Fed ekonomistinden Türkiye'ye rezerv uyarısı

Fed ekonomistinden Türkiye'ye rezerv uyarısı

Fed Finansal İstikrar Bölümü Ekonomisti Levent Altınoğlu Türkiye'ye rezerv uyarısında bulundu.

Fed ekonomistinden Türkiye'ye rezerv uyarısı
16px
24px
08.05.2022 09:56
ABONE OLgoogle

Altınoğlu, "Son yıllarda rezervleri arttırmak için Merkez Bankası bankalardan döviz ödünç aldı. Dış yatırım ve ihracatla ülkeye giren döviz miktarı yetersiz kalırsa, Merkez Bankası o zaman ödünç alınan dövizleri ödemekte zorlanabilir" değerlendirmesini yaptı.

İstikrar Bölümü Ekonomisti Levent Altınoğlu, stagflasyon ortamında merkez bankalarının atması gereken adımlardan bahsederken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gevşek para politikasının etkileri üzerine değerlendirmelerini aktardı.

Stagflasyona ilişkin ekonomide hem durgunluğun hem de enflasyonun bir arada olmasıdır diye konuşan Altınoğlu ''Stagflasyon ortamları merkez bankaları için zorluk teşkil eder. Böyle bir ortamda Merkez Bankası para politikasını sıkılaştırırsa durgunluğu daha da derinleştirebilir. Gevşek para politikası ile enflasyonu daha da körükler, o yüzden merkez bankaları için zorluk oluşturur'' ifadelerini kullandı.

'Merkez Bankası kamuoyunu inandırmalı'

Bloomberg HT'ye konuşan Altınoğlu, enflasyonun kontrol dışına çıkmasına izin verilmeyeceğine Merkez Bankası'nın kamuoyunu inandırması gerektiğini belirterek ''Kredibilite varsa stagflasyon ortamlarında bile enflasyon beklentileri hızla yükselmez. Merkez bankası da bundan istifade ederek daha gevşek bir politikası güderek büyümeyi sağlayabilir'' dedi.

'Küresel faiz artışının devamını bilmek zor'

Faizlerin dünyada artışa geçtiğini belirten Altınoğlu, "Emtia fiyatlarındaki artış enflasyonist bir baskı oluşturduğuna dair çoğu ekonomist hemfikir. Enflasyonist baskı artarsa küresel faiz artışının devamını bilmek zor'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde