Avrupa'nın en büyük göçmen kaçakçısı Ataköy'de yakalandı

Avrupa'nın en büyük göçmen kaçakçısı Ataköy'de yakalandı

Avrupa'nın en büyük göçmen kaçakçılığı şebekesinin lideri olduğu belirtilen Iraklı Akbar Omar Tawfeeq'in de aralarında bulunduğu 25 kişi düzenlenen operasyonda yakalandı.

Avrupa'nın en büyük göçmen kaçakçısı Ataköy'de yakalandı
16px
24px
29.05.2019 11:50
ABONE OLgoogle

İstanbul Polisi ve MİT’in yaptığı çalışmayla Avrupa’nın en büyük göçmen kaçakçılığı çetesi çökertildi. Kuzey Iraklı Akbar Omar Tawfeeq’in elebaşılığını yaptığı çetenin terör örgüt PKK ile işbirliği yaptığı belirtildi.

Çalışma sürecinde 569 göçmen yakalanırken, 6 araç ve tekneye de el konuldu. Ataköy'de lüks bir rezidansta yakalanan Tawfeeq ile birlikte 25 şüpheli gözaltına alındı. Avrupa ülkelerinin de aradığı şebeke elebaşının lüks içince yaşadığı ve kendisine harem kurduğu öğrenildi.

Ülkemizde gerçekleştirilen en önemli göçmen kaçakçılığı operasyonlarından biri olan çalışma, İstanbul Emniyeti'ne bağlı İnsan Ticareti ve Göçmen Kaçakçılığı Şube Müdürlüğü ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) İstanbul Bölge Başkanlığı koordinasyonuyla gerçekleştirildi. Avrupa'da bir çok yayında hakkında makaleler yazılan göçmen kaçakçısı Akbay Omar Tawfeeq'in Türkiye üzerlerinden Avrupa'ya kaçak göçmen götürüldüğünün belirlenmesi üzerine çalışma başlatıldı. İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın talimatıyla kurulan özel ekip şebekenin ortaya çıkarılması için günlerce çalıştı.

İşte operasyonda ele geçirilen malzemeler…

AVRUPALI YETKİLİLERLE İŞ BİRLİĞİ  

MİT ve Polisin koordineli çalışmasında şebekenin özellikle, Afganistan ve Kuzey Irak'tan gelen göçmenleri, yüksek ücretler alarak Avrupa'ya götürdüğü anlaşıldı. Şebekenin Yunanistan'dan temin ettiği göçmenleri de İtalya ve diğer Avrupa ülkelerine transfer ettiği ortaya çıkarıldı. Emniyet birimleri şebekenin tüm yapısını çözmek için İtalya, İngiltere ve Ukraynalı yetkililerle de zaman zaman görüşme yaptı.

HAVAL ADIYLA BİLİNİYOR

Araştırmada örgütün çalışma sistemi ve bugüne kadar çökertilememesinin sebebi de ortaya çıktı. Çetenin, taşeron kullanarak alt taşeronlar bulduğu ve aradaki farklı gruplar sebebiyle kendisini gizlediği anlaşıldı. Şebeke elebaşının Ukrayna, Yunanistan gibi ülkelerin göçmen baronlarıyla irtibatlı olduğu, İtalya ve Polonya'da “Haval” adıyla bilindiği belirtildi.

AZ KULLANILAN LEHÇE İLE KONUŞTULAR

Araştırmalar, Kuzey Iraklı elebaşı Tawfeeq'in kendi tanıdığı kişilerle hiyararşik bir yapı oluşturduğunu da ortaya koydu. Ayrıca şebekenin Kürtçe'nin Kuzey Irak'ta çok az bilinen bir lehçesiyle konuştukları belirtildi. Bu sayede teknik takiplerden kurtulmayı amaçladıkları öğrenildi. 

YILLIK 2 MİLYON EURO 

Çalışmalarda şebekenin göçmenler için 3 bin ila 5 bin euro arasında para aldığı, yıllık haksız gelirin ise 2 milyon euroyu bulduğu öğrenildi.

Avrupalı yetkililerin en çok aradığı şebeke elebaşı Tawfeeq'in Amerika'ya göçmen kaçakçılığı yapmak için de hazırlık yaptığı öne sürüldü.

PKK BAĞLANTISI

Şebekenin PKK-YPG'nin Kuzey Irak ve Suriye yapılanmasıyla koordineli olduğu anlaşıldı. Kaçakçıların teröristleri Yunanistan ve İtalya'ya kaçırdıkları da yapılan çalışmalarda ortaya çıkarıldı. 

TEKNE DURDURULDU

Çalışmaların ardından şebekeye yönelik olarak düzenlenen birinci dalga operasyon Özel Harekat Şube Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik ekiplerinin de desteğiyle 25 Mayıs'ta gerçekleştirildi. Sahil Güvenlik ekipleri yurtdışına kaçmaya çalışan bir tekneye el koydu.

25 ŞÜPHELİ 569 GÖÇMEN

İstanbul, Çanakkale, İzmir, Muğla, Balıkesir ve Didim'de yapılan operasyonlarda şebeke elebaşının da aralarında bulunduğu 25 şüpheli gözaltına alındı. Son bir yılda şebekeye yönelik çalışmada 569 göçmen yakalandı. Ayrıca 7 tekne, 6 araç ve onbinlerce dolar para ele geçirildi.

LÜKS YAŞAM

Şebeke elebaşı Tawfeeq, Ataköy'de lüks bir rezidansta yakalandı. Şüphelinin göçmenlerden elde ettikleri paraları gece hayatında harcadığı ve lüks içerisinde yaşadığı belirtildi. Şüphelinin evinde çok sayıda uyuşturucu hap ele geçirildiği öğrenildi. Şebeke elebaşının hemen her gün evine 6 eskort çağırdığı öne sürüldü. Evini hareme çevirdiği belirtilen şüphelinin 20 yıldır yakalanmadığı dile getirildi.

Habip Atam/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde