'İşte Aranan Lider” kitabının yazarı Canan Duman, “Koltuğu bırakamama” hallerini anlattı

'İşte Aranan Lider” kitabının yazarı Canan Duman, “Koltuğu bırakamama” hallerini anlattı

İş dünyasına dair araştırmalar yapan Yönetim Danışmanı Canan Duman, CEO’ların da tıpkı siyasetçiler gibi koltuktan kalkmakta zorlandıklarını ve emekliliklerini iyi planlamadıklarından işi bırakınca zorlandıklarını söyledi.

'İşte Aranan Lider” kitabının yazarı Canan Duman, “Koltuğu bırakamama” hallerini anlattı
16px
24px
24.12.2023 07:14
ABONE OLgoogle

Ali Kemal ERDEM

Yönetim Danışmanı Canan Duman, yıllardır iş dünyasına dair araştırmalar yapıp, yazılar yayınlıyor. 

Bu süreçte özellikle yöneticilerin davranışlarını, aldıkları kararları inceleyip bunlar üzerine analiz içeren paylaşımlar yapıyor.

Duman’ın izlenim ve araştırmaları ışığında edindiği bilgilere dayanarak hazırladığı son kitabı “İşte Aranan Lider” kitabı geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Kitapta Türkiye’de sürekli tartışılan bir konu da inceleniyor.

O da siyasi liderlerin başarısızlık halinde bile neden koltuğu bırakmama konusunda ısrarcı davrandıkları.

PD’ye konuşan Duman, öncelikle Türkiye’de liderliğin güç ve önemsenmek olarak görüldüğüne dikkat çekerek, gerek siyasette gerekse iş dünyasında liderlerin uzun süreler boyunca yönetimde kaldığını hatırlattı.

“LİDERLER İŞLERİNDEN AYRILMAKTA ZORLANIYOR”

Bu uzun süreç nedeniyle liderlerin çoğunluğunun emekliliğini planlamadığını ya da ikinci bir kariyer için hazırlanmadığını söyleyen Duman, “Bir kısmı ya yapacak bir şeyi olmadığı için bocalıyor ya da işini hobi olarak görmeye devam ettiği için çalışmaya devam ediyor. Liderler ne zaman ayrılacaklarını belirlemedikleri gibi bundan sonra ne yapmak istediklerine dair net bir çerçeve oluşturmadıkları için de işlerinden ayrılmakta zorlanıyorlar” dedi.

“İŞ DÜNYASININ LİDERLERİ DE KOLTUKTAN AYRILMAKTA ZORLANIYOR”

Siyasi liderlerin koltuktan kalkmama ısrarının iş dünyasında da olduğunu kaydeden Duman, “İş dünyasında da liderlik görevinden ayrılmak hem kolay olmuyor hem de sonrası planlanmazsa geçiş son derece zor oluyor. Emeklilikle birlikte artık günlük iş stresine katlanmamak, aşırı yoğun bir takvime tâbi olmamak, uzun saatler boyunca çalışmak zorunda kalmamak gayet rahatlatıcı olsa da, liderler zamanı geldiğinde geri adım atmanın ne anlama geldiğini pek bilmiyorlar” dedi.

“CEO’LAR EMEKLİLİKTE KENDİLERİNİ DÜMENSİZ, YALNIZ HİSSEDİYOR”

VIP davetlerle aksiyonun merkezinde olmaya alışkın olan CEO’ların emeklilik döneminde kendilerini “dümensiz” ve yalnız hissedebildiğini kaydeden Duman, “Üstelik finansal zenginliklerine rağmen emeklilikte zengin bir hayatın kendilerini beklediğini garanti edemiyorlar. İşten ayrılmaktan korktukları için ellerinden geldiğince orada kalmaya yöneliyorlar” diye konuştu.

“BİR YIL MUTLU OLUR SONRA BAŞKA YOL ARAMAYA BAŞLARLAR”

Duman, “Hayatım boyunca çalıştım ve şimdi dinlenmek istiyorum ve tam da her gün yapmak istediğim şeyi yapmak istiyorum diyen liderlere mutlaka denk gelindiğini hatırlatarak, “Bu kişiler muhtemeldir ki bir yıl boyunca mutlu olur ama sonra tekrar başka bir yol aramaya başlar. Birçok üst düzey lider, hayatlarındaki en önemli geçişlerden biri olan emeklilik sırasında başarının nasıl bir şey olduğunu tanımlamadı. Bu geçiş, elde edilecek hayallerin belirlenmesinin yanı sıra, nelerin kaybedileceği (maaş, iş programı, entelektüel uyarım, mesleki kimlik, vb.) üzerinde düşünmeyi gerektirir. Yoksa liderlik rolünden ayrıldığınızda, kararsızlıkla, biraz pişmanlıkla ve heyecanla dolu olabilirsiniz.”


“SİYASETÇİLER İLE CEO’LAR BİRBİRLERİNİ KOPYALARI GİBİ”

Siyasi liderler ile iş dünyası liderleri arasındaki benzerliğe de dikkat çeken Duman, buna dair şu iddia ile sözlerini tamamladı:
“Dünyada öne çıkan siyasetçileri ve CEO’ları gözlemlediğimizde gittikçe birbirlerinin kopyaları gibi konuştuklarına ve düşündüklerine tanıklık ediyoruz. Örneğin; birçok liderin bugün Elon Musk’ı ne kadar yakından takip ettiği ortada. Öyle ki Musk’ın ilhamı sayesinde diğer CEO’ların “sertleşmeye” ve “ekiplerinden daha fazlasını talep etmeye” başladıklarını söyleyebiliriz”

patronlardunyasi.com

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde