Altında kritik dönemeç! Yükseliş devam edecek mi?

Altında kritik dönemeç! Yükseliş devam edecek mi?

Haziran'ın ilk haftası başlayan altında hareketlilik sürüyor. Altına yatırım yapacaklar fiyatların daha ne kadar yükseleceğini merak ederken analistler önümüzdeki hafta yapılacak olan FED toplantılarını işaret ediyor. İşte analistlerin uyarıları ve piyasaların seyrini belirleyecek olay...

Altında kritik dönemeç! Yükseliş devam edecek mi?
16px
24px
07.06.2021 08:07
ABONE OLgoogle

31 Mayıs 5 Haziran haftasına 518 lira seviyesinde başlayan gram altın, 538 liraya kadar yükselerek rekor seviyesi olan 540 TL'ye yaklaştı. Haftaiçi geri çekilme yaşayan gram altın haftayı 528 lira seviyesinde kapattı.

Mayıs ayınında altındaki gidişartı belirleyen şey enflasyon beklentileri olurken Haziran ayının belirleyicisi ise ABD Merkez Bankası'nın açıklamaları olacak. Fed yetkilileri söylemlerinde "faiz indirimi için erken" vurgusu yaptı. Fakat FED yaptığı açıklamalarda varlık alımlarının azaltılmasını tartışmaya hazır olduğu mesajını da verdi.

Altının ons fiyatı haziran ayına da güçlü bir görünümle başlarken, 1.916,6 dolarla yaklaşık 5 ayın en yüksek seviyesini görmesinin ardından, hareketini 1.860-1.920 dolar bandında sürdürdüğü görülüyor.

Öte yandan yurt içinde geçen ay dolar kuru ve ons altındaki yükselişin etkisiyle gram altının fiyatı yüzde 10,4'lük değer kazancıyla 520,5 liradan kapanmasının ardından, haziranda 518-538 lira bandında seyrediyor.

Analistler, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin 15-16 Haziran'da gerçekleştireceği toplantıda vereceği mesajların altının ons fiyatının bundan sonraki seyri açısından kritik önem taşıdığını belirterek salgın sonrası ülkelerdeki normalleşme hızı ve aşılanmanın seyrinin de altına olan talebi şekillendirecek temel faktörler arasında yer aldığını vurguladı.

Hızlı yükselişlerin ardından teknik bir düzeltme de yaşanabileceğine dikkati çeken analistler, mevcut güçlü görünümün şimdilik korunduğunu söyledi.

KÜRESEL PİYASALARDAKİ ENFLASYON BEKLENTİSİ ETKİLİ

Integral Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Seda Yalçınkaya Özer, ons altının mayıs ayında yükselen eğilimini hızlandırdığını belirterek, bunda temel dinamiğin zayıf dolar ve küresel piyasalardaki değişen enflasyon beklentileri olduğunu söyledi.

ABD tarafında ortaya çıkan enflasyon konusunu piyasaların oldukça ciddiye aldığını vurgulayan Özer, Fed Başkanı Jerome Powell ile diğer banka yetkililerinden gelen güvercin açıklamaların piyasadaki dengelenmeyi beraberinde getirdiğini kaydetti.

Özer, bu denge çabasının yine de ons altının yükselişini engelleyemediğine işaret ederek, "Gevşeyen ABD 10 yıllık tahvil faizi ve aynı zamanda kripto paralardaki oynaklık da eklenince ons altındaki sıkışma eğilimi yukarı yönde kırılmış oldu." diye konuştu.

Dolar bazında altın fiyatında ana yönün yukarı olmaya devam ettiğini aktaran Özer, şu değerlendirmelerde bulundu: "Son dönemde yaşanan hızlı yükseliş ons altında aşağı yönlü bir düzeltmeye kapı açmış olabilir. Teknik olarak ons altın için 1.868 dolar seviyesi kritik destek konumunda. Bu seviyenin altında günlük kapanışlar olması halinde satışların 1.816 dolar seviyesine doğru sarkması beklenebilir.

Ons altında 1.868 doların altındaki geri çekilmelerde mevcut uzun pozisyonlar için temkinli olmakta fayda var. Bununla birlikte yaşanacak temel gerçekleşmelere bağlı olarak 1.816 dolar yakınlarından tekrar tepkiler gelebilir.

Aksi durumda, 1.860 dolar seviyesi üzerindeki yerleşik seyirlerin korunması halinde ana yön yukarı olmaya devam edecektir. Kısa vadede ise 1.912 dolar seviyesindeki güçlü direncin yukarı yönde kırılması 1.960 dolar seviyesine doğru yükselişi destekleyecektir.

Bu doğrultuda 15-16 Haziran'da gerçekleşecek Fed toplantısı oldukça önem kazanmış durumda. Her verinin önemli olduğu ABD ekonomisindeki enflasyon beklentileri Fed'in merceğinde olmaya devam ediyor. Bu anlamda yapılacak söylem ya da sözel değişiklik ons altında etkili olabilir."

Özer, ons altının yukarı yönde gitme isteğinin halen bulunduğuna dikkati çekerek, "Yurt içinde de dolar kurunda yön yukarı. Buna karşın ons altında aşağı yönlü bir düzeltme olması halinde gram altın için alım fırsatı verebilir.

Taktiksel olarak 530 lira yakınlarından gram altın almak riskli olabilir. Şu an için ons altında beklediğimiz düzeltme hareketi dikkate alındığında 520-515 lira seviyelerine doğru oluşabilecek düşüşler ya da daha altındaki seviyeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir

BIST 100 endeksi, en düşük 1.411,52, en yüksek 1.441,15 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 0,76 artarak 1.432,93 puandan tamamladı.

Bu hafta ABD doları 8.81 ile tarihi rekor seviyesini gördü. Euro da en yüksek 10.76'yı gördü ve tarihi zirvesini daha da yukarı taşıdı.

2013 YILINDA YAPILAN HATA TEKRARLANACAK MI?

Nitekim 2013 yılında dönemin Fed Başkanı, Ben Bernanke ekonomik göstergelerin iyi seyretmesi halinde yıl sonuna doğru tahvil alımlarının azaltılmaya başlanacağını açıklamış, piyasalarda bol likiditenin biteceği endişesi ile ilk tepkiyi altın vermişti. Borsalarda korku satışları başlamış piyasalarda varlık fiyatları çakılmıştı. Ons altın bu açıklamanın ardından, 2016 yılında Donald Trump'ın başkan olduğu süreye kadar satış baskısına girerek zayıf seyir izlemiş, dolar endeksi güçlü seyir göstermişti.

POWELL, 'BERNANKE'NİN HATASINA DÜŞMEYECEK' İZLENİMİ VERİYOR

Powell'ın ve Fed üyelerinin açıklamaları, Bernanke'nin sürpriz açıklamasının aksine, piyasalarda söylemler ve mesajlarla bir hazırlık, alıştıra alıştıra parasal duruş değişikliğinin geleceği izlenimi yaratıyor.

MERKEZ BANKASI'NIN TOPLANTISI 17 HAZİRAN'DA YAPILACAK

Fed'in toplantısının ardından, yurt içinde piyasaların radarında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı takip edilecek.

Mayıs ayı enflasyon rakamlarının yüzde 16.59 ile beklentilerin altında gerçekleşmesi, mevcut politika faizinin yüzde 19 düzeyinde kalması, faiz yönünde reel getirinin yüzde 2.41 düzeyine yükselmesine neden oldu. Bir kısım analist Merkez Bankası'nın faiz indirimi için küçük bir alanı açıldığını ifade ederken, güçlü görüş küresel enflasyon endişelerinin yurt içini de etkilediğini vurgulayarak Merkez'in mevcut parasal duruşunu sürdüreceği yönünde görüş bildirdi.

MERKEZ BANKASI FED'İ TAKİP EDECEK

Merkez Bankası özellikle Fed sonrası gerçekleştireceği toplantıdan sonra geniş veri ağını kullanarak ve Fed'den gelecek mesajları değerlendirerek piyasalar için büyük önem arz eden kararını verecek.

BAŞKAN ŞAHAP KAVCIOĞLU KARARLILIK MESAJI VERDİ

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun son yaptığı açıklamada, "Erken gevşeme söz konusu değildir. Yüzde 5 hedefine ulaşana kadar faiz enflasyon üzerinde oluşacak. Sadeleşmiş para politikası çerçevesini koruyacağız" ifadelerini kullanması Merkez Bankası'nın enflasyon önceliğinde kararlılığını gösterdi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde