725 milyon dolar ödemeyi kabul etti

725 milyon dolar ödemeyi kabul etti

Meta, Facebook'un bir araştırma şirketiyle kullanıcı verilerini paylaşması üzerine açılan davada 725 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

725 milyon dolar ödemeyi kabul etti
16px
24px
24.12.2022 10:50
ABONE OLgoogle

Meta, Facebook’un bir araştırma şirketi olan Cambridge Analytica ile yasa dışı olarak kullanıcı verilerini paylaştığı iddiası üzerine açılan davada 725 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Davacılar, bu miktarın gizlilik üzerine açılan bir davada ödenen en yüksek miktar olmakla birlikte, Facebook’un da bir toplu davada ödediği en yüksek miktar olduğunu belirtiyor.

Bu uzlaşma Meta’yı, Donald Trump’ın 2016 seçim kampanyası ile bağlantılı olan İngiliz araştırma şirketi Cambridge Analytica'nın, Facebook’un yaklaşık 87 milyon kullanıcısının verilerine erişim sağlamasının ardından 2018’de platformun kullanıcılarının açtığı davanın sonuçlanmasına bir adım daha yaklaştırıyor. Uzlaşmanın federal bir yargıç tarafından onaylanması gerekiyor. Uzlaşma gerçekleşmeseydi ve Facebook’un ana şirketi Meta davayı kaybetseydi, şirketin yüz milyonlarca dolar daha ödemesi gerekeceği belirtiliyor.

Meta’dan yapılan açıklamada, “Topluluğumuz ve hissedarlarımız için en iyi karar olduğunu düşünerek bir uzlaşmaya varmaya karar verdik. Son üç yıl içinde gizliliğe olan yaklaşımımızı yeniledik ve kapsamlı bir gizlilik programı uyguladık. İnsanların sevdiği ve güvendiği hizmetleri, gizliliğe öncelik vererek geliştirmek için hevesliyiz” denildi.

Davacılar, davanın açılmasından beri Facebook’un, üçüncü partilerin arkadaşları üzerinden kullanıcı verilerine ulaşmasına izin vermemeyi başladığını açıklarken, şirketin üçüncü partilerin Facebook kullanıcılarının verilerini elde etmesini ve kullanmasını gözetleme ve kısıtlama kabiliyetini güçlendirdiği ve kullanıcılara platformun hangi bilgileri topladığını ve paylaştığını bildirme yöntemlerini geliştirdiğini ekliyor.

Mahkeme belgelerinde, Meta’nın Ağustos ayında Cambridge Analytica davasında uzlaşmaya gideceğini söylediği yer alırken, bu dönemde herhangi bir detay açıklanmamıştı.

Cambridge Analytica skandalı

Donald Trump'ın seçim kampanyası ekibiyle birlikte çalışmış olan İngiliz araştırma şirketi Cambridge Analytica, yaklaşık 50 milyon ABD'li kullanıcının bilgilerine erişmiş ve bu bilgileri seçmenlerin kararlarını tahmin edebilecek ve etkileyebilecek güçlü bir yazılım geliştirmek için kullanmıştı.

Facebook daha önce, kullanıcı anlaşmalarında yöntemlerini açıkladığını ve bir sosyal ağda bilgilerini paylaşan birinin gizliliğini koruyacağını beklememesi gerektiğini söylemişti.

Bundan bağımsız olarak Meta, Facebook’un internet tarayıcısı çerezlerinin ve platformun “beğen” butonunun kullanıcı hareketlerinin takip edilmesi için kullanılması üzerine açılan bir davada 90 milyon dolar ödeyerek uzlaşma sağlanmıştı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde