Abu Dabili IHC, Kalyon Enerji'ye kaç yüz milyon dolara ortak oldu?

Abu Dabili IHC, Kalyon Enerji'ye kaç yüz milyon dolara ortak oldu?

Abu Dabili IHC, Kalyon Enerji’nin yüzde 50’sini yaklaşık 490 milyon dolara satın aldığını açıkladı.

Abu Dabili IHC, Kalyon Enerji'ye kaç yüz milyon dolara ortak oldu?
16px
24px
11.08.2022 11:54
ABONE OLgoogle

Abu Dabili IHC, yenilenebilir enerji üretim faaliyetleri yürüten Kalyon Enerji'nin yüzde 50'sini 1.8 milyar dirheme (yaklaşık 490 milyon dolar) satın aldı.

IHC tarafından yayımlanan bültende, satın almanın yenilenebilir enerji alanında büyüme hedefi doğrultusunda gerçekleştirildiği ifade edildi.

Güneş enerjisinde global oyuncu oluyor 

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, anlaşmanın sadece iki ülke adına değil, bölgesel çapta da büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kalyoncu, “Enerji sektöründe attığımız adımlar ve hayata geçirdiğimiz yatırımlar, bugüne kadar yabancı yatırımcıların ilgisine mazhar olmuştu. IEH ile gerçekleştirdiğimiz görüşme ve karşılıklı değerlendirme sonunda, Kalyon Enerji hisselerinin yüzde 50’sini devretme konusunda anlaştık. Bu beraberlik Kalyon Holding’in global marka olma yolunda en önemli kilometre taşlarından biri olacak. Kurumumuza ve ülkemize duyulan güvenin bir göstergesi olan bu tarihi imza ile inşaat, enerji ve havacılık gibi stratejik alanlarda derinleşmeye ve gıda gibi yeni alanlara girmeye; Holdingimizin ve Türkiye’nin bayrağını farklı coğrafyalarda gururla dalgalandırmaya, ülkemize daha çok yatırım yaparak ekonomiye, büyümeye, istihdama katkı sağlamaya devam edeceğiz. İklim değişikliği çağımızın belirleyici zorluğu olduğu için, dünyayı sürdürülebilir bir yeşil ekonomiye dönüştürme çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz. Sürece katkıda bulunmaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz” dedi.

“Türkiye’ye önemli bir döviz girdisi sağlayacak”

Cemal Kalyoncu, hisse devrinden elde edilecek tutarın Türkiye’de kayda değer bir döviz girdisi sağlayacağını vurguladı. Kalyoncu, bu gelirin sadece sözleşmeye konu olan Kalyon Enerji’ye ait projelerin büyüme ve gelişiminde değil, aynı zamanda dünyanın ilk ve tek tam entegre güneş paneli üretim tesisi konumundaki Kalyon PV’nin halihazırda 1000 MW olan üretim kapasitesinin 2000 MW’a çıkarılmasıyla birlikte, yeni güneş ve rüzgâr enerjisi üretimi yatırımlarında kullanılacağını belirtti.

 

 

Haziranda görüşmeye başlamışlardı

Haziran ayında Kalyon Holding'in yenilenebilir enerji varlıklarında stratejik ortaklık için IHC ile görüştüğü ifade edilmişti.

Kalyon Enerji'nin Konya Karapınar'da kısmen devreye alınmış 1.000 MW gücünde güneş santrali ve çeşitli illerde başka güneş ve hidroelektrik santralleri bulunuyor.

Şirket aynı zamanda 1.000 MW rüzgar santrali kurmak için de 2017 yılında yapılan yarışmayı kazanmış, ancak santrali henüz inşa etmemişti.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde