Finansal piyasaları DXY çarptı!

Finansal piyasaları DXY çarptı!

ABD Dolar Endeksi (DXY) piyasaların yeni kabusu oldu.

Finansal piyasaları DXY çarptı!
16px
24px
27.04.2022 16:34
ABONE OLgoogle

Başta borsalar olmak üzere tüm dünyada dolar endeksinin olumsuz etkisi görülüyor. Dolar endeksi ise bu akşam itibariyle 102 puanı geçti. Yükselişin devam etmesi halinde borsalar ve kripto paraların ciddi anlamda olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

TÜRK LİRASI NE KADAR DİRENECEK?

Öte yandan tüm dünyayı olumsuz etkileyen dolar endeksi Türk lirasını kısmen olumsuz etkiliyor. Borsada ciddi satışlara neden oldu. Ancak kurda kontrollü bir yükseliş yaşanıyor. Analistler, Türk lirasındaki bu direnişin uzun süreli olmayacağını belirterek şu görüşü bildiriyorlar:

“Normal şartlarda DXY yukarı giderken yerel para birimlerinin de değer kaybetmesi beklenir. Bun karşı duracak para biriminin bağlı merkez bankasında en az kısa vadeli borcu karşılayacak rezervi ya da ihracatın ithalattan fazla olması gerekir.

Türkiye’de rezervin kısa vadeli dış borç olan 176 milyar doları karşılamayı bırakın -56 milyar dolar olduğu, 2022 yılının ilk üç ayında cari açığın 26,2 milyar dolar olduğunu düşünürsek Lira’nın DXY karşısında yatay hareketi yapay bir durumdur.

Bunun da KKM ile verilen faizlerle olduğunu biliyoruz. Ancak DXY yukarı giderken KKM faizleri ile süreç nereye kadar gider? Hazine marifeti ile DXY hareketine karşı duruş sonsuza kadar sürmeyecektir. Kırmız daire ölüm kavşağını gösteriyor çünkü Lira bu noktadan sonra KKM sayesinde DXY ile yolları ayırmıştır. Ancak gittiği yol onu ya Hazinenin milyarlarca liralık ek faizlerine ve vatandaşa yaz aylarında yeni zam dalgalarına ya da tarihimizin en büyük kur krizine ulaştıracaktır.”

DOLAR ENDEKSİ NEDİR?

ABD Doları Endeksi, genellikle ABD ticaret ortaklarının para birimlerinden oluşan bir sepet olarak adlandırılan bir yabancı para sepetine göre ABD dolarının değerinin bir endeksidir. ABD doları diğer para birimlerine kıyasla “güç” kazandığında Endeks yükselir.

Paramedya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde