Fettah Tamince'ye kötü haber

Fettah Tamince'ye kötü haber

Orman arazilerinin turizm projelerine tahsis edilmesine onay vermeyen Danıştay"ın kararına itiraz eden Turizm Bakanlığı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu"ndan da beklediği cevabı alamadı.

Fettah Tamince'ye kötü haber
16px
24px
24.02.2007 08:12
ABONE OLgoogle

Turizm Bakanlığı"nın, Danıştay"ın “orman” arazilerinin turizme tahsisini durdurma kararına yaptığı itiraz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddedildi.

Önceki gün (Perşembe) toplanan Kurul, Turizm Bakanlığı"nın itirazını görüştü ve durdurma kararını veren 6. Daire"nin kararını yerinde buldu. Böylece bakanlığın, Lara Park"tan Çeşme Alaçatı"ya kadar kamuoyunun gündemindeki çok sayıda turizm tahsisini tamamlayabilme umudu da boşa çıktı. Başbakan Erdoğan"a yakınlığıyla tanınan Fettah Tamince"den, Global Yatırım"a kadar çok sayıda turizm yatırımcısını şok eden kararla, bakanlık tarafından yapılan 53 tahsis rafa kalkmış oldu.

Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Teşvik Yasası kapsamında orman alanlarının turizme tahsisine karşı Antalya Barosu"nun açtığı davada, Danıştay 6"ncı Dairesi, Şubat ayı başında yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bu kararla Fettah Tamince"nin kazandığı Lara Temalı Park ihalesi, Global"in de teklif verdiği ve henüz sonuçlanmamış durumdaki Çeşme Turizm Kenti projesi ihalesi, Sorgun Ormanları içerisine yapılacak otel ve golf alanları, Kuzey Antalya ve Oymapınar Turizm Kentleri Projesi ile Mersin-Tarsus bölgesi projesi de dahil olmak üzere 53 tahsis projesi tehlikeye girdi. Bunun üzerine Turizm Bakanlığı Danıştay"ın bu kararına itiraz etti. Turizm yatırımcıları için de bu itirazın kabul edilip edilmeyeceği kritik önem taşıyordu.

Bakanlık ve turizm yatırımcılarından edinilen bilgilere göre bu karar, Türkiye"deki tüm ormanlık alanların tahsisini kapsıyor. Karar, kesin yatırıma başlanmamış durumdaki 53 tahsisi kapsıyor, kesinleşmiş ve yatırıma başlanmış tahsisleri kapsamıyor.

2007 yılı kaybedildi
Danıştay, tahsisle ilgili hukuki düzenlemeyi “Anayasa"ya aykırı” bulduğu için ve iptali talebiyle de Anayasa Mahkemesi"ne intikal ettirdi. Anayasa Mahkemesi"nin kararına kadar Danıştay konuyla ilgili esastan karar almayacak.

Anayasa Mahkemesi"nin 6 ay içinde bir karar vermesi, Danıştay"ın da buna göre karar alması bekleniyor. Bu hukuki prosedür içinde tahsislerle ilgili nihai kararın çıkması bu yılın sonuna kadar zor görünüyor. Bu nedenle tahsislerle ilgili yatırımcılar en azından 2007 yılının kaybedildiği yorumunu yapıyor.

Atilla Koç için de karar sürpriz oldu
Turizm Bakanlığı"nın, tahsislerle ilgili itirazının önümüzdeki hafta görüşülmesini beklediği öğrenildi. Bakanlık üst düzey yönetiminden alınan bilgiye göre, Turizm Bakanı Atilla Koç önceki gün Fas"a giderken bürokratlarına bu konuyla ilgili bazı sorular sordu ve özel hassasiyet istedi.

Teminatlarını geri alacaklar
Turizm Bakanlığı Danıştay"ın ilk kararından sonra 53 tahsisli alanın sözkonusu red kararından etkilendiğini belirlemiş ve ihaleleri kazananlara birer mektup göndererek “İsterseniz teminatlarınızı geri alın, ya da itirazımızın sonucunu bekleyin” demişti. 53 tahsis içinde kuşkusuz en dikkat çekici olanı Lara Park ihalesiydi. Fettah Tamince 22.7 milyon YTL ile ihaleyi kazanmıştı. 3 bin 500 dönümlük Lara Kent Parkı içine Tamince, 300 milyon YTL"lik yatırım yapacak ve alanı 49 yıllığına işletecekti.

Gülümhan Gülten/Vatan

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde