Cannes Film Festivali'nde siyasi kriz

Cannes Film Festivali'nde siyasi kriz

76. Cannes Film Festivali'nde en iyi film dalında bu yılki Altın Palmiye ödülünü kazanan filmin yönetmeni, konuşmasında Fransız hükümetinin kültür politikalarını eleştirerek siyasi bir tartışmaya yol açtı.

Cannes Film Festivali'nde siyasi kriz
16px
24px
28.05.2023 10:11
ABONE OLgoogle

“Anatomy of a Fall” filmiyle Cannes Film Festivali’nin en büyük ödülü olan Altın Palmiye’yi (Palme d’Or) kazanan yönetmen Justine Triet, yaptığı konuşmada, “bu neoliberal hükümetin desteklediği kültürün ticarileştirilmesi, Fransa’nın kültürel mirasını yok etme sürecidir” dedi.

Bu kültürel miras olmadan “bugün burada olamayacağını” da sözlerine ekleyen Triet ayrıca, protestolara rağmen Fransa’da emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran tartışmalı bir yasa tasarısını geçen ay imzalayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u da eleştirdi.

Triet, ülkesinin “emeklilik sistemi reformu nedeniyle protestolardan zarar gördüğünü”, ancak “bu protestoların reddedildiğini ve şok edici bir şekilde bastırıldığını” söyledi.

"ŞAŞKINA DÖNDÜ"

Ödülün Fransız bir yönetmene verilmesinden mutlu olduğunu, ancak Triet’in konuşmasından “şaşkına döndüğünü” söyleyen Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak da konuyla ilgili açıklama yaptı.

Malak, Twitter’dan “Dünyada benzeri olmayan bir çeşitliliğe izin veren Fransız film finansmanı modelimiz olmasaydı bu film gün ışığına çıkamazdı. Bunu unutmayalım,” şeklinde bir tweet attı.

Alman aktris Sandra Hüller’in oynadığı “Anatomy of a Fall” filmi, Fransız yönetmenin kara komedisi “Sibyl”den sonra festivalde yarışmak üzere seçilen ikinci yapımı oldu.

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde