Bankacılardan TOBB'a cevap

Bankacılardan TOBB'a cevap

Hisarcıklıoğlu'nun "Bankalar yüzde 12 faiz ile mevduat topluyor, yüzde 20-25 faiz ile kredi veriyorlar" açıklamasına bir tepki de..

Bankacılardan TOBB'a cevap
16px
24px
14.04.2009 09:01
ABONE OLgoogle

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun "Bankalar yüzde 12 faiz ile mevduat topluyor, yüzde 20-25 faiz ile kredi veriyorlar" açıklamasına bir tepki de "Elma ile armudu kıyaslayamam" sözleriyle İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'den geldi. Özince, "Mevduata uygulanan faizle finansman istiyorlarsa aldıkları krediyi bir ay sonra ödesinler" dedi.

Türkiye'de kredi vermenin iki önemli kaynağının mevduat ve sendikasyonlar olduğunu söyleyen Özince, "Mevduatın Türkiye'de ortalama vadesi bir ay. Büyük mevduat sahipleri toplumun diğer kesimlerine iyi örnek olmalı. Bir aylık mevduata ancak bir aylık kredi verebiliriz. Bir aylık kredi istiyorsanız gelin verelim, siz de bize bir ay sonra geri ödeyin" diye konuştu.

İş Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası (EIB) arasındaki kredi anlaşmasının imza töreninde konuşan Özince, şunları söyledi: "Sistemde bir aylık mevduat varsa bankalar ancak bu vadeye uygun maliyette ve vadede kredi verebilirler. Çünkü mevduat sahipleri bir ay sonra gelip mevduatlarını geri isteyebilirler. Büyük mevduat sahipleri toplumun diğer kesimlerine iyi örnek olmalılar. Gel bir aylık kredi iste verelim. Sen de kredini bize bir ay sonra geri öde."
 
IMF'nin B planını bilmiyoruz

Kulislerde Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bankacılık sektörüne ilişkin bir B Planı istediği yönündeki değerlendirmelere de değinen Özince, "IMF'nin şartların kötüleşmesi halinde bankacılık sistemine ilişkin istediği B Planı'nın ne olduğu konusunda bir bilgimiz yok. Ancak, Türkiye'de sermeyadarı yabancı olan bankalar değişen dünya koşulları karşısında tedbirli davranmak isteyebilirler. Bu uluslararası sermayadarlar Türkiye'de kalmak isteyecekler mi, yoksa bir gün çıkarlar mı? Bunları gözönünde tutmak gerekebilir" diye konuştu. Uluslararası yatırım bankalarının raporlarında Türkiye'nin dış borcuna ilişkin yanlış değerlendirmelerde bulunduğunu da kaydeden Özince Bankalar Birliği'nin bu konuda çalışma yaptığını ifade etti.

Ekonomide bir iyileşmenin görüldüğünün altını çizen Özince, ancak gelecekle ilgili çok fazla değerlendirme yapacak bir durumun henüz olmadığını belirtti. Uluslararası bazı yorumcular tarafından söylenenin aksine Türkiye'nin tüm ekonomisiyle olumlu gelişmeler göstereceğine inandığını kaydeden Özince, "Türkiye sürprizler yaşamayan bir ekonomi olmalı ve her halükarda kredi notunu yükseltmeye özen göstermelidir" dedi.
 
EIB'den 250 milyon euro kredi

İş Bankası, Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) finansmanında kullanılmak üzere 250 milyon euroluk kredi anlaşması imzaladı. İş Bankası ve EIB arasında ilk defa imzalanan anlaşma kapsamında, KOBİ'lere, altyapı, çevre koruma, verimli enerji kullanımı, sağlık, eğitim gibi alanlarda faaliyet gösteren kamu ya da özel sektör kuruluşlarının proje finansmanında kredi kullandırılacak. Kredilerin vadesi en fazla 12 yıl olacak. KOBİ'lere verilecek TL cinsinden kredilerde 5 yıl, euro ve dolar cinsiden kredilerde ise 12 yıl vade uygulanacak. Özince, kredi kullandırılacak projelerin toplam maliyetinin en az 20 bin en çok 25 milyon euro olması gerektiğini söyledi.

Avrupa Yatırım Bankası (EIB) Türkiye Temsilcisi Alain Terraillon, EIB'nin bu yıl Türkiye'ye 2.5-2.7 milyar euro civarı kaynak ayırmayı planladıklarını söyledi. Geçen yıl da Türkiye'ye 2.7 milyar euro kaynak kullandırdıklarını kaydeden Terraillon, dünyanın oldukça zor ekonomik koşullardan geçtiğini belirterek, "KOBİ'lerin bu süreçte önünde 2 zorluk var. Bunlar verimlilik ve etkinlik. Bu tarz kredilerle bu zorlukların üstesinden gelebilecekler" diye konuştu.

Referans

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde