İngiltere'den 'acil' faiz hamlesi bekleniyor

İngiltere'den 'acil' faiz hamlesi bekleniyor

Sterlinde yaşanan tarihi düşüşün ardından gözler açıklama yapması için İngiltere Merkez Bankası'na çevrildi. Piyasada kasım ayına kadar 200 baz puan faiz artışı fiyatlanıyor.

İngiltere'den 'acil' faiz hamlesi bekleniyor
16px
24px
26.09.2022 16:28
ABONE OLgoogle

Sterlinde yaşanan tarihi düşüşün ardından İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) acil bir faiz artışı gelebileceği iddia edildi. Sterlin, haftanın ilk işlem gününde dolar karşısında Asya piyasalarında 1,0350 ile tarihi düşük seviyeye geriledi. ,

Sterlinin geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) agresif faiz adımları ile güçlenen dolar karşısındaki erimesi yeni haftada hız kazandı. Yaşanan düşüşte Başbakan Liz Truss'ın agresif vergi kesintilerini öngören paketinin enflasyonu derinleştirebileceği endişeleri etkili oldu. 

İngiliz varlıklarında yaşanan çalkantının ardından gözler BoE'ye çevrildi. BoE'nin olağan faiz toplantısı 3 Kasım'da yapılacaktı. Sky News'in haberine göre sterlinin ABD Doları karşısında tarihin en düşük seviyelerini görmesinin ardından İngiltere Merkez Bankası'nın bugün bir açıklama yapması ve olağanüstü bir toplantı düzenlenmesi yönündeki çağrılara yanıt vermesi bekleniyor.

Piyasada kasıma kadar 200 baz puan faiz artışı fiyatlanıyor

JP Morgan ekonomistleri de BoE Başkanı Andrew Bailey'in piyasaları yatıştırmak için sözlü müdahalede bulunmasını veya BoE'nin yazılı bir açıklama yapmasını bekliyor.

Muhafazakar Parti milletvekilleri ise BoE’nin acil bir toplantı yaparak faiz artırması gerekebileceğini belirtti. Diğer yandan piyasada BoE’nin kasım ayına kadar 200 baz puan faiz artırması fiyatlanıyor.
Nomura, sterlin/dolar kurunun kasım sonuna kadar 1'e, yıl sonunda 0,975'e ve 2023 ilk çeyrekte 0,95'e gerileyeceğini tahmin etti.

Başbakan Truss'ın Sözcüsü ise "Maliye Bakanı, BoE Başkanı ile düzenli olarak konuşuyor, bir sonraki toplantılarını ne zaman yapacaklarını bilmiyorum" ifadelerini kullandı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde