Akkuyu'ya 'Fukuşima' benzetmesi: 'Felaketlere yol açabilir'

Akkuyu'ya 'Fukuşima' benzetmesi: 'Felaketlere yol açabilir'

Türkiye’yi derinden sarsan depremlerin ardından birçok tartışma gündeme geldi. Depremlerin Mersin’de hissedilmesi, yapımı süren Akkuyu Nükleer Santralı’nı da tartışılan konular arasına taşıdı.

Akkuyu'ya 'Fukuşima' benzetmesi: 'Felaketlere yol açabilir'
16px
24px
27.03.2023 10:47
ABONE OLgoogle

Doğu Akdeniz Çevre Platformu (DAÇE) “Deprem Bölgesinde Nükleer Tehlikeyi Durdur” başlığıyla bir imza kampanyası başlattı.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Ortak Sekreteri Sabahat Aslan konuya ilişkin Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz'e değerlendirmelerde bulundu. Akkuyu Nükleer Santralı’nın deprem fay hatlarından etkilenecek mesafede yer aldığına vurgu yapan Aslan, çevrecilerin 1990 yılından bu yana Akkuyu Nükleer Santralı’na karşı mücadele ettiklerini kaydetti.

Aslan, “DAÇE yıllardır bilimsel argümanlar ışığında Akkuyu Nükleer Santralı projesinden vazgeçilmesi gerektiğini ifade ediyor. Buna ilişkin en önemli uyarılardan biri de projenin deprem bölgesine yapılıyor olmasına yönelikti” ifadelerini kullandı. 

‘FELAKETLERE YOL AÇABİLİR’

Akkuyu Nükleer Santralı’nın soğutma sisteminin deniz doldurularak inşa edildiğini belirten Aslan, “Dolgu alanları deprem sırasında deprem büyüklüğünün 4 katı kadar sarsılır. Bu durum santralı daha riskli bir hale getiriyor. Akkuyu Nükleer Santralı’nın 9 büyüklüğünde bir depreme dayanıklı olarak yapıldığı ifade ediliyor. Ancak nükleer santrallarda en büyük risk soğutma sisteminin arızalanmasından dolayı ortaya çıkacak risklerdir. Bu risk büyük felaketlere yol açabilir. Dünya tarihinde de bunun örneklerini yaşadık. Çernobil felaketinin yaşanmasının sebebi soğutma sisteminin çalışmamasıydı. 2011’de Fukuşima’da yaşanan felaketin nedeni de soğutma sisteminin zarar görmesiydi. Deprem sırasında büyük bir beton kitlesi soğutma sisteminin borularını kırmış ve bu durum felakete neden olmuştu” dedi.

Aslan, “Kahramanmaraş depremi sırasında Akkuyu Nükleer Santralı çalışıyor olsaydı, orada Fukuşima gibi bir felaket olabilirdi” dedi. 

‘PROJE İPTAL EDİLSİN’

Akkuyu’nun çeşitli fay hatlarına yakın olduğuna vurgu yapan Aslan, “Uzmanlarca Kıbrıs Dalma Batma Fay Hattı’nda 7 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Bölgede yaşanabilecek depremlerin bir nükleer felakete yol açmaması için bir imza kampanyası başlattık” dedi. 
 

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde