11 işçinin öldüğü avm inşaatı kimin çıktı?

11 işçinin öldüğü avm inşaatı kimin çıktı?

İstanbul Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatında çalışan işçilerin kaldığı çadırda saat 21:00 sularında yangın çıktı.

11 işçinin öldüğü avm inşaatı kimin çıktı?
16px
24px
12.03.2012 09:33
ABONE OLgoogle

İstanbul Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaatında çalışan işçilerin kaldığı  çadırda  saat 21:00 sularında yangın çıktı.
 
15 kişilik olduğu belirtilen çadırda işçiler yangına uykularında yakalandı. Yangın kısa sürede bitişikteki 2 çadıra daha sıçradı. Alevler, bez çadırların tamamını sardı ve 11 işçi yaşamını yitirdi.
 
İstanbul Valiliği tarafından yangınla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:  "  ''Esenyurt İlçesi Güzelyurt Mahallesi 12. Cadde üzerinde bir alışveriş merkezinin inşaatına ait işçilerin kaldığı şantiye çadırlarından 3'ünde saat 21.10 sularında meydana gelen yangın neticesinde 11 işçimiz hayatını kaybetmiştir. Olayda yaralanan olmamıştır.
 
Olay yeri incelemesi, savcılık makamı nezaretinde Emniyet ve İtfaiye tarafından yürütülmekte olup, yangının çıkış nedenine ilişkin inceleme devam etmektedir.''
 
'200 İŞÇİ KALIYOR'

 Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da, yangının çıktığı şantiyede 200 işçinin kaldığı bilgisini verirken, yangının çadırların mutfak bölümünde çıktığını söyledi.
 
AVM inşatında çalışan bir işçi, çadırların 15’er kişilik olduğunu ve şantiye alanında 200 civarında işçi çalıştığını  söyledi. İşçilerden çoğunun Sivas ve Ordu’dan geldiğini belirten işçi, "Çadırlar elektrik sobasıyla ısınıyordu. Yangın büyük ihtimalle sobadan çıktı. Yanan çadırda kimler vardı bilmiyorum. Benim Ahmet Yağal adlı arkadaşım kayıp. Ona ulaşmaya çalışıyorum" dedi.
 
ELEKTRİK KONTAĞI MI?

 Olay yerinde cumhuriyet savcısı, itfaiye ve polis ekipleri inceleme yaparken, yangının elektirik kontağından çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.
 
SORUMLULAR KİMLER?

 Esenyurt'ta Marmara Park adlı alışveriş merkezinin inşaatında çıkan yangında 11 işçi yaşamını yitirdi. Yangının çıktığı şantiyedeki işçiler 10 kişilik çadırlarda 35 kişi yaşıyordu. Bu şartlar Alman 'devleri' ECE ve DWS firmaları ile Finansbank, İş GYO ve Kayı İnşaat'ın inşa ettiği Marmara Park işçilerine reva görülen çalışma şartlarıydı.
 
Ece Türkiye, Deutsche Bank’ın yatırım şirketi DWS ile Finansbank, İş GYO ve Kayı İnşaat işbirliği ile inşa edilen Marmara Park'ın temeli, 1 Mart 2011 Salı günü Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu, AKP Esenyurt İlçe Başkanı Şenay Değer, Ece Türkiye Genel Müdürü Andreas Hohlmann, Finansbank Genel Müdürü Sinan Şahinbaş, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ve Kayı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhun Kartal'ın da katıldığı bir törenle atılmıştı.
 
ECE TÜRKİYE KİMDİR?

 Marmara Park'ı yaptıran Alman firması ECE'nin Türkiye ayağı ECE TÜRKİYE.
 
Şirket, 2000 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteriyor. On yılda Metrocity, Beylikdüzü Migros, CarrefourSA Maltepe Park, Ankara’da ANKAmall, Antalya’da Antalya Migros ve Eskişehir’de Espark Alışveriş Merkezi gibi yatırımlarda bulunan Ece Türkiye'ye EGSİAD'dan da 2009 yılında bizzat Başbalan Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden "Yılın Yabancı Yatırımcısı" ödülünü almıştı.
 
KAYI İNŞAAT DA ERDOĞAN'DAN ÖDÜLLÜ

 Marmara Park'ın inşaatını üstlenen Kayı İnşaat şirketi de Erdoğan'dan ödüllü firmalardan. 2007 yılında aralarında Kayı İnşaat'ın da bulunduğu başarılı müteahhitlik firmalarına ödül veren Erdoğan, ödül töreninde "Özel sektörümüzün ayağına takılan her türlü prangayı çözeriz" demişti.
 
Kayı İnşaat, 2009 yılında yıllık 1 milyar 100 milyon dolarlık cirosuna rağmen 10 bin dolar vergi verdiği ortaya çıkınca 30 bin lira ceza almıştı.
 
Birçok HES projesi de olan Kayı İnşaat, Tortum'da da son olarak halka yönelik saldırılarla gündeme gelen HES inşaatının arkasındaki firma. (Evrensel) 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde