Devletten alacakları 177 milyara dayandı

Devletten alacakları 177 milyara dayandı

Çiftçilerin devletten destekleme prim alacağı 177 milyar liraya ulaştı.

Devletten alacakları 177 milyara dayandı
16px
24px
01.03.2020 09:43
ABONE OLgoogle

‘’Üreticiyi cezalandırmaktan vazgeçin” diyen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana dahil 24 ilde biriken çiftçiye mazot- gübre desteğinin de acilen ödenmesini istedi.

Barut TBMM'de yaptığı açıklamada, Türkiye'de ürün güvenliği ve güvenli üründen söz etmenin mümkün olmadığını da savunarak ‘'Sanayiden tarıma ve gıdaya kadar her alanda, ürün güvenliğimizi Allah'a emanet bir durumda'' dedi. Barut, uygulanan yanlış tarım politikalarıyla Türkiye'nin ithalat cennetine çevrildiğini öne sürdü. Barut, şöyle devam etti:

“2006'da çıkarılan Tarım Kanunu'na göre, gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'i tarıma destek olarak ayrılırdı. Ancak o günden bugüne bu oran tam uygulanmadı, yüzde yarım ve altında verildi. Bugüne kadar çiftçinin yaklaşık 318 milyar destekleme alacağı olup bu rakamın sadece 141 milyar lirası ödendi. 177 milyar lirası verilmedi. Bu parayı kimler nasıl ve nerelere kullandı ? Neden üreticinin parasını vermiyorsunuz?''

GİRDİ MALİYETİ 10 KAT ARTTI

Üreticilerin mazot, gübre, yem, ilaç, elektrik, sulama gibi temel girdilerinin, 2002 yılından bu yana 8-10 kat arttığını da belirten CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Ancak çiftçinin ürünü artmadığı gibi, yerinde saydı. Çiftçi borç batağına saplandı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez tarım ekim alanları 20 milyon hektarın altına düştü'' dedi. Başak Kaya/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde