İmamoğlu'nun veto ettiği karar İBB Meclisi'nden geçti

İmamoğlu'nun veto ettiği karar İBB Meclisi'nden geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi UKOME'nin 6 Nisan'daki toplantısında toplu taşımaya yapılan yüzde 40'lık zammın öğrencilerle ilgili kısmı geri çekildi.

İmamoğlu'nun veto ettiği karar İBB Meclisi'nden geçti
16px
24px
23.05.2022 17:27
ABONE OLgoogle

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) 6 Nisan'daki toplantısında toplu ulaşıma yüzde 40 zam yapılmıştı. Yapılan zammın ardından AK parti ve MHP Meclis üyeleri söz konusu zammın öğrencilere yönelik uygulanmaması için teklifte bulunmuştu. Yapılan oylamada AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla bu talep kabul edilmişti.

Kararın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından veto edilmesinin ardından bugün görülen mecliste ısrar kararla yeniden kabul edildi.

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İBB Başkanı veto etmişti, bizler ısrar kararla meclisimizden tekrar geçirdik.

Öğrenci abonmanlarına yapılan yüzde 40 zammın geri alınarak İETT’nin sübvanse edilmesi teklifimizi İBB AK Parti ve MHP Grupları olarak meclisimizde kabul ettik. İstanbullu öğrencilerimize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, alınan yeni kararın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından mahkemeye götürülebileceği ancak ısrar karar olması nedeniyle mecliste yeniden gündeme gelemeyeceği öğrenildi.

YILLIK MALİYET 520 MİLYON TL

İmamoğlu tarafından meclise gönderilen veto kararında,  motorin fiyatlarının günümüze göre yüzde 2000-300 arası daha düşük seyrettiği 2019 seçimi öncesindeki yıllarda öğrenci abonman bedellerine istikrarlı şekilde zam yapıldığına dikkat çekildi.

2019 seçimlerinden önce öğrenci abonman bedellerinin sübvanse edilmesi uygulamasının bulunmadığı da belirtilerek “Yeni öğrenci kontör ve abonman ücretleri için sübvanse verilmesi durumunda tahmini yıllık maliyet yaklaşık 520 milyon TL olacaktır. Bu rakam İBB Ulaşım Hizmetleri bütçesi olan 1 milyar 785 milyon 649 bin 549 TL'nin yüzde 29'u kadardır.

Yıllara göre artış gösteren açık öğretim fakültesi öğrenci sayında da artış devam edeceğinden merkezi hükümet tarafından finanse edilmesi gereken düşük gelirli vatandaşlarımızın en temel haklarından ulaşım hakkının belediyemizin yatırımlarını engelleyecek şekilde belediyemiz gelirleri üzerinden finansa edilmeye çalışılmasında kamu yararı veya hukuka uyarlılık bulunmamaktadır” denildi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde