Çukurova ihalesini kimler giriyor?

Çukurova ihalesini kimler giriyor?

Kapsadığı bölge ve ekonomik hacim olarak Türkiye'nin en büyük doğal gaz dağıtım bölgesi olan Çukurova Bölgesinin doğal gaz dağıtım ihalesi başladı. İhaleye...

Çukurova ihalesini kimler giriyor?
16px
24px
20.07.2007 15:52
ABONE OLgoogle

Kapsadığı bölge ve ekonomik hacim olarak Türkiye'nin en büyük doğal gaz dağıtım bölgesi olan Çukurova Bölgesinin doğal gaz dağıtım ihalesi başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunda (EPDK) Doğal gaz Dairesi Başkanı Uğur Kınay'ın komisyon başkanlığında gerçekleştirilen ihaleye, toplam 6 şirket katılıyor.

Enerjisa Enerji Üretim A.Ş ise teşekkür mektubu verdi.

İhaleye katılan firma grupları; Zorlu Petrogas Petrol, Gaz ve Petrokimya Ürünleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., Setaş İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş., Aksa Doğalgaz Dağıtım A.Ş., Palgaz Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Sanayi A.Ş. ile Metangaz Şehir Doğalgaz Dağıtım AŞ'den oluşuyor.

Buna göre tekliflerin prosedüre uygun olup olmadığının kontrolünün ardından, en düşük birim, hizmet, amortisman bedeli teklif eden 3 şirket açık eksiltmeye davet edilecek. En düşük teklifi veren şirket kurul onayına sunulacak. Ancak birim hizmet ve amortisman bedelinde şirketlerin sıfır cent-kilovatsaat hizmet bedeli teklif etmesi durumunda ihale, 180 dolar olan abone bağlantı bedeli üzerinden açık eksiltme ile devam edecek.

Bunda da tekliflerin sıfır olması durumunda, lisans alma bedeli olan 50 bin YTL üzerinden kapalı zarf usulü ile teklifler alınmaya devam edecek ve kapalı zarf ile teklifler kurulun belirlediği bir tarihte alınmaya devam edecek.

EPDK BAŞKANI GÜNAY

 EPDK Başkanı Yusuf Günay, ihale öncesi yaptığı açıklamada, Çukurova Doğal gaz Dağıtım Lisansı İhalesinin, kurumun gerçekleştirdiği 51'nci şehir içi ihale olduğunu belirtti. Türkiye'nin en büyük doğal gaz dağıtım lisansı ihalesi olan Çukurova ihalesinin Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'den oluşan 4 şehir ve 14 ilçe olmak üzere Çukurova bölgesinin tamamını kapsadığına işaret eden Günay, bölgenin sıcak iklimine rağmen, bilhassa gelişmiş sanayisi sayesinde önemli bir doğal gaz tüketim potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

EPDK Başkanı Günay, bugün itibarıyla sadece doğal gaz dağıtım bölgesi sınırları içerisinde olan ve ihaleyi kazanacak şirkete devredilecek sanayi müşterilerinin yılda tükettiği doğal gaz miktarının 1 milyar 300 milyon metre küp olduğunu bildirdi.

Çukurova'nın güçlü sanayisinin yanında Türkiye'nin bir ''enerji üssü'' niteliği taşıyabilecek bölgesi olduğuna dikkati çeken Günay, şunları kaydetti: ''İhale kapsamında bulunan Ceyhan peyderpey bir enerji terminaline dönüşmektedir.

Yumurtalık bölgesinde yıllık 35 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olan ve toplam yatırımı 15 milyar dolara yaklaşan 3 yeni rafineri için kurumumuz uygun bulma kararı vermiştir. Yine kurumumuza özel sektör şirketleri tarafından bölgede bir çok termik ve hidrolik enerji santralleri kurulmasına yönelik başvurular yapılmıştır.

Bu doğal gaz dağıtım lisansı ihalesini kazanacak şirket, söz konusu bölgede milyonlarca konut tüketicisi ticarethane ve sanayi tesisine 30 yıl boyunca hizmet verecektir.''

''NEREDE İSE TÜRKİYE'NİN TÜM ŞEHİRLERİ DOĞAL GAZ KULLANACAK''

 Çukurova ihalesi ile nerede ise Türkiye'nin tüm şehirlerinin doğal gaz kullanabilmesine imkan sağlanacağını vurgulayan Günay, ''geriye önümüzdeki aylarda sadece bir kaç şehrimizin ihalesini sonuçlandırmak kalmıştır. Anadolu doğal gazla bu ihaleler sayesinde tanışmıştır'' diye konuştu.

Toplam 4 yılda yapılan doğal gaz dağıtım lisansı ihaleleri hakkında bilgi veren Günay, bugüne kadar 61 şehri içeren 55 doğal gaz dağıtım bölgesinin ihalesine çıkıldığını hatırlattı. Bu ihalelerden 50'sinin sonuçlandırıldığını, 48 şirketin lisansını aldığını, 45 şehirde de toplam 600 milyon dolarlık şebeke yatırımı yapıldığını anlatan Günay, buralarda 10 bin kilometre boru hattı döşendiğini söyledi.

Türkiye'nin 31 şehrinde doğal gaz kullanımının başladığına işaret eden Günay, bu şehirlerde 3 milyon konutun şebeke altyapısının tamamlandığını ve 550 bin konutta 2,5 milyona yakın insanın doğal gazla tanıştığını belirtti. Ülkeye ve insana büyük bir ekonomik ve çevresel değer oluşturan sürecin öngörülenden çok daha kısa sürede tamamlandığını belirten Günay, ''4 yıl önce (böyle ihale modeli olmaz, yatırım yapılmaz) diyenler, bu gün bu modeli dünyaya örnek göstermekte'' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde