Cem Say GPT-4'ü Patronlar Dünyası'na değerlendirdi

Cem Say GPT-4'ü Patronlar Dünyası'na değerlendirdi

OpenAI tarafından geliştirilen GPT-4 piyasaya sürüldü. OpenAI'ın resmi sitesinden tanıtılan projes metinleri analiz edip video oluşturabilecek. Patronlar Dünyası’na konuşan Prof. Say, “Büyük dil modeli denilen programlar yapay zeka çalışmalarında çok önemli bir yaklaşımı temsil ediyor" dedi

Cem Say GPT-4'ü Patronlar Dünyası'na değerlendirdi
16px
24px
16.03.2023 16:27
ABONE OLgoogle
Yaren Kal

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Prof.  Dr. Cem Say, “Bu tip programların başarısını ölçmek için bazı programlar var. Bu programlardan yüzde kaç yanlış cevap verdiğini, yüzde kaç ırkçılık, cinsiyetçilik yaptığını bu işler için kullanılan metriklerden görebiliyoruz. Kendi teknik raporlarında da belirttikleri gibi bu açılardan bir önceki sürüme göre daha iyi, daha başarılılar. Birçok programlamasında söylediklerinizi bir dakika içinde, hızlıca gerekene döndürüyor.” İfadelerini kullandı.

Bütün modele henüz açmadıkları için erişemediğini söyleyen Prof. Cem Say, “Birçok sektörde taşları yerinden oynatacak önemli bir gelişme” diyerek de bu teknolojinin önemini vurguladı.

“CİDDİ BİR POTANSİYEL SIKINTI DA VAR”

Cem Say sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Birçok yönden gelişmiş, mesela artık Türkçe şiir yazarken kafiye tutturabiliyor. Önceki versiyonuna sorduğum soruları yeniden sorduğumda bazılarında daha doğru cevaplar alırken bazılarında başka tip yanlışlar yaptı. Türkiye’nin ilk kadın astronotu sorusuna önceden tamamen olmayan bir insan uydurup onun hayat hikâyesini vermişti. Şimdi ise olan bir Amerikalı astronotun hikâyesini bana bu Türkiye’de doğmuştur, şeklinde verdi. Bu tip modellerin halüsinasyon dediğimiz sağır duymaz uydurur, şeklinde uydurmaya eğilimli olduklarından arama motoru olarak kullanılmalarında ciddi bir potansiyel sıkıntı da var.”

SORULARA USTURUPLU CEVAP VERMELİ

Süreç hakkında, yazı üretmek ya da belirli bir usule göre kodlama sürecin daha da hızlanacağını söyleyen Cem Say, eskiden iki saati bulan yazma süresinin artık 1 dakikaya indiğini yine de halen hatalar yapabildiği için programın yazdığına bel bağlamayıp kontrollerin yapılması gerektiğini de kaydetti.  Ayrıca, Cem Say, GPT’lerin sadece internetteki metinleri okumakla kalmayıp, sorulara “usturuplu” cevap vermesi, ırkçılık yapmaması gibi modelin temel sıkıntılarının da giderilmesi gerektiğini vurguladı.
 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde