CHP'li Pekşen: Eline kelepçe vurmayan savcıların yakasına yapışacağım

CHP'li Pekşen: Eline kelepçe vurmayan savcıların yakasına yapışacağım

CHP’nin eski Trabzon milletvekili ve halen Parti Meclisi üyesi olan Haluk Pekşen ile kızının THK ile yaptığı hukuk sözleşmesiyle yönetim haklarının bir kısmını Av. Haluk Pekşen’e devrettiğini ileri sürmüştü.

CHP'li Pekşen: Eline kelepçe vurmayan savcıların yakasına yapışacağım
16px
24px
26.07.2019 16:50
ABONE OLgoogle

Ali Avcu'nun köşe yazısından alıntı

1925’de kurulup günümüze kadar kuruluş ilkelerine bağlı olarak gelen THK’nın Ekim 2018’de yeni başkan seçilen Emekli Tümgenaral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu’nun gelmesinin arkasından bazı yönetim kurulu üyeleri Nogaylaroğlu’nun tüzüğe aykırı kararlar aldığı gerekçesiyle istifa ettiler.

Merkez Denetleme Kurulu Başkanı Bayram Duman, üyeler Muzaffer Başer ve Gökhan Doğan da bu istifaların ardından 20 Temmuz'da ‘Olağanüstü Büyük Genel Kurul toplantısı yapılması yönünde karar aldı.

Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı ise, söz konusu denetleme kurulu üyelerinin bir hafta önce görevden uzaklaştırıldığını belirterek Ankara 19. Asliye ve 15. Asliye Hukuk Mahkemeleri’ne başvurarak, ‘Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı' için alınan kararın tedbiren durdurulmasını talep etti.

Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi ise 17 Temmuz’daki duruşmada, Denetleme Kurulu'nun almış olduğu Olağanüstü Genel Kurul kararının iptaline yönelik esastan açılmış herhangi bir davanın bulunmadığı, ihtiyati tedbir talebinin de yargılamayı gerektirdiği gerekçesiyle tedbir talebinin reddine karar verdi.

Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tedbir talebinin reddine yönelik verdiği kararın ertesi günü ise Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, genel kurul çağrısı yapan denetleme kurulunun 3 üyesinin görevden el çektirildikten sonra genel kurul çağrısı yaptıkları yönündeki itirazı dikkate alarak, 20-21 Temmuz ve 27-28 Temmuz 2019 tarihlerinde yapılması planlanan Olağanüstü Genel Kurul hazırlık işlemlerinin tedbiren durdurulmasına karar verdi.

Bu kararın ardından Türk Hava Kurumu Genel Başkanlığı, görevden el çektirilen Merkez Denetleme Kurulu üyeleri hakkında yetkileri olmadığı halde Olağanüstü Genel Kurulu'nu toplantıya çağırma kararı aldıkları ve sahte belge düzenledikleri, yalan beyanda bulunarak noteri yanılttıkları gerekçeleriyle Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

FETÖ’CÜ AKIN ÖZTÜRK REFARANS OLDU

THK, Merkez Denetleme Kurulu üyeleri hakkında bulunduğu suç duyurusunun ardından yaptığı başka bir suç duyurusunda da eski THK Başkanı Kürşat Atılgan'ın; 4 helikopterin satışından 2 milyon 697 bin 598 dolar eksik satış bedelini tahsil ettiğini belirtmişti. Avukatların, Atılgan hakkında savcılığa sunduğu dosyada şu sorular soruldu:

*Kaç yıldır Denetleme ya da Yönetim Kurulu üyesisiniz?

Görev süreniz içinde sıfır borcu olan THK 1,5 milyar TL borca batık hale geldiği medyaya da yansıdı. Bunun yarısı Osman Yıldırım kalan yarısı Kürşat Atılgan dönemine ait. Bunda Yönetim ve Denetim Kurullarının da sorumluluğu bulunduğunu düşünüyor musunuz?

*YÖK başta olmak üzere Vakıflar ve Dernekler denetim raporlarına bazısı şu an yargıya intikal eden usulsüzlük ve yolsuzluk saptamaları yansıdı. Resmi makamların tespitleri ve bu raporlarıyla ilgili herhangi bir idari ya da adli işlem yapılmasını istediniz mi? İstediyseniz neden işleme konulmadı? İstemediyseniz bu eylemlere ortak olmuş olmuyor musunuz?

*Önceki dönemde yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili denetleme raporları üzerine kurum müfettişlerinin harekete geçtiği ancak Denetleme Kurulu’nun bu teftişleri engellediği iddiaları var. Bunlar suç duyurularıyla da yargıya taşınmış görünüyor. Ne söylemek istersiniz?

THK suç duyurusundan alıntı yapacağım izninizle:

-Danışmanlık ve bağış adı altında şahıslara para aktarıldığı,

-Hiç bir işlem yapılmadığı halde hangar kiralandığı ve ödeme yapıldığı,

-Kurum bütçesinden turistik amaçlı seyahat düzenlendiği,

-Demirbaşların usulsüz şekilde satıldığı,

-Uçak fabrikasının para kazanmamasına rağmen ekstra primler ödendiği...

Sizce bir ticari faaliyeti olmayan bir şirkette maaşların üstüne bir de prim verilmesi hayatın olağan akışına uyar mı?

Kendi şirketiniz olsa bunu yapar mısınız? Sizin görevde olduğunuz dönemde buna karşı çıktınız mı, şerh koydunuz mu?

*THK Genel Başkanını sözlerini tutmamakla eleştirip 8 ayrı maddeyle sıraladığınız gerekçelerle Olağanüstü Genel Kurul istiyorsunuz.

Kürşat Atılgan’ın Genel Başkan olduğu önceki dönemde Kurumun borç yükünün 2’ye katlandığı belirtiliyor. Personel maaşlarının 4-5 ay ödenmediği de biliniyor. O zaman neden bugünküne benzer şekilde Olağanüstü Genel Kurul talep etmediniz?

*Kürşat Atılgan, bir Yönetim Kurulu üyesi ve Gökçen Havacılık eski Genel Müdürünün helikopter kiralama satış işleminde 2 buçuk milyon doların üzerinde bir alacağı tahsil etmediği belirtiliyor. O dönem görevde olan Denetleme Kurulu üyeleri buna karşı hangi hukuki yollara başvurmuştur?

*Kürşat Atılgan döneminde Odeobank’tan fahiş faiz oranlarıyla kredi kullanıldığı ifade ediliyor. Neredeyse 5 kat yüksek faiz ile borçlanıldığı bir kalemde THK borç yükünün 20 milyon dolar arttığı iddiası var. Bunların İçişleri, Vakıflar ve son bağımsız denetleme kuruluşu raporlarına yansıdığını görüyoruz. Yönetim ve Denetim Kurulları durumda nasıl hareket etti?

*Kürşat Atılgan döneminde Kapadokya’daki balonların 350 bin dolara zaten batık bir şirkete kiraya verildiği paranın tahsil edilemediği ve yıllık 350 bin dolarlık anlaşmanın bu dönemde 2 buçuk milyon dolara yani neredeyse 7 katına başka bir firmaya verildiği açıklandı. Bunu nasıl izah edeceksiniz.

Rayiç bedelin çok altında bir gelir öngören bu anlaşmalara imza koyduysanız sorumluluğu üstleniyor musunuz?

*Tayyare Evleri ile ilgili şaibeli ve yargıya taşınan iş ve işlemlerinin altında imzanız var mı? Tayyare Evlerinden gelen paralar nerelerde nasıl kullanıldı bilginiz var mı?

*15 Temmuz kalkışmasının önemli isimlerinden Gökhan Şahin Sönmezateş mahkemedeki son ifadesinde Kürşat Atılgan’ı THK Genel Başkanlığı’na darbe girişiminin 1 numaralı ismi Akın Öztürk’ün getirdiğini söyledi.

"Adım MİT, emniyetten gelen FETÖ'cü listelerinde yokum, Şirin Ünal'ın listesinde varım. Şirin Ünal'ın arkadaşları Akın Öztürk, Abidin Ünal ve Kürşat Atılgan... Atılgan'ın THK başkanı olmasını Akın Öztürk ve Abidin Ünal sağlamıştır.” dedi.

Öztürk’ün bir önceki dönem THK Üniversitesinin faaliyetlerine katıldığı sık sık medyada yer aldı.Önceki rektör de FETÖ’den atıldı. Siz o dönem bu tabloya karşı herhangi bir açıklama yaptınız mı?

*THK’nın çok değerli 80’e yakın gayrimenkulü geçen dönem satıldı. Kurum öz kaynakları erirken sizherhangi bir girişimde bulundunuz mu?

*Daha dün medyaya bir suç duyurusu yansıdı. Eski genel sekreterin yetkisi dışında şifreleri alıp Vakıflar Bilgi Sistemine girdiği ve THK Havacılık Vakfı Genel Başkanlığından Bertan Nogaylaroğlu’nu alınmış gibi gösterdiği ifade edildi. Bu şifrenin Salim Kaya’da olması, toplantı çağrısı yapılmadan toplantı yapılmış karar alınmış gibi işlem yapılmak istenmesi, karar defterine işlenmeden ibraz edilmeden Vakıflardan imzalatılması normal midir? Diye sordu.

THK avukatlarının bu sorularının ardından Yurt Gazatesi muhabirlerinden Tolga Kaan Ateşli’ye ‘bu çamur bana bulaşmaz’ diye bir açıklama yapan Kürşat Atılgan, Ekim 2018’de yeni başkan seçilen Emekli Tümgenaral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu’nun kurumu bilerek zarar ettirdiğini ileri sürmüştü.

Ve ardından 25 Temmuz’da Ankara’da yaptığı basın açıklamasında ise Atatürk’ün partisi olan CHP’nin eski Trabzon milletvekili ve halen Parti Meclisi üyesi olan Haluk Pekşen ile kızının THK ile yaptığı hukuk sözleşmesiyle yönetim haklarının bir kısmını Av. Haluk Pekşen’e devrettiğini ileri sürdü.

ELİNE KELEPÇE VURMAYAN SAVCILARIN YAKASINA YAPIŞACAĞIM

Kendisine ulaştığım Pekşen “Atılgan’a sormak lazım o yetki belgesi nerede diye. Kendisinin THK’yı sonuna kadar soyduğuna dair devletin raporları var. İçişleri Bakanlığı raporları var. Vakıflar Müdürlüğü raporları var. YÖK THK’nın üniversitesini kapatmış, durumu sümenaltı etmiş bunların raporları var. Ayrıca bu adamın eline kelepçe vurmayan savcılarında yakasına yapışacağım” diyerek tepkisini dile getirdi.

Sevgili okuyucularım çoğumuzun taa ilköğretimlerde harçlıklarımızdan artırarak bağışta bulunduğumuz Atatürk’ün Türk milletinin aydınlanması ve geleceği için kurduğu THK’nın talan edilmesine gönlüm razı değil. İşte bu yüzden bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımı belirtmek isterim. Ucu nereye dokunursa dokunsun.

Kaynak: Yurt Gazetesi

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde