Arsa almak için doğru zaman mı?

Arsa almak için doğru zaman mı?

Türk lirası sadece 4 ay içinde Amerikan doları karşısında yüzde 58 değer kaybetti. Dolar 8.60 liradan 13.6 liraya yükseldi. Yine aynı dönemde Euro da 10.15 liradan 15.60 liraya fırladı.

Arsa almak için doğru zaman mı?
16px
24px
08.12.2021 16:42
ABONE OLgoogle

Döviz kurunda yaşanan bu sert dalgalanma emlak piyasasını da etkiledi. Bazı alıcılar piyasa denge kazanıncaya kadar bekleme kararı alırken, bazı alıcılar da bunu bir fırsat olarak görüp harekete geçti.

Karliarsa.com editörleri emlak piyasasının nabzını tuttu ve mevcut durumun röntgenini çekti.

Emlak satmak isteyenlerin sayısı artacak

Döviz cinsinden borcu bulunan şirketler ve küçük yatırımcılar kurda yaşanan aşırı dalgalanmadan daha fazla zarar görmemek için elinde bulunan gayrimenkulleri bir an önce satmak isteyecektir. Bu durum alıcılar açısından yeni fırsatlar anlamına doğuracaktır.

Emlak fiyatları yükselecek

Şirketler ve kişiler dolar ve Euro’da yaşanan artışı mümkün olan en kısa sürede fiyatlara yansıtmak ister. Bu durum emlak fiyatlarının kısa süre içinde yükselmesine neden olacaktır. Akıllı yatırımcılar fiyatların yükseleceğini önceden kestireceği için böylesi geçiş süreçlerini alım yapmak için bir fırsat olarak görür.

Dövizi olanlar için alım fırsatı

Türk Lirası’nın aşırı değer kaybetmesi elinde döviz bulunan yatırımcılara alım için büyük bir fırsat sunuyor. Örneğin 1 milyon TL değerindeki bir arsa Ağustos 2021’de 120 bin dolar iken bugün aynı arsanın fiyatı (7  Aralık 2021, Dolar Kuru 13.50 Lira) 74 bin dolara gerilemiş durumda.

Amerikan doları ve Euro’yu düşük seviyeden alıp yatırım yapmak için fırsat kollayan yerli yatırımcılar ile yurtdışında yaşayan Türkler daha az döviz harcayarak Türkiye’de önemli alımlar yapabilir. Aynı durum yabancı yatırımcılar açısından da geçerli. Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen yabancıların bu fırsatı kaçırmayacakları ve alım yönünde atağa geçmeleri bekleniyor.  

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde