4 milyar dolarlık Formula pazarında perde açılıyor

4 milyar dolarlık Formula pazarında perde açılıyor

Beş aylık aranın ardından Formula 1 (F1), bu hafta sonu yapılacak Avustralya Grand Prix'si ile pistlere dönüyor.

4 milyar dolarlık Formula pazarında perde açılıyor
16px
24px
17.03.2008 09:12
ABONE OLgoogle

Ferrari pilotu Kimi Raikkonen'in nefes kesen bir mücadele ile son yarışta şampiyonluğu kucakladığı 2007 sezonunun tadı, yarışseverlerin damağında kalmıştı. Yeni sezonda da benzer bir manzaranın ortaya çıkması F1 izleyicilerinin ortak beklentisi.

Üstelik bu beklenti sadece izleyiciler için geçerli değil. Yıllık 4 milyar doların üzerinde bir ekonomik pazara hükmeden F1'in kurmayları da rekabetin artmasının daha çok izleyici ve gelir anlamına geldiğini iyi biliyor. Bu yüzden rekabeti artıracak kural değişiklikleri yeni sezonun en önemli noktalarından birini oluşturuyor. 2008'in en heyecan verici kural değişikliği olarak çekiş kontrol sisteminin yasaklanması gösteriliyor. Kalkışlarda ve virajlarda pilotun görevini kolaylaştıran bu sistem kazaların azalmasını sağlamıştı. Ancak yeni sezonda deyim yerindeyse tüm yetkiler pilotlara bırakılmış durumda. F1'de  2008 ile birlikte pilotların yeteneklerinin sonuca doğrudan etki edeceği bir sezona giriliyor. Ancak takımlar konusunda yeni sezonda da büyük bir değişim beklenmiyor. Ferrari ve McLaren'in ilk iki sırayı alması beklenirken üçüncülük için BMW ve Renault rekabetinin yaşanacağı düşünülüyor.

 Bütçe sınırlamaları

F1'e ilişkin bu tahminlerin her zaman tuttuğunu söylemek mümkün değil. 2005 ve 2006'da Ferrari'yi geride bırakarak şampiyonluğa ulaşan Renault, benzer bir çıkışı bu sene de yapabilir. Force India, bu  sezonun yeni takımı olarak pistlerdeki yerini alacak. Ancak "küçük takımların" F1'deki rekabete ayak uydurmasının güç olduğu bir gerçek. Dünya Motorsporları Konfederasyonu (FIA) Başkanı Max Mosley, küçük takımların rekabet gücünü artırmak için takım bütçelerini 150 milyon dolarla sınırlamak istiyor. Ancak, 2009 yılında uygulanması düşünülen bu kuralın bütçeleri 500 milyon doların üzerinde olan Ferrari gibi takımları nasıl etkileyeceği merak konusu. Max Mosley, ocak ayında 11 F1 takımına mektup göndererek, tekliflerini almak istediğini söyledi. Söz konusu bütçe kısıtlamasının, motor, pilot maaşı ve pazarlama harcamaları gibi alt birimlerinin oluşturulması düşünülüyor. Eğer bu kural uygulamaya geçerse, sponsorlardan yayın gelirlerine F1'de farklı bir yapılanmanın oluşması bekleniliyor.

Pilot ve takımların durumuna geçmeden önce F1'in bu sezonki diğer gündem maddesine değinmekte fayda var. Son dönemde futbol sahalarında görülen ırkçılık tartışması bu yıl F1'in gündemine de girmiş durumda. Geçen sezon F1'in ilk siyah pilotu olarak piste çıkan Lewis Hamilton, sezon öncesi İspanya'daki antrenmanlar sırasında ırkçı hakaretlere maruz kaldı. Bu olayın Hamilton'ın kötü günler geçirdiği eski takım arkadaşı Fernando Alonso'nun ülkesinde gerçekleşmesi FIA'nın gözünde hakaretlerin ciddiyetini azaltmadı. F1'in patronu yaşananları "münferit olay" kapsamında değerlendirmek istese de FIA, İspanya'da yapılacak yarışlara seyirci girişinin engellenebileceği tehdidinde bulunuyor. Yani, başka bir değişle sezon başlamadan F1'de sular ısınmış vaziyette.

Takımlar ve pilotlar yakından incelendiğinde ise yeni sezonun hareketli geçeceği yönünde ortak bir kanaata ulaşılıyor. 2005-06 yılında iki şampiyonluk elde eden Fernando Alonso McLaren ile yollarını ayırıp tekrar eski takımı Renault'ya döndü. Alonso geçen sezon McLaren'de kendisine hak edilen ilginin gösterilmediğini söyleyip takım arkadaşı Hamilton ile söz düellosuna girmişti. Alonso'nun Renault'ya geçmesi iki taraf için de yeni bir başlangıç anlamına geliyor. Çünkü McLaren İspanyol pilottan boşalan koltuğu Renault'nun gelecek vaat eden pilotu Heiki Kovalainen'e verdi. Böylece Alonso-Hamilton rekabeti de farklı bir çehre kazanmış oldu.

Geçen sezonun şampiyon takımı Ferrari ise sezona en hazır takım olarak değerlendiriliyor. Son yarışta şampiyon olan Kimi Raikkonen bu sezon takım arkadaşı Felipe Massa'nın bir adım önünde gözükse de rekabetin yarışların seyrine göre değişebileceği biliniyor. Geçen sezon yaşanan casusluk skandalı ile tüm puanları silinen McLaren'in ise sezona gözlemcilerin sıkı kontrolü altında girdiği söyleniyor. Bu ortamda McLaren'in araçları yeterince geliştiremediği yorumları da yapılıyor.

Yarış takviminde de bazı değişiklikler göze çarpıyor. Bu sezon yarışlar kasım ayı başına kadar sürecek. Üç senedir ağustos ayında yapılan Türkiye Grand Prix'si de bu sezon 11 Mayıs'ta yapılacak. Takvime bu yıl eklenen Singapur Grand Prix'si ise eylül ayında yapılacak. Yarışın en büyük özelliği gece yapılacak olması ve F1 araçlarının buna göre aydınlatma sistemiyle donatılacak olması.

 Takım ve pilotlar

Ferrari

Kimi Raikkonen

Felipe Massa

 McLaren Mercedes

Lewis Hamilton

Heiki Kovaleinen

 Renault

Fernando Alonso

Nelson Piqeut JR

 BMW Sauber

Robert Kubica

Nick Heidfeld

 Williams

Nico Rosberg

Kazuki Nakajima

 Red Bull

David Coulthard

Mark Webber

 Toyota

Jarno Trulli

Timo Glock

 Toro Rosso

Sebastien Bourdais

Sebastian Vettel

 Honda

Jenson Button

Rubens Barichello

 Super Aguri

Takuma Sato

Anthony Davidson

 Force India

Adrian Sutil

Giancarlo Fisichella

 Yarış Takvimi

16 Mart Avustralya

23 Mart Malezya

6 Nisan Bahreyn

27 Nisan İspanya

11 Mayıs Türkiye

25 Mayıs Monaco

8 Haziran Kanada

22 Haziran Fransa

6 Temmuz İngiltere

20 Temmuz Almanya

3 Ağustos Macaristan

24 Ağustos Avrupa (İspanya)

7 Eylül Belçika

14 Eylül İtalya

28 Eylül Singapur

12 Ekim Japonya

19 Ekim Çin

2 Kasım Brezilya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde