ÜRÜNÜN FİYATI SABİTLENDİ

Hükümetin zincir marketlere yönelik baskılarının ardından ŞOK Marketler CEO’su Uğur Demirel, "Ocak ayı boyunca bin üründe fiyatlarımızı sabitleme kararı aldık" açıklamasını yaptı. Pirinçten makarnaya, bakliyattan una, çay-kahveden şekere, sıvı yağdan margarine, patatesten soğana kadar bin üründe fiyatlar ocak ayı sonuna kadar sabit kalacak. Fiyat sabitleme kampanyası hakkında değerlendirmede bulunan ŞOK Marketler CEO’su Uğur Demirel, “Küresel dalgalanmaların da etkisiyle hem üreticiler hem perakendeciler hem de tüketiciler açısından, maliyetlerin ve dolayısıyla fiyatların yükseldiği zorlu bir yıl geride kaldı. Biz de ŞOK Marketler olarak ülkemizin ekonomisine ve müşterilerimizin bütçesine katkı vermek üzere Ocak ayı boyunca bin üründe fiyatlarımızı sabitleme kararı aldık" ifadelerini kullandı. İktidar, zamların zincir marketlerden kaynaklandığını iddia etmiş, BİM, A101, ŞOK gibi zincir marketler hedef tahtasına konulmuştu. Bazı noktalarda BİM marketlere saldırılar düzenlenmişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde