Erdoğan: Elektrik bizde 18 Euro, Norveç'te 35 Euro

Erdoğan: Elektrik bizde 18 Euro, Norveç'te 35 Euro

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "210 KW saate kadar olan düşük tarife ve üzerindeki kullanım oranı yeniden değerlendirilecek" dedi.

Erdoğan: Elektrik bizde 18 Euro, Norveç'te 35 Euro
16px
24px
16.02.2022 21:00
ABONE OLgoogle

Erdoğan yüksek elektrik faturalarıyla gündem olan cemevleriyle ilgili olarak, "Dernekler, vakıflar, cemevleri dahil ticarethane statüsünden fatura ödeyen kuruluşların elektrik bedelleri önemli oranda düşecektir. Doğalgaz tüketim desteği ile ilgili hazırlıklar tamamlandı." ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Üzerinde en çok konuşulan, söz söylenen ve istismar eden hususlardan birisi de enerji fiyatlarıdır. Türkiye bunun sadece fiyatını tartışabiliyorsa bunu 100 bin megawatt seviyesine çıkardığımız kurulu enerji gücüne borçludur. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirmek suretiyle 1808'e yükselterek iletim ve dağıtım şebekelerimizin uzunluğunu 1 milyon 275 bin kilometrenin üzerine çıkarttık.

Son dönemde elektrik fiyatları tüm dünyada yükselmiştir. Bu sadece bize mahsus bir durum değildir. Küresel düzeyde fiyatlar artmıştır. Elektrik ve doğalgaz fiyatlarının Euro cinsinden rakam ve asgari ücrete oranları üzerinden karşılaştırmasını yaparak gerçek tabloyu dikkatinize sunmak istiyorum.

Konutlarda aylık 200 kilowatt tüketim üzerinden bakıldığında Türkiye Avrupa'da 34 ülke arasında vatandaşlarına en ekonomik elektrik hizmeti sunan 3. ülkesidir.

Ülkemizdeki elektriğin 200 kilowata denk gelen tutarı 18 Euro iken, bu rakam Norveç'te 35, Fransa'da 45, Hollanda'da 60, Belçika'da 92, Almanya'da 100 Euro'dur. Aynı miktarda tüketim bedelini asgari ücretle mukayese ettiğimizde ülkemizde yüzde 5,5 oran karşımıza çıkarken, Almanya'da yüzde 6.2'lik oran karşımıza çıkmaktadır.

Benzer tablo doğalgaz konusunda da geçerlidir. Türkiye 100 metreküplük tüketime 18,5 Euroluk faturasıyla Avrupa'nın vatandaşına en ucuz doğalgaz hizmeti sunan ülkesidir. Bu rakam Macaristan'da 30 Euro, Polonya'da 63 Euro, Yunanistan'da 100 Euro, İtalya'da 156 Euro, Almanya'da 256 Euro düzeyine yükselmiştir."

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde