IMF Başkanı açıkladı: Enflasyonda zirve görüldü mü?

IMF Başkanı açıkladı: Enflasyonda zirve görüldü mü?

IMF Başkanı Kristalina Georgieva küresel enflasyonun zirve seviyelere yaklaşmış olabileceğini ancak enflasyonun yüksek seviyelerde kalmaya devam edebileceğini belirtti.

IMF Başkanı açıkladı: Enflasyonda zirve görüldü mü?
16px
24px
07.11.2022 16:31
ABONE OLgoogle

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, tüketici fiyatlarındaki küresel artışın en yüksek noktaya yakın olabileceğini ancak yine de enflasyonun kalıcı hâle gelebileceğini söyledi.

Mısır’ın Şarm El-Şeyh bölgesinde düzenlenen BM yıllık iklim değişikliği zirvesinde bulunan Georgieva Bloomberg Televizyonu’na verdiği röportajda, “Merkez bankalarının enflasyonla mücadeleyi birinci öncelik olarak aldığını, haklı olarak bu konuda birlik içinde olduğunu görüyoruz. Başarısız olursak büyümenin temeli olan fiyat istikrarı çöker” dedi. 

ZİRVE GÖRÜLDÜ MÜ?

Ekim ayı ABD enflasyonunun yüzde 8’e yakın çıkacağı tahmin edilirken Georgieva, “Verilerin önünden konuşmayacağım ama zirveye ulaşmamız çok olası” dedi. ABD’de Perşembe günü açıklanacak enflasyon verisinin yüzde 8,2’lik rekor seviyeden yüzde 7,9’a gerilemesi bekleniyor.

Georgieva ayrıca yetkililerin tüketici fiyat artışlarını daha makul bir hıza düşürmek için mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Georgieva “eğer tedarik zincirinde çeşitliliğin arttığını görürsek bu, enflasyonda kaçınılmaz olarak fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskıya neden olacaktır” diye konuştu.

ENFLASYON ANA GÜNDEM

Bu hafta ABD, Almanya ve Çin'in enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor. Para politikalarına yönelik belirsizlikler ile yüksek enflasyon ve resesyon kaygıları küresel ekonominin ana gündem maddelerini oluşturmaya devam ediyor.

Merkez bankaları, tüketici fiyatlarındaki yükselişi önlemek adına şahin bir şekilde faiz artırırken bu durum ekonomik faaliyetin yavaşlamasına ve resesyon korkusunun yükselmesine sebep oluyor.

Ancak Georgieva’nın söylediği gibi fiyat artışlarının frene basması merkez bankalarının beklenen yumuşama adımlarını atmaya başlamasına neden olup piyasaları hareketlendirebilir.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde