Cengiz’in gizemli ‘hammaddesi’ zehirli çinko oksit mi?

Cengiz’in gizemli ‘hammaddesi’ zehirli çinko oksit mi?

Albayrak’ın cevabında nedense bu gizemli hammaddenin adı yer almıyor. Bu hammaddenin Karabük’te faaliyet gösteren Marzinc adlı işletmenin ürettiği çinko oksit iddiası...

Cengiz’in gizemli ‘hammaddesi’ zehirli çinko oksit mi?
16px
24px
29.10.2017 11:05
ABONE OLgoogle

Çiğdem Toker'in köşe yazısından alıntı

Cengiz’in gizemli ‘hammaddesi’ zehirli çinko oksit mi?

Bartın’da yaşayan bir okurumdan e-posta aldım. Adı bende saklı. 
Son derece göz açıcı satırları, “Cengiz’in gübre tesisinde sorular” başlıklı yazıma dair.   Cengiz’in milyarlık gübre tesisinde akla takılan sorular

Hani Cengiz’in sahibi olduğu Eti Bakır’a, büyük büyük devlet teşvikleri verildi. Hani Eti Bakır da milyarlık bu teşvikler ile Mardin’in Mazıdağı’nda Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisi yapıyor ya... 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de inşaatını ziyaret ettiği (ağustos) bu tesisle ilgili iki yazımda da aynı soruya odaklandık:   Mehmet Şimşek, Mehmet Cengiz'in 1.1 Milyar Dolarlık yatırımını inceledi

“AKP hükümeti, Mazıdağı’ndaki gübre tesisi için alınan milyarlık teşvik kararına, neden 1081 km uzaklıktaki İnebolu Limanı’nı da dahil etti?” 

Enerji Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun sorusuna 10 gün önce bir cevap gönderdi. O cevapta şu kritik cümle vardı:   Kamuyu bir kanser gibi sarıyor! Mehmet Cengiz’e devletten 3.8 milyar TL’lik iş 

“Eti Bakır A.Ş’nin Mardin ilinde kuracağı tesisin hammaddelerinden birisi Kastamonu ilindeki tesislerde üretilmektedir. Bu kapsamda söz konusu maddelerin transferine dair gerekli liman yatırımları, revizyon ve modernizasyon çalışmaları da yatırım kapsamına dahil edilmiştir.”

Gizemli hammadde 

Albayrak’ın cevabında nedense bu gizemli hammaddenin adı yer almıyor. Okurum, bu hammaddenin Karabük’te faaliyet gösteren Marzinc adlı işletmenin ürettiği çinko oksit olabileceği kanısında. Çünkü çinko oksit bir gübre hammaddesi.   Karayolu ihalelerinde neler oluyor? Mehmet Cengiz'e kaç milyarlık ihale verildi?..

Baca tozlarından elde edilen çinko oksit zehirli. Daha önce Bartın Limanı’ndan nakledilen bu hammaddenin İnebolu ile bağlantısı olabileceğini söylüyor. 

Marzinc; Çolakoğlu, Diler, İçdaş, Kaptan ve Kroman tarafından kurulmuş. Yılda 200 bin tona yakın baca tozundan 50 bin ton civarı çinko oksit elde etme hedefiyle. 

Karabüklüler bu fabrikadan çok çekmiş. İşsizlik oranının yüksek olduğu ilçede bu işletmede çalışan işçilerin kanında ağır metallare rastlandığı haberleri yer almıştı. 

Bu fabrikada üretilen “hammadde” için daha önce Bartın Limanı’ndan sevkıyat yapılırmış. Okurum, Mazıdağı’ndaki gübre fabrikası tevşikine İnebolu Limanı’nın da dahil edilmesinin, baca tozu sevkıyatı için olabileceğini söylüyor. 

Gerçekten de Bakan Albayrak, gübre üretiminde kullanıldığını söylediği hammaddeyi, zehirli baca tozu olması nedeniyle açıklamamış olabilir mi?

Cumhuriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde